Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. February '17 15:55 by Jørli Petersen

Årets lidt-af-hvert

Årets Bil i Danmark er en såkaldt crossover version af den særdeles velkørende Peugeot 308, men 3008 vandt ikke på sine køreegenskaber, den vandt på sine familieegenskaber.

Årets Bil i Danmark 2017 er en såkaldt crossover version af den særdeles velkørende Peugeot 308, men 3008 vandt ikke på sine køreegenskaber, den vandt på sine familieegenskaber.

Peugeot 3008 er kåret som Årets Bil i Danmark 2017, og lad os bare indrømme fra start, at den familievenlige 3008 ikke var vores nummer et. Til gengæld var den en lige så stensikker nummer to, som den bil vi havde som vores klare favorit, og man kan hurtigt sige en masse godt om den nye 3008, som godt kan blive en salgsmæssig succes for Peugeot, og det jo ikke altid, at gode salgstal og den danske titel som Årets Bil hænger sammen.

Peugeot 3008 er bygget på en 308, men bilen kører ikke som en308, der har en helt særlig plads på vores hitliste. 308 blev kåret som Car of the Year 2014 i Europa, mens bilen ikke nåede dansk hæder, og hvis vi kunne få det som vi ønskede, ville vi have givet den danske titel til 308, og ladet den større 3008 forblive som en nummer to, men det er demokratiets vilkår, og det må vi acceptere, og vi kan sagtens leve med 3008 som dansk vinder, for det er en bil med mange kvaliteter.

SUV eller ej

Peugeots vellykkede nyhed sælges som regel under betegnelsen SUV. I andre tilfælde kan man se to betegnelser – SUV/Crossover, men vi til kun kalde 3008 for en Crossover, for efter vor mening skal der være mulighed for at få 4-hjulstræk på mindst en model, før man kan kalde bilen for en ægte SUV, og 3008 byder kun på traditionelt forhjulstræk.

Sådan, siddekomfort på første klasse. Peugeot har tryllet med siddekomforten.

Sådan, siddekomfort på første klasse. Peugeot har tryllet med siddekomforten.

Derfor er 3008 en Crossover, en bil hvor man henter elementer fra en flere forskellige typer bil, og her er det åbenlyst, at Peugeot har krydset en stationcar med en SUV, for 3008 er rigelig stor, den er høj og kantet med et meget karakteristisk ydre.

Når man kører 3008 stiger man ikke ind i bilen, man stiger op. Man sidder bedre end man gør normalt for biler i denne klasse, og man har rigtig godt udsyn hele vejen rundt. Alt sammen gode detaljer der trækker op i en direkte sammenligning med andre gode kandidater til en titel, men det der har givet den danske titel til 3008, er de familiemæssige kvaliteter. Den høje brugsværdi, de gode pladsforhold og så en solid bunke lækkerier, som alle sidder inden døre og fra bilens midterstolpe og frem.

Fra midterstolpe og bagud er Peugeot 3008 næsten kedelig almindelig. Traditionelt bagsæde med de vanlige folde- og klapmuligeder, den høje indstigning til bagsædet, er en fordel hvis man har børn der skal sættes i barnesæde under en eller anden form, hvis man selv skal ind på bagsædet, er det lettere at komme ud end at komme ind, ene og alene p.g.a. bilens højde, og kikker vi længst bagude i bilen, finder vi en meget stort og meget regulært bagagerum.

Her er 3008 helt traditionel, bortset fra mængden af plads er rigtig god. Bilens højde betyder også lidt rigelig læssehøjde.

Her er 3008 helt traditionel, bortset fra mængden af plads er rigtig god. Bilens højde betyder også lidt rigelig læssehøjde.

Plads til hele familien, til de aktive, til dem med sommerhus, til dem der holder af bilferie, og det er kun læssehøjden man kan sætte et spørgsmål tegn ved, for endnu engang spiller højden på 3008 en rolle. Som ekstra bonus kan bagagerummet bliver større, hvis man fjerner den ganske solide bundplade, men så skal man slås med en rigelig indvendig læssehøjde, som kan være besværlig, hvis man gør som de kloge siger man skal, at læsse de tungeste ting længst inde og nederst i bagagerummet.

Køre og nyde

Peugeot 3008 er som tidligere nævnt bygget på den mindre og særdeles velkørende 308. Den højere 3008 med tilsvarende højere tyngdepunkt kører ikke så lækkert og forførende som 308, men målt som en crossover, hører 3008 til i toppen af klassen. Klassens nummer et eller to.

Når 3008 kan blive Årets Bil i Danmark 2017, er det køremæssige i orden. Det ikke blot en ligegyldig spand med gennemsnitligt alt muligt, for så kan man ikke vinde. Vi er over gennemsnit, men vi er ikke helt oppe og ringe. Dertil er bilens ganske enkelt for høj, men vi løfter høfligt på hatten for Peugeots evne til at løse et vanskeligt problem, og nok engang viser den franske fabrik, at man har særlige evner til at afstemme en undervogn.

Midterkonsollen byder på endnu flere muligheder for leg og information. Den nederste kontaktrække ligner den lange række kontakter fra 60'ernes Jaguar E.

Midterkonsollen byder på endnu flere muligheder for leg og information. Den nederste kontaktrække ligner den lange række kontakter fra 60’ernes Jaguar E.

Klassens klart bedste indretning af førerplads, og måske den afgørende detalje for valget af årets bedste. Fuld LED skærm med flere programmuligheder.

Klassens klart bedste indretning af førerplads, og måske den afgørende detalje for valget af årets bedste. Fuld LED skærm med flere programmuligheder.

Når begejstringens klokke ikke ringer med generende styrke, er det styringen der mangler det sidste i føling med vejbanen og præcision i kombination med det høje tyngdepunkt.

Til gengæld vil mange lade sig aflede eller forføre af den lækre kabine med tilhørende minirat. Rattet i 3008 er lille og handy, man ser de udskiftelige instrumenter på fuld LED-skærm hen over det lille rat, og inden man får tid til at dvæle ved bilens køremæssige kvaliteter, kan man også være forført af den lækre midterkonsol, med endnu flere muligheder for at lege og trykke på knapper.

Den store infoskærm betjenes på en underliggende kontaktrække, der ligner en moderne udgave af den række kontakter man finder i en klassisk Jaguar E. Den klassiske håndbremse er reduceret til en kontakt, og Peugeot har lavet et fornemt stykke indretningsarbejde tilsat de førnævnte sæder, som både byder på bredde, støtte og komfort.

Er Peugeot 3008 så en værdig vinder af Årets Bil i Danmark. Ja, bestemt. Der er forskel på det man tillægger afgørende betydning for de enkelte medlemmer af juryen. Hvis man tilgodeser plads og de familiemæssige kvaliteter, er Peugeot 3008 den rette vinder, går man efter sublime køreegenskaber som kan bringe en ægte bilentusiast i svime, har man dette års nummer to som den rette vinder, men den bil vender vi tilbage til, så vi har en lidt delt holdning, vi respekterer Peugeot 3008’s titel, men havde en anden som årets nummer et. Og det er vel ærlig snak for pengene.

Peugeot 3008 1,6 HDi 120

Billigste 3008 koster under 290.000 kr, og det kan flere konkurrenter gøre bedre. Testbilen er forsynet med en velkendte 1,6 liters diesel, som gør et pænt stykke arbejde i 3008, mens bilens pris på 411.500 kr med udstyr for 52.000 kr ikke tæller på plussiden. Men helhedsindtrykket er lækkert, og man lader sig let forføre af bilens gode køre- og siddekomfort.

Billigste 3008 koster under 290.000 kr, og det kan flere konkurrenter gøre bedre. Testbilen er forsynet med den velkendte 1,6 liters diesel, som gør et pænt stykke arbejde i 3008, mens bilens pris på 411.500 kr med udstyr for 52.000 kr ikke tæller på plussiden. Men helhedsindtrykket er lækkert, og man lader sig let forføre af bilens gode køre- og siddekomfort.

Pris: fra 288.990 kr

Pris for testbil: 411.490 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trin man

120 HK v. 3500 o/m

300 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t:11,2 sek

Tophastighed: 189 km/t

ECE-snit: 30,3 km/l

Kørevægt: 1500 kg

Totalvægt: 1980 kg

Trailer: 685/1300 kg

CO-2: 88/km

Pin It on Pinterest