Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

9. May 18:59 by Jørli Petersen

Årets danske bil

Hyundais første ægte vinder, Ioniq 5 er Årets Bil i Danmark 2022 og i Verden, mens søstermodellen fra Kia er Car of the Year i Europa.

Hyundai Ioniq 5 er Årets Bil i Danmark 2022, samtidig med den er kåret som Årets Bil i Verden. Det sidste er en lidt underlig størrelse, for de vilkår der ligger bag bedømmelsen er vidt forskellig fra det vi kender i Europa, og så kræver det samtidig, at bilen er repræsenteret i langt de fleste lande, så det er ikke alle, der kan komme i betragtning til denne titel.

Til gengæld er det også blevet succes til tvillingmodellen Kia EV6, der er kåret som Car of the Year 2022, og både den danske titel til Hyundai og den europæiske titel til Kia er første gang for begge, ligesom det er det endelige gennembrud for koreanske biler, som på den måde er stemplet som ”med blandt de fine”.

Sort på sort er nu afløst af lyse, venlige farver.

Almindelig procentregning. 98 procent tilbage på batteriet og rækkevidden er netop nu 347 km. Der er langt til de officielle 476 km.

Det var også det samme vanskelige valg vi stod overfor, da vi her på Bursd.com skulle afgive stemmer til den danske kåring. Vi lægger ud med en lille opfriskning, – Toyota Mirai var vores forhåndsfavorit, da den ikke slap gennem nåleøjet, var Mercedes C-klasse vores topfavorit, men vi skulle selvfølgelig vurdere Kia contra Hyundai, og valget faldt på Hyundai, og vi indrømmer også, at bilens design hentede de sidste afgørende millimeter, så vores bedste el-bil til Årets Bil i Danmark var Ioniq 5, og efter test af de to koreanske søstermodeller, står vi fuldt og helt ved vores stemmer.

Der er noget meget vellykket ved Ioniq 5’s design. Det er der også for Kia EV6, men vi holder os til Hyundai, som især er overraskende, fordi Hyundai har haft lidt vanskeligheder med at finde et design, der falder i den europæiske smag. Mange af Hyundais biler er tiltænkt amerikanerne, herunder golfstjernen Woods, som har det med at komme slemt til skade i en Hyundai, men han gjorde samtidig menneskeheden en tjeneste den dag, for den model der er forløber til den nuværende topmodel Palisade, var virkelig styg.

Det lyse og venlige

Ioniq 5 er efter Hyundais mening en SUV, andre steder i offentlige fortegnelser står bilen opført som en stationcar, men den er stor, bred, akselafstanden er hele 300 cm, og der er rigeligt med plads i både kabine og bagagerum.

Det indvendige design er lyst og venligt, der er desværre den fattighed på almindelige knapper, der kan skrues, trykkes eller vippes som vi finder det i mange el-biler, og endnu engang kalder vi det ved rette navn, for når man sparer på knapperne, sparer man også på prisen. Ren spareøvelse.

Ladetempo som vi oftest oplever det, og det er ikke Hyundai der er problemet. Det er leverandøren. Der er 60 procent på batteriet, og vi lader med 38 kWh.

Ladehastigheden svingede en del, her topper hastigheden med 66 kWh, og det er sjældent vi lader med den hastighed.

To store skærme dominerer bilens indre, og farvevalget omkring hele arrangementet gør måske bilen lidt fersk, jeg kunne gode forestille mig designere, der kunne fristes til at bruge lidt anderledes farver, men vi synes Ioniq 5 er et stort fremskridt fra fortidens kabiner, hvor farverne var sort med mere sort.

Vi er også tilfredse med bilens komfort, og så bliver vi pludselig lidt klassiske, for netop Ioniq 5 er meget klassisk, i denne udgave med træk på to hjul, er Ioniq 5 en bil med hækmotor, og dem ser vi ikke så mange af. Nærmeste konkurrent på det danske marked med traditionel motor er Renault Twingo. Der ligger lidt styring i forreste rum på bilen, batterierne ligger selvfølgelig under bunden, og det gør forskellen fra klassisk bil med hækmotor til noget andet med en bedre vægtfordeling, men man kan selvfølgelig ikke helt fornægte, at Hyundai gerne ser en sammenligning med en 911’er, men vi afstår.

Med en kørevægt over 2000 kg er hovedvægten på Ioniq 5 lagt omkring komfort, igen er det således vi mener el-biler bør være, mest fordi el-bilen er til det nære, så hvorfor lave en bil med gode egenskaber ved høj hastighed, når det er dræbende for bilens rækkevidde.

Og mere rækkevidde. Testbilen var udstyret med 20-tomme hjul, og det koster rundt regnet 30 kilometer på rækkevidden efter WLTP metoden. Derfor holder vi os til de teoretiske 476 km, det er selvfølgelig mærkbart mindre end det officielle tal, men Ioniq 5 klarer sig pænt målt på rækkevidde, så vi afstår fra større mængder kritik, Ioniq 5 er velegnet til det nære, til kørsel i by- og nærområder, og man behøver ikke lede efter en ladestander hver eneste dag, selv om det altid er en fordel af have sin egen lader i carporten.

Den sikre havn

Det tjener også på plussiden, at Ioniq 5 må køre med trailer på 1600 kg Det er ikke noget vi anbefaler, men det er muligt, og igen, – har man laderen siddende i carporten, kan man godt låne en trailer i byggemarkedet, og trille indkøbte ting og sager hjem til laderen med nærmeste omgivelser.

Kantet, høj, tung og rummelig, men Hyundai har fat i noget spændende med Ioniq.

Som trækker til campingvogn eller andet stort med stor vindmodstand siger vi kort, – glem det, ligesom vi anser den teoretiske tophastighed på 185 km/t, som noget der kun kan finde anvendelse, hvis man skal ba-bu til fødeklinikken.

Ioniq 5 fås med tre motorer, testbilen er midtermodellen, og mens vi godt kan forsvare den mindste model til bykørsel, er testbilen nok den mest anvendelige og rigtige model, de 229 HK er alt rigelige, 0-100 tiden er flot med 7,4 sek, 0-50 er ultra hurtig, man er pist væk, når der er grønt, og komforten er i behold.

Savner du tidligere modeller som Accent, Elantra, Sonata og måske endda Veloster, – så skal du flytte til USA. Her finder du både den store og mindre pæne Palisade plus alle de andre.

Hyundai Ioniq 5 Adv LR 2WD

Ioniq 5 fås med tre motorer, hvor den mindste faktisk er god nok, mens den kraftigste er skudt over målet. Derfor er testbilen den rigtige, men 20 tomme fælge, der stjæler 30 km. fra rækkevidden. Prisen er måske lidt rigelig, og Hyundai skal som langt de fleste tage den nye Fisker Ocean alvorligt. Den veldesignede Ocean er næsten 100.000 kr billigere, og de to er direkte sammenlignelige.

Pris: fra 354.995 kr

Pris for testbil: 414.995 kr

1 – aut

229 HK 4600-8600 o/m

350 Nm

0-100 km/t: 7,4 sek

Tophastighed: 185 km/t

Batteripakke 80,7 kWh

Spænding ?

Rækkevidde: 476 km

Kørevægt: 2034 kg

Totalvægt: 2430 kg

Trailer: 750/1600 kg

CO-2: 0 g/km

Rækkevidde estimeret: Hyundai Ioniq 5 2WD LR
By koldt vejr 390 km By mildt vejr 575 km
Motorvej koldt vejr 280 km Motorvej mildt vejr 355 km
Gennemsnit koldt vejr 330 km Gennemsnit mildt vejr 445 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Pin It on Pinterest