Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

20. April '18 10:18 by Jørli Petersen

Årets Bil på museum

Seat er Årets Bil I Danmark 2018, men det er ikke første gang Seat har vundet. Seat Leon blev Årets Bil i Danmark 2006. På billedet er det MKD’s tidligere formand Finn Knudstrup, der offentliggør vinderen en oktoberdag i 2005 foran Papirfabrikken i Silkeborg.

Når danske motorjournalister samles til oktober, er det for at tage det første og afgørende skidt til kåringen af Årets Bil i Danmark 2019. Første gang der blev udpeget en bil med titlen Årets Bil i Danmark var i 1968, bilen fik selvfølgelig en titel der sluttede med 1969, og det betyder, at danske motorjournalister har fundet sammen en gang årligt, for at give et bud på det der både er en bil i pagt med tiden, men også en bil, som måske, – måske ikke, er årets bedste nye bil, og når vi skriver måske ikke, er det fordi der altid er delte meninger, om den bil der løber med titlen.

Årets Bil i Danmark 2018 er blot et eksempel. Bursd.com er rygende uenige i Seat Arona som årets bedste nye bil, pudsigt nok er vi meget mere enige med den internationale jury, der kårer Car of the Year, men flertallet bestemmer, og de 50 år med en forsamling af danske motorjournalister bliver markeret godt og grundigt.

Faktisk så grundigt, at det i år kun er det indledende arbejde, der finder sted på Jyllandsringen. Det øvrige arbejde flytter i år til Viborg, hvor Viborg Museum åbner en udstilling med titlen: Familien Danmark på hjul, med undertitlen Årets Bil i Danmark 1969 – 2019.

Udstillingen åbner samtidig med danske motorjournalister udpeger de fem kandidater, der går videre til den endelige finale med afstemning, navnene på de fem biler bliver offentliggjort den 6. oktober, og udstillingen er åben frem til 30. december.

Herefter rykker hele udstillingen til København, hvor alle biler står nypudsede og klar den 24. januar i Forstadsmuseet i Hvidovre. Udstillingen åbner samtidig med den endelige kåring af Årets Bil i Danmark 2019. De motorjournalister der er medlem af juryen, forsamles i Forstadsmuseet den 23. januar om aftenen for at afgive de sidste stemmer, så den endelige vinder kan tage imod besøgende den 24. januar 2019.

 

Årets Bil – Højdepunkter

Mitsubishi Colt vandt i 2005, og lad os bare kalde det en skævert. Colt var så dyr, at salget var tæt på nul, indtil prisen langt om længe blev sat ned.

Ford Capri blev den første bil der kunne kalde sig Årets Bil i Danmark.

1974: Årets Bil i Danmark er højt besyndelig. Polskbyggede Fiat 126 kørte med titlen. Måske handler det om Middelfarttalen, den berømte fra Anker Jørgensen, oliekrise og bilfrie søndage.

1982: VW Polo er årets vinder. Det er den første bil der kåres af Motorjournalisternes Klub som vi kender den i dag. Indtil da var det nærmest en lukket klub de “ordnede” den årlige titel.

1986: Ford Scorpio vinder. Den største vinder til dato, som vandt fordi den var først med ABS-bremser som standard.

1991: Nissan Primera. Den første japanske vinder i Danmark.

1997: Skoda bliver stueren. Den første Octavia vinder i Danmark, og det er samtidig Skoda-fabrikkens første udenlandske titlen i det hele taget.

2000: Fiat Multipla er en meget anderledes vinder. Den signalerer nye årstal og tider der har 2 som det første tal.

2012: Opel Ampera bliver den danske vinder, der får de klart laveste salgstal. Det er samtidig den første og til dato eneste bil med el-drift. Ampera drives af el-motorer men har også egen benzinmotor til at producere el.

Her de danske vindere fra de første 40 år. Billedet er fra 2009, og den første vinder står yderst til venstre i forreste række, en Ford Capri, og bulen på fronten fortæller, at det er en Capri 3,0.

Pin It on Pinterest