Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

24. July '17 08:48 by Jørli Petersen

Al begyndelse er …..

Hyundai H350 er den første af flere varebiler fra Korea. H350 er et mix af både inspiration og et direkte kopi af det bedste fra de mest kendte varebiler. En klassisk varebil der holder sig til sikre løsninger.

Hvis alle nye varebiler fik debut som Hyundai H350, ville det ikke være så galt endda, som det hedder i det jyske, hvor den danske importør holder til.

Det har taget sin tid at komme helt under huden på den nye store Hyundai varebil, som er den første i en hel serie af nye erhvervsbiler fra Sydkorea, og Danmark har ikke stået i første række til at præsentere det, der ligner den tunge del af modelprogrammet, men Hyundai har set sig grundigt for, før man bestemte sig for hvordan bilen skulle strikkes sammen.

Med en totalvægt på 3500 kg har Hyundai holdt sig til det sikre. En helt traditionel baghjulstrukket kassevogn med bladfjedre, og med baghjulstræk holder Hyundai sig til det sikre, for biler som Transit, Daily, Master og andre tunge drenge fås også med baghjulstræk, som er det mest oplagte valg til de støre kassevogne. Især hvis de skal kunne køre med fuldt læs, og endnu mere vigtigt hvis bilen også skal kunne løbe med en større trailer, og den største H350 med 170 hestes motor, kan køre med 3500 kg på krogen, hvis man vel at mærke betaler 5000 kr ekstra for en opgradering til kørsel med 3500 kg trailer.

Ikke noget småpjatteri, men et pænt svin af en motor. 2,5 liter, ikke noget AdBlue og motoren fås med 150 og 170 HK. Den sidste er klart den bedste.

Det sikre motorvalg

Hyundai har også valgt den sikre motor. Hyundais 2,5 liters 4-cylindret med 170 HK står i voldsom kontrast til flere store konkurrenter, som er begyndt at pjatte rundt med en 2-liters, som man så booster voldsomt på med noget trykladning på den ene eller anden måde, men intet kan erstatte kubik, så derfor klarer H350 sig rigtig godt med fuldt læs, som alt efter model og standardudstyr kan komme op omkring 1200 kg.

6-trins manuelt gear er standard, og vi har en lidt kritisk kommentar til bilens gearing, som måske er bilens største minus. Officielt lægger motoren 422 Nm mellem 1500 og 2500 omdrejninger, men motoren trækker ikke helt rent, og med det mener vi ikke helt uden vibrationer ved 1500 omdrejninger. Vi skal lidt højere op, motoren har det bedst fra 1700 omdrejninger og op. Her fungerer det hele til en god gang fryd og gammen, men gearingen er så høj, at man ikke kan køre i 6. gear med lovlig hastighed på dansk landevej. H350 kan tydeligvis være gearet til det tyske marked, for det hedder 5. gear på dansk landevej, mens 6. først kan komme i brug på motorvej, med rigelig medvind, ned ad bakke eller bunkevis af hjemve.

Et kæmpeplus for alle der lægger krop til en varebil. Et rigtigt godt sæde med vægtjustering.

Indtil videre har vi oplevet en særdeles velfungerende og meget gennemtænkt kassevogn, som det endelig er lykkedes at få til test. Endda i topversion med 170 HK, som efter test synes at være den klart bedste version. Det er kun bilens gearing vi kan tilføje et minus, og det er tydeligt koreanerne har set særdeles grundig på konkurrenterne, hvor man har taget det bedste fra flere, og når det er veludført, er det ikke overraskende, Hyundai kommer ud med et pænt resultat, men det pæne holder ikke hvis vi taler økonomi.

Det officielle ECE-tal er 12,2 km/l, hvilket ikke er imponerende i sig selv, og som det er tilfældet med alle andre, som endda smukserer sig med endnu mere optimistiske forbrugstal, lander vi omkring det runde 10-tal. Lidt mere når vi kører uden læs, og lidt under når vi kører med læs.

Som det er tilfældet med biler med stor motorvolumen, er forskellen i forbrug ikke så voldsomt med og uden læs, men regn med 10 kilometer på en liter olie, og afgør selv, om det er lidt eller for meget.

Masser af rum og aflæggeplads. Selv den nederste del af dørsiderne kan bruges til opbevaring.

Fornem kabine

Når man kravler ind i H350 og sætter sig til rette, får man ikke det gode førsteindtryk, som man får hos et par konkurrenter. Til gengæld vinder H350 voldsomt i daglig omgang. Hyundai har gjort kabinen så rummelig, at man også kan finde en god kørestiling, selv om man er over dansk middelhøjde eller drøjde, og i tilgift har Hyundai ofret et rigtig godt førersæde med justerbar affjedring der indstilles efter vægt, en type sæde vi også berømmer hos Iveco, og som kan købes til ublu merpriser hos et par konkurrenter.

Vi giver også plus til sidespejlene på H350, som er større end hos flere konkurrenter, der er plus til 4-vejs justerbart rat, til masser af aflæggeplads, til ekstra – aflukkelige rum nederst i dørene, der er flere eludtag og kopholdere, der kan bruges af danske håndværkere eller distributionsgutter, som bruger mange timer bag rattet dagligt.

Det med priser

Indtil videre har Hyundai hentet en solid gang point på meget væsentlige punkter. Vi nåede også at bemærke et meget velfungerende ESP (ESC) system, der dæmper motorydelsen meget elegant, hvis der er optræk til hjulspin eller manglende vejgreb, som er almindeligt når biler af denne type kører uden læs.

Bemærk at pallen er læsset på den brede led, og læg mærke til de mange øjer til fastgørelse i vognbunden. 12 øjer fordelt i varerummet.

Hyundai gør alt rigtigt i kabinen. Brugsværdi i top, masser af små og store rum, flere eludtag og kopholdere der kan bruges.

Vi har minus til gearingen, vi er ikke helt vilde med bilens forbrug af olie, og så er der alt det med pris. Alle biler af denne type sælges med større eller knap så store rabatter. Har firmet mere end en bil, er det rent lotteri med dagens priser, og de biler der ikke sælges med bunkevis af rabat, bliver belagt med en leasingydelse, som også har været til forhandling.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om Hyundai vil eller kan deltage i det store pris hokus-pokus. Indtil videre har Hyundai 26 såkaldt erhvervsforhandlere spredt over landet, de helst store flådeejere vil handle direkte med importøren, som det sker med næsten alle andre bilmærker, og mens vi har beskrevet en varebil, som burde være ualmindelig let at smide over disken, kan det ikke ses på de første salgstal.

I 2016 blev der kun registreret en enkelt H350 i Danmark. Første halvår af 2017 er der sat plader på 50 biler, men hvis de fordels over landets 26 forhandlere og deres demoflåde, er det ikke imponerende tal Hyundai kan fremvise.

Vi må også bemærke, at kommende ejere af en H350 skal vælge mellem to former for garanti. Enten tre år med ubegrænset antal kilometer eller fem år med 200.000 km, så også på det punkt ligger Hyundai i front, så vi slutter en ganske positiv anmeldelse og læner os tilbage i sofaen, for at følge salgstallene og deres udvikling.

Hyundai H350 L3H2 170

Hyundai H350 og VW Crafter. To af de nye varebiler, som er rigtige nyheder. Hyundai er mærkets første, Crafter er ikke længere en Sprinter, og begge har eller fås med baghjulstræk til de tungeste opgaver. Hyundai H350 må trække 3500 kg på krogen, og så er garantien i top, mens serviceintervallet ikke er imponerende.

Pris: fra 214.958 kr excl moms

Pris for testbil: 262.995 kr excl.moms

Motor: 2,5-liter 4-cyl

6-trins

170 HK v. 3600 o/m

422 Nm v. 1500-2500 o/m

0-100 km/t: ikke oplyst

Tophastighed: ikke oplyst

ECE-snit: 12,2 km/l

Kørevægt: 2284 kg

Totalvægt: 3500 kg

Trailer: 750/3000 kg

CO-2: 214g/km

Pin It on Pinterest