Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. August '17 22:32 by Jørli Petersen

Agile – ny dansk sportsvogn

Danske Agile SCX fik officiel debut ved Munkebjerg Hillclimb, hvor Bo Ørbjerg og Tim M Hansen ikke kørte på tid, men lavede en såkaldt shake-down, for den endelige motor i Agile, blev først lagt ned foran baghjulene to dage før første officielle start.

Agile SCX er noget så sjældent som en ny dansk sportsvogn. Firmaet bag bilen er Agile Automotive, der holder til i Kolding, og selv om bilen er så ny, at den endnu ikke er i egentlig produktion, kunne bilen markere sin debut ved løbet for klassiske biler, Munkebjerg Hillclimb, hvor ruten passer perfekt til en bil med navnet Agile.

Agile SCX har centermotor, baghjulstræk og en beskeden egenvægt på 600 kg, og det er kun halv vægt i forhold til den bil, der ligner Agiles forbillede, Plymouth Prowler.

Agile SCX er bygget af Agile Automotive, House of Composites og Danmarks Tekniske Universitet, plus stort set alt hvad der kan krybe af danske universiteter, og turen fra Vejle Fjord til Munkebjerg Hotel er ikke den første tur for Agile SCX. Indtil videre er bilen testet over 4000 km på vej, men det er først nu, den endelige motor er på plads i bilen, oplyser chefingeniør og medejer Tim Hansen.

House of Composites er ikke ukendt med at levere dele af kulfiber til højtydende formel- og sportvogne, den lette bil vejer kun 600 kg, og den såkaldt endelige motor, er en 1,6 liters Ford motor med 225 HK. Agile SCX har centermotor, træk på baghjulene og 6-trins manuelt gear.

Tophastigheden oplyses til 235 km/t, og de i alt 600 kg når de første 100 km/t på 4 sekunder rent, og bilen skal efter planen sættes i serieproduktion til efteråret. Prisen bliver 500.000 kr, før moms og afgifter.

Et forbillede

Når man ser den danske Agile SCX fra Kolding, kan man ikke undgå at tænke på gode gamle

Plymouth, bedre kendt som Chrysler Prowler. Bilen er fra dengang Chrysler lavede spændende biler, Prowler kom fra Mercedes-perioden hos Chrysler, motoren var en 3,5 liters V6 med 214 HK, og Prowler blev bygget over en 5-årig periode fra 1997 og frem, og der blev produceret lidt over 11.000 Prowler alt i alt, hvor bilen de første år blev solgt under navnet Plymouth.

Prowler blev først solgt under navnet Plymouth, men i de sidste af bilens fem år i produktion, skiftede navnet til Chrysler Prowler.

Det sidste meget lette face-lift af Prowler gav lidt mere maskinkraft, de sidste biler med navnet Chrysler havde 235 HK, og for at give den 1330 kg tunge Prowler en vægtfordeling på 50/50, havde man på bedste Alfa og Corvette maner skubbet gearkassen ned til bagakslen.

Prowler er således så ny, at den ikke kunne deltage officielt i Munkebjerg Hillclimb, men det kunne 107 klassiske biler, hvor aldersgrænsen i år gik ved 1990. Løbet blev som tidligere år afviklet i klasser, og ruten tilhørende årets måske mest spetakulære og naturskønne danske motorløb går fem gang op og ned af den stærkt snoede vej fra Vejle Fjord til Munkebjerg Hotel, der samtidig benyttede det gode sommervejr og de mange fremmødte til at markere hotellets 50 års jubilæum.

Ruten fra Vejle Fjord op til Munkebjerg Hotel, er alt andet end en lige strækning. Med jævne mellemrum skal der drejes på rattet, og det gik lidt galt for Peter Jakobsen og Jens Byskov Jensen i Opel Corsa.

Den ældste klasse blev vundet af Magnus Neergaard fra Malmø i en Riley 1931.

Pin It on Pinterest