Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. January '18 09:58 by Jørli Petersen

Æres den der æres bør

Toyota Yaris med spritny 1,5 liters benzinmotor. Motoren erstatter den tidligere 1,3 motor, og dermed vælger Toyota en helt anden type motor end den typiske og meget sparsomme trend fra europa.

Den afgørende nyhed for den nye model Yaris, er en ny 1,5 liters benzinmotor. Man burde næsten rykke Toyota ind i Hall of fame eller udskifte en af byens rytterstatuer med en hyldest til Toyota, for den japanske gigant giver ikke op for bollemælk, og vender på diskret vis ryggen til den europæiske trend med 3-cylindrede halte-motorer.

Den nye Yaris 1,5 erstatter den tidligere 1,33 liters motor. Der er således tale om en helt ny motor, som holder den kendte 4-cylindrede rækkekonstruktion, det er en motor der er større end sin forgænger, men det er også en motor, der bruger mindre brændstof og således udleder mindre CO-2 end sin forgænger, så når Toyota af høflighedsgrunde ikke vil pege fingre af de 3-cylindrede nyheder, så gør vi der hellere end gerne. Hædres den der hædres bør.

Således går vi lige til stålet. Sammenlignet med den nye VW Polo, den nye Ibiza, og for den sags skyld Seat Arona, der er Årets Bil i Danmark 2018, er er en verdens tilforskel. Fra det vi tidligere har kaldt skrotmaskiner til overpriser og til Toyotas 4-cylindrede verden, er der virkelig tale om en forskel der kan mærkes, teknisk er det to verdener, og man skal være tonedøv og totalt følelsesløs for ikke at kunne både mærke og høre forskel.

Her er den, den nye 1,5’er som ikke er samme 1,5 motor, der findes som benzinmotor i Yaris Hybrid.

Selvfølgelig vokser træerne ikke ind i himlen. Yaris fås fra en pris på 116.000 kr, og i billigste trim finder man den 1-liters 3-benede halte-fanden fra Aygo, C1 og 108, så har vi nævnt den unævnelige, men vi benytter da lejligheden til at fraråde den mindste, for en Yaris skal selvfølgelig have fire stempler i maskinrummet.

Populære hybrid

Denne udgave af Yaris er ikke det man officielt kalder en helt ny model, selv om der er 900 ændringer fra den Yaris, der blev præsenteret som ny i 2014. Der er tale om et face-lift, men absolut et af de meget betydende, men det er heller ikke let at overse den forbedrede Yaris Hybrid, som forventes at være den altdominerende model i Yaris programmet. To ud af tre ny dansk Yaris er en hybrid, og vi har tidligere understreget, at Toyota er langt foran alle konkurrenter med netop denne teknik. Man har et fremragende samspil mellem benzin- og elmotor, man har en række af de helt rigtige tekniske løsninger, og selv om det ikke er den billigste løsning, der vælges af Toyota, er det stadig den bedste.

Toyota ved mere om hybrid end nogen anden, og to ud af tre nye Yaris har hybridteknik.

Eneste minus vi efterhånden kan sætte ved Yaris Hybrid er desværre ved at blive mere påtrængende for Toyota. Alle hybrid-biler bruger automatgear, Toyota har hele tiden valgt CVT typen, der også kaldes milliongear, og det er ikke vores livret. Konkurrenter med hybridteknik og automatgear af typen dobbeltkobling haler voldsomt ind på Toyota, så selv om de er stokkonservative, og ikke hopper fra en teknisk løsning til en anden, er det måske på tide for Toyota, at gå i tænkeboks med et eneste formål. At overveje valg af automatgearstype til deres hybridbiler der bliver mere og mere talrige.

Mindre støj

Ny Yaris Hybrid er som tidligere bundet sammet med en benzinmotor. Også en 4-cylindret. Motoren er en 1,5 liters, og så er det helt naturligt at antage, at det er samme 1,5 motor til Yaris Hybrid og Yaris 1,5, men det er det ikke. Den nye 1,5 motor fås kun i ”ren” udgave. Sammenlignet med forgængeren kører ny 1,5 12 procent længere på literen samtidig med den yder 10 procent mere. Vi kan også konstatere, at Yaris Hybrid er dyrere end Yaris 1,5, hvilket er helt naturligt, når man tager de tekniske løsninger i betragtning, men hvilken Yaris skal man så vælge?

Skal man dykke dybere i tegnebogen og vælge hybrid, eller skal man købe en klassisk 1,5 benzin.

En Toyota Hybrid kan også køre som ren el-bil. Ikke så langt, men det er muligt.

Det kommer helt an på hvor man bor, og hvor man kører. Hvis man er bymenneske og kører meget bykørsel, skal man vælge hybrid, som har sin helt store fordel i bykørsel. Det er her man for alvor får noget for merprisen, det er her man vinder på benzinkontoen, mens man skal vælge klassisk Yaris, hvis man bor på landet og/eller er pendler, der kører meget motorvej.

Man skal også vælge klassisk Yaris hvis man vil have lejlighed til at køre med trailer, Yaris Hybrid må ikke køre med noget som helst på en krog, – et ganske alvorligt minus, for det er nu rart at kunne køre på genbrugspladsen med affald eller låne en trailer i byggemarkedet eller til hjemkørsel af en ny sofa.

Sikkerhed med afbryder

Ny Yaris har også fået mere sikkerhed på kontoen. Nødbremse og vognbanealarm er selvfølgeligt, vi fornøjer os over, at det med vognbane er let af afbryde, det kommer ikke tilbage ved genstart af motor, så der er tale om positive til- og fravalg. Vi er også meget tilfredse med det lavere støjniveau i fornyet Yaris, mens resten af Yaris er mere af alt det kendte.

Hybridløsning kræver mere og mere kostbar teknik. Derfor er hybridbilen dyrere end den traditionelle familiebil.

Få og små ændringer i Yaris, og vi kan desværre ikke bringe et foto af det lavere støjniveau.

Pladsforholdene er naturligvis uændret, vognbetjeningen er også som vi kender Toyota, som hvis vi skal drille lidt, har fået en overraskende stor trykfølsom skærm i midterkonsollen, en skærm der får flere og flere funtioner, og ganske overraskende hvis vi tager udgangspunkt i den konservatisme, Toyota hylder på andre områder.

Eksempel: Fartpiloten, – det er stadig en stilkbetjent under højre side af rattet, det er samme stilk og samme funktioner som i min personlige første Toyota, som snart ligger 20 år tilbage, og allerede dengang kunne funktionen være lidt drilsk. Det er den stadig, så selv om vi ikke kan sige ”intet nyt” i kabinen, er der stadig nogle punkter, som kan gøres endnu bedre.

Hvilken Yaris skal man så vælge? Vi har vist udtrykt det ganske klart, glem 1,0 Yaris til 116.000 kr, den verison vil sikkert være den model med størst værditab, så vælg mellem Hybrid og 1,5, og er du bymenneske, er Yaris Hybrid det oplagte valg.

Ellers er det 1,5 med 111 HK, som vi er ganske begejstrede for, herligt med noget nyt og bare en anelse saftigt i denne biltype, og så er der jo endelig den variant af Yaris, som vi slet ikke har nævnt før nu, Yaris 1,4 diesel, 90 heste og ufatteligt mange kilometer på hver eneste liter olie.

Toyota Yaris Hybrid og Yaris 1,5 VVT-iE

Yaris har også fået baglygterne på tværs. En sikkert metode til at genkende nyeste model. Den blå farve i Toyotas logo betyder, at det er en hybrid.

Pris: fra 115.990 kr

Pris for testbil: 192.188 og 173.990 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

aut CVT-geat og 6-trins man

100 HK v. 3600 og 111

max 169 Nm v. 0 og 130/4400 o/m

0-100 km/t: 11,8 og 11,0 sek

Tophastighed: 165 og 175 km/t

ECE-snit: 30,3 og 20,8 km/l0 og

Kørevægt: 1165 og 1140 kg

Totalvægt: 1565 1545 kg

Trailer: 0 og 550/835 kg

CO-2: 75 og 105 g/km

Pin It on Pinterest