Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. December '24 16:30 by Jørli Petersen

Årets Bil i Danmark

Designet på Kia EV3 kører direkte videre fra de større modeller EV6 og EV9, men teknikken er ikke den samme. Her er EV3 mere ordinær og typisk for sin klasse. Merprisen for en long-range er 20.000 kr, hvilket svarer til 870 kr for hver ekstra kW på batteriet. Udstyrsmodellen er en såkaldt GT-Line, og GT står ikke for en model Greta Thunberg, oplyser Kia Danmark.

Det er Kias første, og var det gået, som vi har stemt gennem årene, havde Kia vundet på et tidligere tidspunkt. Til gengæld er det ikke til at komme uden om, at det er en milepæl for alle bilmærker, at hente den første titel, og flere af de store og meget velrenommerede bilmærker, har aldrig vundet den danske titel. Eksempelvis Mercedes og Toyota er populære bilmærker, som aldrig har stået øverst på skamlen, når stemmerne var talt op, BMW hentede sin første titel i år -2024, så vi forstår til fulde, at Kia er mere end glade for den danske titel.

Hvorfor var det så, Bursd.com ikke havde EV3 øverst på stemmesedlen? Og hvad er det vi har stemt på i det hele taget, – alt det ved vi nu efter et grundigt gennemkik på EV3, der har samme opsigtsvækkende design som de større ellerter EV6 og EV9, men før vi kaster os ud i detaljer kan læseren selvfølgelig spørge, er det en værdig dansk vinder af Årets Bil, og svaret er ja.

Kia EV3 har uden tvivl hentet masser af stemmer på komfort og udstyr. Læg også mærke til det meget store rum til opbevaring under armlænet, der nærmest svæver.

De stor plusser ved EV3 er helt kort, design, funktion og komfort.

Da Kia slap nyheden om EV3, fulgte der en god del gætterier med i kølvandet. Også omkring bilens pris, hvor der blev gættet på en startpris mellem 310- og 340.000 kr.

Dobbeltbund i bagagerummet. Til daglig kan man godt løfte bundpladen op i øverste position, så man slipper for en irriterende indvendig kant.

Det kom så ikke til at holde. Alle el-biler er blevet billigere, også Kia har stillet på priserne, så startprisen er nu 270.000 kr for en såkaldt standard range, testbilen er en såkaldt long-range med det store batteri, der giver den teoretiske rækkevidde på 587 WLTP km, som ikke alene er flot, det er også et tal der stikker ud for klassen, som sagtens kan sammenlignes direkte med kendisser som VW ID.3. EV3 er kun ganske lidt større, den ser ud af meget mere, og den er også mere rummelig end VW’s 3’er, og lægger man køremåde, funktion og plads sammen i en stor pærevælling, er Kia EV3 en klar vinder. Og det er længe før vi har kikket på garantien, hvor Kia udmærker sig i særdeleshed.

De 587 km holder selvfølgelig ikke. Heller ikke i byretten, men når man trækker alt det upraktiske fra WLTP opgivelsen, er Kia EV3 stadig bilen med bedst rækkevidde, – vi har et tal for rækkevidde der hedder 480 km, og intet har større betydning end netop rækkevidde, når det gælder el-biler.

Bilens egen udmelding om rækkevidde fra start. 99 procent på batteriet og 494 forventede kilometer. Vores tal for en gennemsnitlig rækkevidde hedder 480 km, og det er rigtig flot for klassen, men som altid et stykke fra den officielle WLTP opgivelse.

Teknisk er vi ikke så begejstret, at det kan måles. Motormæssigt hedder det 204 HK, det er helt samme motor, som vi finder i VW ID.3 plus mange andre og større biler, det er masseproduceret el-motor fra Bosch, og de 204 HK passer fint til både EV3 og mange andre, men det er ikke noget, der får øjenbrynene til at ramme loftet. Det er meget ordinært.

Batteripakken på model long-range hedder officielt 81,4 kWh, hvoraf de 78 kan bruges. Her ville det være rart, hvis Kia også havde givet den oplysning, men de er langt fra alene. Vi er måske også en anelse skuffet over selve bilens elsystem, især fordi de større ellerter fra Kia kører med et mere moderne 800V system, hvor EV3 holder sig til det 400V system, vi efterhånden kan betegne som et basissystem.

Ladehastigheden er på papiret heller ikke så imponerende med 135 kW som et bedste, men det er et ladetempo, vi havde været meget glade for at kunne opleve, men som altid, kan vi kun lade med den mængde el vi bliver tilbudt af systemet, og det lå langt under de 135 HK, selv om vi holdt til på de helt store ladestationer midt i et industrikvarterer, hvor elkablerne i jorden både er nyt og formodes at være ganske kraftige.

Klassisk bil med komfort

Der er stadig knapper og kontakter i Kia EV3, men det er gået tilbage. Også for Kia. Vi står klar med brokkerierne, hvis udviklingen fortsætter.

Fra det konstaterende til det der henter en god portion point til Kia EV3. Bilens kabine. God højde, god bredde, en akselafstand der ligner det, vi finder på en Kia Ceed, altså ikke noget hårrejsende, det betyder igen, at batterierne er pakket godt og tæt under vognbunden, men der er alligevel fornuftig plads på bagsædet, der vinder på siddehøjde og en lidt lodret siddeposition, så man ikke har det store behov for ekstraordinær benplads.

Forsæderne er rigtigt gode, igen er vi helt i top for klassen, vi tør godt påstå, at her bliver der sat nogle markeringspæle i banen, så alle nyheder i klassen vil blive sammenlignet med EV3, Kia lever tårnhøjt på bilens komfort, og det er både ude og inde, – og hvad pokker mener vi så med ”ude”.

På den ene side og på den anden. I en Kia kan man aflæse yderpunkterne for bilens aktuelle rækkevidde.

Det handler slet og ret om køreegenskaber. EV3 trækker på forhjulene, bilen kører aldeles traditionelt for en forhjulstrækker, som man har kunnet opleve dem i mange, mange år. Det vil også sige, at bilen venligt foretrækker at fortsætte lige frem efter næsen, selv om vi drejer rattet ved høj hastighed og ganske pludseligt, vi har med andre ord placeret bagdelen i bil med de ventede tendenser til understyring, vi sidder også i en bil med ganske blødt afstemt undervogn, men vi kan også konstatere, at bilen på trods af sin kantede og høje form ikke er følsom for sidevind, ligesom den er ganske retningsstabil.

Vi holder og venter på en ledig ladestander. Imens kan du skimte skærm nummer tre, der er delvis synlig når man sidder lidt til højre for centeraksen. Men udsyn til klimaskærmen: Nej.

Således en ellert med klassiske dyder, ikke noget opsigtsvækkende, det er brun sovs og kartofler, hvor vi plejer at kalde kinesiske biler for havregrød, så vi er lige en klasse over, men hvis vi selv skulle vælge, så napper vi en Ceed til enhver tid.

Riven står klar

Den daglige funktion af Årets Bil i Danmark 2025 er en balancegang mellem det nye og det klassiske med kontakter, der kan trykkes og drejes. Vi noterer, at Kia også har set sparevejen, og flytter flere og flere funktioner op i noget skærmbetjent, men lidt endnu slipper Kia for alt for mange sure bemærkninger, men man skal ikke ændret ret meget mere, før vi skal en tur i skuret, for at finde riven.

44 procent på batteriet, det tager nu 1 time og 26 minutter før vi er færdige, og vi lader med lidt mere end 54 kWh, som er langt under det man kan håbe på, men det kan få kan trække ud af systemet. Den gule tape er vores afblænding af bilens kamera til overvågning af fører. Det får systemet til at flippe indledningsvis, og foreslå et utal af kaffepauser.

Hele info-delen i EV3 består – ikke af to, men af tre skærme. Den traditionelle med vigtig info som hastighed og advarsler lige foran næsen, den klassiske centerskærm med både vigtige, men også mindre vigtige funktioner, og endelig nummer tre, der sidder mellem disse to skærme.

Her finder vi alt om klima på en permanent skærm, og selv om det ikke er vitale oplysninger, der strømmer en i møde, er det en kilde til irritation, at skærmen delvist dækkes af ratkransen. Hvis man skal se indstillinger for klima, skal skal flytte hovedet ganske meget sidelæns, så det er en funktion, man helst ser nærmere på, når man holder for rødt.

Bagagerum: Ganske uden oplevelser af nogen art, vi vil dog fremhæve det dobbeltbundede system, hvor man til hverdag kan køre med bundpladen i øverste placering, så man helt slipper for grimme indvendige kanter, men har man brug for plads til den store oppakning, rykker man bundpladen ned, og henter vigtige ekstra centimeter i indvendig højde og dermed i bagagevolume.

Kritik af ladesituationen skal ikke rettes mod Kia. Det er et generelt problem, og dette sted er nyt, ligger i et nyt industrikvarter med tykke elkabler i jorden. Vores samlede ladetid til 80 procent var 56 minutter. Otte minutters ventetid før der var en ledig stander, og 48 minutters opladning. El-bilernes store problem. Vi havde 43 procent tilbage på batteriet da vi startede opladning.

Kia EV3 LR FWD GT-Line

Pris: fra 269.900 kr

Pris for testbil: 366.897 kr

1 – aut

204 HK

283 Nm

0-100 km/t: 7,7 sek

Tophastighed: 170 km/t

Batteripakke 78 / 81,4 kWh

Spænding 400 V

Rækkevidde: 587 km

Kørevægt: 1885 kg

Totalvægt: 2355 kg

Trailer: 750/1000 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest