Årets europæer
.
Scenic var den store overraskelse, da Car of the Year 2024 blev offentliggjort. For at sige det rent ud, kom det helt bag på Renault, som naturligvis var glade for den europæiske titel, den mest eftertragtede titlen til biler i det hele taget, og nu er samme Scenic nomineret til titlen Årets Bil i Danmark 2025, og i slutningen af november bliver det afgjort, om Scenic også kan gøre det i Danmark.
Hvad er det så Renault har æltet og foldet på bagepladen. Penslet en god gang pisket æggeblomme over dejen, før det hele er røget i ovnen, og resultatet er det vi kalder så som så.
Vi har sammenlignet Scenic med Megane og Espace, for der er ingen tvivl om, at de tre biler er meget mere end i familie med hinanden. De er mest af alt tre udgaver af samme udgangspunkt, og hvis vi sammenligner med Megane der er 420 cm lang med en akselafstand på 269 cm, har Scenic en længde på 447 cm mens akselafstanden er 278 cm, og her har du den største forskel fra Megane til Scenic.
Den større Espace, som slet ikke længere er en Espace i oprindelig forstand, er først og fremmest ikke en ren ellert, men en hybrid efter Renault opskrift, det er 1,2 motoren der driver bilen, men længden er 472 cm, mens akselafstanden er 274 cm, og så udstøder vi et lille hov! For Scenic har større akselafstand end Espace, og forklaringen hedder selvfølgelig plads til en batteripakke, som i dette tilfælde er på hele 92 kWh, det er den mængde batterier der skal være plads til, også selv om den effektive del af batteripakken er på 87 kWh, og her giver vi pluspoint til Renault for at være ærlige om batterikapaciteten.
Værre er det nok med rækkevidden, men det er jo en fælles sygdom for alle ellerter. WLTP rækkevidden er flotte 625 km, men pas på med at lade dig imponere. Det er kun hvis vi kører bykørsel en rigtig herlig varm sommerdag, vi kommer i nærheden eller bedre end det officielle WLTP tal, for vi lander er pænt stykke under 500 km. Uden at blive talerør for et fast tal, er vi landet mellem 450 og 480 km i snit, og det er jo heller ikke så galt for en ellert, og husk så at trække en del kilometer fra under vinterkørsel.
Mål og forskelle
Med 25 cm kortere end Espace, med kortere akselafstand end samme familiemedlem, men også med en højere totalvægt, er der selvfølgelig forskel på de to biler.
Espace vejer 1619 kg i køreklar tilstand, det kan godt betegnes som en lidt rigelig høj vægt, men den på papiret mindre Scenic vejer som minimum 225 kg mere, og på den måde har vi ridset omkredset af en betydende forskel.
Dernæst er det også relevant at sammenligne med Megane, der netop har fået skub i salgstallene, efter det vi tillader os at kalde for pristilpasning, Scenic er 27 cm længere, akselafstanden har et plus på ni til Scenic, så selv om de tre biler ligner hinanden til forveksling, er Scenic ikke meget mere end en større Megane, og det passer glimrende med den allerførste Scenic, der havde modelbetegnelsen Renault Megane Scenic.
Når man sætter sig bag rattet, er familierelationerne endnu mere slående. Det er lige, før vi skal have mejslet navnet i det bløde materiale foran førerpladsen, – lækkert materiale i øvrigt, og køremæssigt er der heller ikke nogen afgørende forskel.
Faktisk er vi så tæt på dødt løb mellem de to biler, at forskellen skal måles med micrometerskrue, forskellen er netop de ni centimeter, der giver en (måske indbildt) bedre stabilitet ved kørsel på motorvej, det giver så samme lille minus, når der skal parkeres på meget lidt plads i byerne, men hvorfor skal man så ofre den synlige merpris for at stige på en Scenic, frem for at holde sig til Megane?
Det svære valg
Det handler slet og ret om plads. Scenic bruger hver eneste ekstra centimeter mellem akslerne til at give mere plads i kabinen. Der er virkelig siddekomfort og reelle pladsforhold på række to, og går man til bagagerummet, er der også bingo.
Mindst 545 liters bagageplads med alle sæder i funktion, maksimalt bliver det hele 1670 liter, så Scenic er plads og især også komfort, men her er vi så tæt på Megane, at vi det er vanskeligt at sige noget til fordel for den ene model, mens alt det omkring førerpladsen er identisk.
Vi fremhæver knappen til personlig førerindstilling, så man med et tryk på en knap kan slå hastighedsalarmen fra, vi er også ganske godt tilfreds med skærmløsningen, vi ser i alle tre biler, vi har med tiden fået så meget rutine i Renaults system med tre stilkkontakter til højre for rattet, at de første gang fejlbetjeninger stille og rolig forsvinder i morgendisen, vi er så at sige kommet i familie med de tre til højre, mens vi set i bakspejlet på de mange type dørgreb Renault har vist os gennem tiden, godt vil anbefale Renault, at gå retro-vejen, og finde noget der mere ligner et godt gammel dørgreb. Og bevares, Renault er ikke ene om at bruge denne type vindglatte dørgreb, men det kommer aldrig på vores liste over vel- og gennemtænkte løsning til automodytter.
På grund af benzinmotoren i Espace, holder vi den ude for denne lille sammenligning, men hvorfor skal man vælge Scenic frem for Megane.
Forklaringen har vi allerede skrevet i næsten klar tekst. Scenic skal vælges, hvis man har behov for meget plads. Har man ikke det, står den på Megane, og forklaringen kan også hedde pris.
Scenic til startpris er strengt taget ikke den model, man bør vælge. Man skal noget højere op før det hele stemmer, og skal man have den store batteripakke, hvilket vi anbefaler, skal vi noget højere op på prislisten, og det samme gælder for Megane, hvor maksimal rækkevidde for den mindre Renault også kræver, at man fravælger basismodellen.
Men hvad ville så være vores personlige valg? Vi har ikke ultimative krav til plads, vi synes generelt, at biler er for dyre, så vores valg er uden mindste tøven, – Megane.
Rækkevidde estimeret: | Renault Scenic E-Tech 87 kWh | ||
By koldt vejr | 480 km | By mildt vejr | 710 km |
Motorvej koldt vejr | 340 km | Motorvej mildt vejr | 440 km |
Gennemsnit koldt vejr | 405 km | Gennemsnit mildt vejr | 550 km |
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland. |
Renault Scenic E-Tech 87 kWh
Pris: fra 309.990 kr
Pris for testbil: 394.990 kr
1 – aut
220 HK
300 Nm
0-100 km/t: 7,9 sek
Tophastighed: 170 km/t
Batteripakke 92/87 kWh
Spænding 400 V
Rækkevidde: 625 km
Kørevægt: 1842-1860 kg
Totalvægt: 2441 kg
Trailer: 7501100 kg
CO-2: 0 g/km
515 kg batteri