Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. March 21:00 by Jørli Petersen

Aiways til Danmark

 

Det bliver Andersen Motors (Suzuki importør) der skal sælge kinesiske Aiways i Danmark.

Kinesiske Aiways var på kort visit i Danmark sidste efterår. Det kinesiske bilmærke stillede med U5, da Årets Bil i Danmark skulle findes, og på det tidspunkt var der mange usikre punkter omkring det kinesiske bilmærke, som sidste år nåede at miste officiel præsentation på hele to store biludstillinger.

Det var også oplyst, at Aiways ikke ønskede at sælge deres biler på traditionel vis, man ønskede udelukkende at sælge bilen på nettet, men nu er alle brikker faldet på plads, og Aiways bliver på mange måder en traditionel bil i Danmark, selv om den både er fuldt elektrisk og kinesisk, og nu har kinesiske Aiways har fået dansk importør.

100 procent elektrisk og 100 procent kinesisk, men tjek også nummerpladen. Dansk og med herlige runde tal.

Det er Andersen Motors i Køge, der skal sørge for salg af Aiways i Danmark, og hvis ikke man har styr på, hvem der står bag Andersen Motors, kan vi sige Mazda og Suzuki. Det var Andersen Motors der hentede Mazda til Danmark, og senere blev det Suzuki, der sælges fra førerbunkeren i Køge, og det er godt set af kinesiske Aiways, for Andersen Motors har et godt ry på tværs af forhandlere.

Selv om Aiways skal sælges on-line under en eller anden form, kan man drage stor nytte af de mange Suzuki forhandlere, der kan fungere som udstillings-, demo og servicecentre for Aiways. Fra start vil Aiways dukke op hos 10 Suzuki forhandlere, geografisk fordelt, så det meste af landet er dækket fra dag et, men flere kan komme til i takt med stigende interesse for el-biler.

U5 er som nævnt en 100 procent elektrisk bil. Motoren yder 190 HK og 315 Nm, rækkevidden er åbenbart til debat, der er både tal der siger 335 km fra det 63 kWh store batteri, mens Aiways selv oplyser rækkevidden til mere end 400 km, det officielle WLTP tal siger 410 km.

Kinesiske Aiways kommer til at dele dansk importør med Suzuki. Fra april måned kan man se Aiways hos 10 danske Suzuki forhandlere.

Vi ved, at bilen vejer 1730 kg, vi ved også, at Aiways er et meget ungt bilmærke, kun i omegnen af fire år, og så ved vi, at starten til bilproduktion er den kinesiske koncerns primære aktivitet, -produktion af batterier, og de er åbenbart så gode eller måske også billigere end så mange andre, for koncernen bag Aiways leverer også batterier til både BMW og Mercedes.

Fra april måned bliver det muligt at bestille tid til den første prøvekørsel hos de udvalgte forhandlere. De første biler kan leveres til danske købere fra maj måned, og det placerer Danmark som det femte land i Europa, der har Aiways på programmet. De øvrige lande er Tyskland, Frankrig, Belgien og Holland. Underligt nok er Norge ikke kommet på listen over lande, der sælger Aiways. Endnu.

Det vi ikke ved så meget om, er prisen på den store og meget rummelige U5. Til gengæld har vi en pris på endnu en ny kineser på markedet, Maxus, også en meget stor bil, og her starter prisen ved 360.000 kr, som vi tror kan blive et problem for mærket.

Til gengæld er det den pris Aiways med vold og magt skal matche, og vi tænker ikke på et smule nedsat pris. Priser i omegnen af 300- 325.000 kr må være udgangspunkt for en afgiftsfri el-bil fra et ukendt mærke der har hovedsæde i Kina. Prisen for Aiways U5 ventes klar omkring påske.

I foråret 2021 findes fem kinesiske bilmærker i Danmark. Aiways, Byd, Maxus, MG og den frække – Volvo.

Aiways er endnu ikke klar med danske priser, men skal der gang i salget, skal prisen ligge omkring 300.000 kr, især efter Dacia er ved at gøre el-bilen til hvermands eje med den kommende Dacia Spring. Aiways priser ventes klar omkring påske.

Pin It on Pinterest