VW’s dilemma
VW’s omgang med fup og fiduser for at snyde myndighederne og overholde skiftende miljøkrav på en let måde, har ramt VW-koncernen som en lige højre til kæben, men hvis man graver et spadestik dybere, er det slet ikke så enkelt, for VW kan måske ikke nøjes med at betale sig ud af den selvskabte krise.
Der er allerede rejst krav om bøder og erstatning i millardklassen, og VW har klogt oplyst, at man har langt en pæn stak sedler klar til udbetaling, men hvis man har bare lidt kendskab til VW koncernens bagland og ledergruppens selvopfattelse, vil VW ikke bare betale. Man vil trække tiden, man vil forsøge at spare ekstra op, man vil kort sagt forsøge at minimere skaden mest muligt.
En række myndigheder i flere lande er gået på jagt efter de skyldige, og man behøver ikke at lede i arkivet, i kantinen eller i portvagten efter synderen. En beslutning af den karakter er ganske sikkert godkendt på meget højt niveau i koncernen, kommandovejene i VW er meget klare, alle vigtige beslutninger træffes i øverste del af elfenbenstårnet, og en beslutning om snydeprogrammer i et meget stort antal dieselbiler, er en meget vigtig beslutning.
Nye krav
VW har gennem tiderne haft en række uheldige konstruktioner. Samtidig har VW heller ikke været bange for at gå egne veje, og pumpe-dyse teknikken i VW dieselbiler er et eksempel på det sidste. VW ledte med lys og lygte efter samarbejdspartnere til udvikling af systemet, men uden synderligt held, og til sidst måtte man gøre som alle andre, arbejde videre med common-rail systemet.
Problemet var bare, at VW’s erfaring med common-rail var begrænset, og vi kan ikke udelukke, at VW’s nuværende problemer stammer fra netop manglende erfaring med common-rail.
Det er rent gætværk, men det kan være problemer med motorydelse, forbrug eller miljøpåvirkning, der har fået VW til at lave to programmet i deres dieselbiler, og selv om situationen er kritisk, og VW står over for store bødekrav, er problemet slet ikke løst.
VW havde håbet, at man kunne slippe med en ”frivillig” ordning, men den gik ikke. Alle biler skal på værksted og have indlæst et nyt styreprogram, og hvad er det for et program der indlæses, og hvordan fungerer bilen, når dette program er sat i bilen???
Myndighederne vil kræve, at alle miljøkrav opfyldes uden fup og fiduser, men de mange ejere af VW dieselbiler vil selvfølgelig reagere, hvis bilen pludselig ikke har det antal heste den havde fra begyndelsen, – hvis bilen pludselig ikke kører nær så langt på literen, eller måske slæber sig afsted i nødsporet, når man træder på gaspedalen.
VW’s udviklingsafdeling er kommet på overarbejde. Fra 1. januar 2016 skal VW’s biler både overholde myndighedernes og ikke mindst kundernes forventninger og krav. At Audi, Seat og Skoda er fedtet ind i samme skandale, er sort uheld for de tre mærker.