Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

6. November '23 18:22 by Jørli Petersen

Afgiften stiger

Ny MG EHS er et face-lift, og et rigtig godt et af slagsen. Vi synes bestemt, at det har pyntet på dytten.

MG var kinesisk pioner på det danske marked, og til forskel fra alle andre kinesiske bilmærker har MG også en bil med forbrændingsmotor, nærmere betegnet den samme 1,5 liters motor, som bl.a. er kendt fra Opel Insignia.

Benzinmotoren har selvfølgelig en elektrisk side, som med beskedne 122 HK fra benzinmotoren, er med til at give en samlet effekt på 258 HK når det allerbedst, men det er et stort spænd fra 122 til de 258 HK, og selv om der ikke er tale om effekttab ved at flytte rundt på motorer og træk på flere aksler, føles MG EHS ikke som en særdeles voldsom bil.

Siden vi så første udgave af EHS, er der kommet en god stribe konkurrenter på markedet, og der er mange bud på en god løsning, men som en tidligere statsminister har udtalt det: ”I morgen kommer der en god løsning”, og ret beset har vi fortsat ikke set den perfekte plug-in hybrid, og spørgsmålet er vel også, om den nogensinde når ud på markedet, for vi er af den opfattelse, at plug-in hybrid er en uddøende race. En bil med opladelige batterier og en forbrændingsmotor med enten benzin eller disel har begrænset levetid, men vi er på den anden side også af den opfattelse, at plug-in løsning er bedre for langt de fleste, end den rene ellert, som fortsat har en god bunke svagheder, og en af de største er vi ved at tage hul på i skrivende stund, – vinteren.

Lille eller større motor

Med vinter kommer også et årsskifte, og for en PHEV og dermed også for testbilen betyder det nye afgifter. Fra og med den 1. januar er prisen steget, og det handler selvfølgelig om afgifter. De lovede skattelettelser skal selvfølgelig hives ind igen, et af midlerne er højere afgifter generelt på biler, og hvis vi skal komme med det bedste råd vi kan finde i hele sækken af gode råd må det være – skynd dig ned til forhandleren og køb, for bilen skal være på danske nummerplader inden 1. januar, og vi forudser stigende interesse for denne type bil i næsten to måneder, og vi ved ikke, hvor mange biler der kan leveres indtil da, så jo før man træffer en beslutning, jo før kan man få aftalt levering af den nye EHS mellem jul og nytår.

MG EHS er meget større end man tror. Her er der budt op til fest i det maksimale bagagerum. Vi havde ingen problemer med en lænestol størrelse rigtig stor. Den forsvandt nærmest ind bag i bilen.

Næste spørgsmål er så. Hvis der skal handles plug-in hybrid inden januar, skal man så se i retning af MG og EHS, hvor den alt dominerende konkurrent til netop EHS må være Ford Kuga, der er tidens mest solgte plug-in hybrid.

Forskellen på de to biler er selvfølgelig benzinmotoren. Ford har valgt en benzinmotor med stort cylindervolumen. MG har valgt en noget mindre motor, som til gengæld har turboladning, og da MG kun henter 122 HK ud af motoren, er det især en momentturbo, der er sat på siden af den 1,5 liters motor fra General Motor, der er samarbejdspartner med kinesiske SAIC, og det er ad disse kringlede veje, 1,5 motoren er nået tilbage til det danske marked.

Samlet set får man mere moment i en MG og man får en bedre samlet max. effekt. Basis benzinmotoren giver højere effekt hos Ford, men den skal have en forbandet gang omdrejninger, før motoren hoster op med de sidste benzinheste, så det ligner faktisk et plus til MG, selv om motoren er mindre og yder mindre.

Der hvor det kniber er, når batteriet løbet tør for sovs og kartofler, og det gør det altid for en PHEV, når man kører langt og kører på motorvej. Så er man overladt til det benzinmotoren trækker ud som redningsnet (læs minimumseffekt), og man kan aldrig helt forudsige, hvornår man får hvor meget, for benzinmotoren både lader og gemmer lidt elektrisk energi når den arbejder, men hvis højre fod bruger mere end det, der kan nå at lagres til en overhaling, kan man godt mærke, når det kniber, og man ikke kan altid disponere og max. effekten, og det gælder alle biler af plug-in typen, så før du lader dig imponere når du tester bil fra forhandleren, så være omhyggelig med at tjekke selve benzinmotoren og dens evner, for det er her, fårene skilles fra bukkene.

Nyheder af plast

Testbilen er en model vi har kendt i flere år. Den har fået så meget tid på bagsmækken, at der er blevet tid til en gang forbedring, mens teknisk er der ikke sket ændringer fra den første danske EHS til den nye model.

Typisk for en kinesisk bil, er en ikke altid logisk betjening af skærmfunktionerne. Til gengæld skal MG have pluspoint for også at have en del rigtig knapper til flere funktioner.

Det handler udelukkende om elektroniske og plastmæssige forbedringer eller bare ændringer alt efter smag. Vi kalder dog den tydeligt ændrede front for en rigtig klædelig forbedring, men vi skal også skæve til bilens pris, og her kan vi se, at da vi testede EHS første gang hed priserne 270 – 295.000 kr, nu koster testbilen 340.000 kr med topudstyr, og en del af prisstigningen er øgede afgifter, og det er det samme, der lurer i kulissen.

De udeblevne forbedringer vi tidligere har efterlyst, er en mere præcis undervogn med bedre styring, hvor man kan føle de styrende hjuls kontakt med vejbanen. Vi har også lært, at netop det, ikke er en kinesisk specialitet. Kineserne vælger komfort frem for alt andet, komfort og udstyr, og MG EHS har begge dele, og så er vi godt ærgerlige over, at MG ikke har valgt at sætte en større benzintank i bilen. Fordi bilen er en plug-in med batterier, har man valgt en meget mindre benzintank, og man tanker benzin i tide og utide. Det er næsten lige så slemt som at køre ellert, selv om tiden ved optankning er markant kortere, men alligevel. Hvorfor ikke smide en 50 liters tank i en bil som MG EHS, der er en bil, der er betydeligt større end den umiddelbart set ud.

Faktisk skal man kravle lidt rundt inde i bilen, og man skal læsse ting og sager ind i bagagerummet før man forstår bilens faktiske størrelse.  I testperioden smed vi en større lænestol ind bag i bilen, – ikke noget problem. Den forsvandt nærmest ind i bilen, hvor vi af ren forsigtighed på forhånd havde langt ryglænet på bagsæderne ned, og her kunne vi igen konstatere en fornuftig og næsten helt flad bund i bagagerummet, så EHS er på rigtig mange måde en bil med masser af omtanke.

Om man så er fan af den gang skærm MG tilbyder, er noget andet. Vi hører ikke til fanklubben, men indrømmet, vi har det generelt lidt vanskeligt med langt de fleste skærmløsninger, men MG er trods alt bedre end andre, for der er rigtige knapper i en MG, og knapperne betjener en del af de daglige funktioner, så det går an.

Men det vigtige lige nu er tiden til nytår. Der er ikke tid til den helt store udvalgsbehandling. Står den på PHEV, så er det nu der skal handles.

MG EHS PHEV

Set fra denne vinkel får man en lille anelse af bilens reelle størrelse.

Pris: fra 339.999 kr

Pris for testbil: 348.999 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

10 aut

Samlet:

258 HK

250 Nm v. 1750 o/m

Benzinmotor – 122 HK

Elmotor – 136 HK

0-100 km/t: 6,9 sek

Tophastighed: 190 km/t

Rækkevidde: 52 km

Forbrug: 55,2 km/l

Kørevægt: 1737 kg

Totalvægt: 2186 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO-2: 43 g/km

Pin It on Pinterest