Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

9. October '23 16:06 by Jørli Petersen

Årets overraskelse

Bilmærket er kendt af de fleste, men denne Jeep er slet ikke en Jeep i traditionel forstand, men den er også Car of the Year 2023, så hvad er op og ned i den historie.

Jeep Avenger er Car of the Year 2023, og det var en overraskelse for rigtig mange mennesker, også for mange inden for bilernes verden, men hvad er det så Jeep har gjort, for at hente den måske mest eftertragtede titel i bilernes univers?

Det spørgsmål skulle selvfølgelig omsættes til en god forklaring, for hvad det den europæiske jury havde værdsat på en sådan måde, at den endte som årets bedste nye bil.

Der var sat rigelig tid af til test af Jeep Avenger, hvis første plus er prisen. Fra 280.000 gode danske kroner lyder ikke afskrækkende for en ellert i Danmark, vi var også forberedt på, at den nye Jeep ikke hører til blandt de største, faktisk er den konkurrent til biler som Peugeot 2008 målt i størrelse, eller Opel Mokka, som er mere end en meget nær slægtning, og nu er vi allerede fremme ved det, der overraskende den europæiske jury på en sådan måde, at der strømmede ind med passer af point.

Vi skulle heller ikke bruge mange meter bag rattet i Avenger, før vi var helt fremme ved koden til bilens opskrift på en titel.

Det sku’ vær’ så godt. En optimistisk førstemelding på knap 400 km.

Den kører slet ikke som en Jeep. Langt fra.

Den ser godt nok ud som en Jeep, men så snart man trykker på knappen til fremdrift på ellerten, er det helt åbenlyst, at designet bedrager. Alle forventninger til noget Jeep er som blæst væk, faktisk kører Avenger meget i retning af en elektrisk 208 eller måske endnu mere præcist, den fuldt elektriske Mokka, og de plusser som gør Jeep Avenger et hak bedre end standard ellert fra Stellantis koncernen, er Avenger også er udstyret med den nye pakke mekanik.

Europæisk opgradering

De 136 HK er afløst af noget 156 hestes elmotor, batteripakken er ”kun” øget marginalt, fra 50 til 54 kWh, og det er tydeligt, at Jeep balancerer på den tynde linje, der omhandler alt det praktiske, pris og selvfølgelig køreoplevelse, og det er især det sidste, der har sendt titlen i Jeeps retning.

Med en kørevægt på 1627 kg, kan man godt kalde Avenger for en letvægten blandt ellerter. Som vi har fremhævet mange gange, er det ikke noget problem, at give en el-bil rækkevidde, det er kun et spørgsmål om at sætter mange batterier op på rad og række, men batterier koster, de vejer, og så snart man prioriterer den store batteripakke, koster det på det køremæssige.

Avenger er en lille Jeep, men pladsen omkring forsæderne er god.

Den lille dribletur uden om den store rækkevidde til Avenger, løser Jeep elegant ved at kalde vinderbilen for en ”bybil”.

Nu har vi hørt det med! En Jeep til bykørsel!!!

Midterkonsollen har en form for fold-plast låg. Det bliver hurtigt irriterende. Gearvælgeren sidder i panelet liger over konsollen.

Vi er så langt fra Jeeps hjerteblod som man kan komme. At lave en bil der skal holdes inden for bygrænsen, en bil uden det barske 4×4, en bil der ikke kan køre terræn, en bil med ganske fornuftige køreegenskaber målt efter ellerternes målestok, det er slet og aldeles ikke ægte Jeep.

Det er Europæisk koncernbil med Jeep design, ikke andet, og det er hele den pakke, der har taget fusen på den europæiske jury.

Komfort til byen

Den anderledes Jeep har en lille specialitet fra den voldsomme arvemasse. En ganske pæn frihøjde, men man må ikke opfatte Avenger som en off-roader eller 4-hjulstrækker for den sags skyld. Vi holder os til træk på to hjul, men Jeep har også tilføjet lidt ekstra køreprogram der handler om sne og mudder, det er et system, der giver en mere forsigtig og eftergivende forbindelse fra speederfoden til de trækkende hjul, det kan være forskellen mellem buler og frisag, så et fornuftigt system, og så skal vi rose bilens daglige komfort, ligesom vi også er lidt overrasket over, hvor godt bilen klarer det med at styre lige frem efter næsen. Efter bilens størrelse og type er det over middel.

Læg mærke til rækken af kontakter nederst, vi takker for denne indslag, men varme i forsæderne skal ikke gemmes til betjening på en skærm.

Vi giver også plus til indretning af og omkring forsædet, Jeep Avenger er bilen med rigtig god daglig komfort til to personer, mens det er anderledes trange vilkår på bagsædet.

To voksne sidder tæt på bagsædet. Det er en stor fordel, at man kender hinanden på forhånd, der er også lidt mørkt og trist, udsynet når man sidder på bagsædet er også beskåret, og man kikker forgæves efter ventilation, kopholdere og andet helt almindeligt udstyr på et bagsædet.

Jeep Avenger kan lade med 100 kW. Siger Jeep. Vi var meget langt fra de 100 på et af de større Cleveranlæg, som rent undtagelsesvis kun var halvt fyldt.

Ladekurven falder alt for hurtigt. Den er allerede faldet betydeligt ved 50 procent, og her ved 71 procent snegler vi os afsted. Avenger er til hjemmeladeren.

Så snart vi er rykket bagud i bilen, er det yderst spartansk, og det samme kan vi også godt forsvare at kalde pladsen der skjuler sig under bagklappen. Vi er helt klar over, at Avenger er en mindre type SUV-agtig bil, men alligevel. Det er i underkanten, og det er direkte kritisabelt, at man ikke kan køre med trailer.

En trailervægt på 0/0 kg uanset bremser eller ej er ikke i orden. Det er altid et plus at kunne låne en trailer til transport af større indkøb, og så har vi også minus til ladehastigheden på Avenger. Endnu engang er det tydeligt, at bilen er bygget til byerne, og det er den del af byerne, hvor man har egen indkørsel eller carport, så der er rigelig tid til opladning.

Max. ladehastig på 100 kW er kun til rådighed når batteriet er næsten tømt for energi. Ladekurven falder alt for hurtigt, og vores ladeforsøg viste alt for lave værdier.

Rækkevidde estimeret: Jeep Avenger 156
By koldt vejr 300 km By mildt vejr 450 km
Motorvej koldt vejr 210 km Motorvej mildt vejr 270 km
Gennemsnit koldt vejr 255 km Gennemsnit mildt vejr 345 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.    

Jeep Avenger 156 Summit

Pris: fra 279.990 kr

B-størrelse SUV-agtig Jeep, som ikke er rigtig Jeep i mærkets oprindelige betydning. Pladsforholdene på bagsædet og i bagerummet kunne være bedre.

Pris for testbil: 357.816 kr

1 – aut

motor 156 HK

260 Nm

0-100 km/t: 9,0 sek

Tophastighed: 150 km/t

Batteripakke 54 kWh

Spænding 400 V

Rækkevidde 400 km

Kørevægt: 1627 kg

Totalvægt: 2025 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest