Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. July '22 20:55 by Jørli Petersen

Alle gange to

Mazda har handlet sig til en lidt lavere CO2 udledning, man har købt Yaris hos Toyota, så man nu har ikke en, men hele to Mazda 2 i modelprogrammet.

Mazda har allerede en model 2, faktisk en rigtig god bil i sin klasse, men også en meget klassisk bil uden alt for mange tilsætninger, så hvad gør Mazda, når man godt kunne tænke sig at få et lidt bedre  CO2 regnskab, så man kan komme længere ned i det samlede CO2  regnestykke.

Den klassiske Mazda 2 med 1,5 motor, 90 HK og manuelt gear udleder 109 gram CO2. Den model 2 der sælges med tilnavnet Hybrid klarer sig med 87 gram, og det er den forskel Mazda har søgt, men for at opnå den nedgang i udledning, har Mazda været i byen. Man har købt biler hos konkurrenter, og det er slet ikke så ringe endda, Mazda 2 Hybrid er identisk med den Toyota, der som den første fra kæmpekoncernen vandt titlen Car of the Year i Europa, så vi skærer det ud i pap, Mazda 2 Hybrid er identisk med Toyota Yaris Hybrid.

Forskellen handler om logoer på bilen, udstyr, pris og ikke mindst garanti, og det sidste er med garanti noget, der irriterer Mazda noget så gevaldigt.

Det man sikker siger

Der er sikkert ansatte hos Mazda, der er lidt irriteret over den teknik der findes i Mazda 2 Hybrid, for 3-cylindrede motorer er ikke just en livret hos Mazda, ligesom man sikkert ser lidt skævt til automatgearet af CVT typen, og begge dele er påstande fra redaktionen, for vi får sikkert ingen officiel Mazda udtalelse, der bekræfter påstanden, men vi har kikket tekniknørderne fra Mazda i kortene i snart en del år, så vi kender mærkets grundholdninger og indstilling.

Det er ikke klassisk Mazda man finder i kabinen, men logoet på rattet er rigtigt.

Når alt det mindre klædelige er sagt, så er det som vi også har nævnt tidligere, et ganske fornuftigt valg af Mazda. Når man endelig skal købe biler hos en konkurrent, sikrer man sig, at de biler man sælger, også lever op til de kvaliteter den typiske Mazda kunde forventer, men hvad vælger kunderne så, når de står hos forhandleren?

Mazdas lokalopgør

Desværre er der ikke noget klart svar på spørgsmål. Mazda forhandleren sælger populært sagt de bilen man har, for Mazda er som alle andre ramt af problemer med levering. Man ved ikke rigtigt hvilke biler man får, – og slet ikke hvor mange, så man er i konstant underskud, og derfor kan man ikke sige, hvilken model der fører hos Mazda.

Det vil nok ikke være helt forkert at sige, at den billigste og ægte Mazda 2 er den mest tiltrækkende, for den sælges til priser fra 159.000 kr, hvor den tilkøbte Mazda 2 Hybrid koster fra 200.000 kr. Til gengæld er automatgear så standard, men så længe Mazda Danmark ikke kan få de biler de ønsker, må vi sætte det indbyrdes opgør i bero, og forlade os på de holdninger og indtryk, der er gældende her på redaktionen.

Bagagerum som det kan forventes i denne klasse.

Her falder vi tilbage på det indtryk vi fik, da vi første gang kørte den nuværende model 2. På det tidspunkt udpegede vi Mazda 2, som bilen med det bedste karrosseri i klassen, og med det mener vi, at her er bilen, med de bedste muligheder for flotte køreegenskaber. Der skal ikke trylles så meget med undervognen, når man på forhånd har lavet et ganske stift karrosseri, og Mazda har som altid gjort et pænt stykke arbejde, så der kører faktisk en del Mazda 2 Classic i den private omgangskreds.

Kvaliteten godkendt

Den nye Mazda 2 Hybrid er også en bil med gode og stabile køreegenskaber. Ellers vinder man ikke Car of the Year titlen, vi er enige i alt med kvalitet, forarbejdning og køreegenskaber, men som vi har skrevet et utal af gange, så er vi ikke voldsomt begejstrede for 3-benede motorer, som vi mener er en ren spareøvelse, uden den hverdagseffekt man kunne forvente, hvis man ser på forbrugstallene.

Ingen laver bedre hybrid end Toyota, så set ud fra den betragtning, har Mazda købt rigtigt. Motormæssigt er der til gengæld stor forskel på de to modeller 2 fra Mazda.

Der hvor Mazda 2 og den originale model adskiller sig fra mængden, finder man på hybridteknikken. Her er Toyota stadig mærket i den gule førertrøje, og den kan Mazda så benytte sig af, og det er vel også en af årsagerne til valget af netop denne model til nedbringelse af CO2 hos Mazda. Toyotas hybridsystemer bliver hele tiden optimeret, og det fungerer skal vi hilsee og sige, men så kommer det store og helt afgørende spørgsmål, – for hvorfor vælge en Mazda og ikke Toyota, hvis det er en 2 Hybrid eller Yaris Hybrid man er efter.

Mazda har siden Gorm den Gamle giver tre års garanti på deres biler. Det samme har Toyota, og begge har haft en kilometergrænse på 100.000 km.

Men nu kan Toyota lokke med op til 11 års garanti minus en enkelt dag, hvis man sender bilen til service hos Toyota, og den kan Mazda ikke stikke, så vi vender tilbage til spørgsmålet. Hvorfor vælge Mazda? Ligger den lokale forhandlere lige i nærheden, er forhandleren tættere på privatadressen end det stadigt mindre Toyota forhandlernet (flere og flere forhandlere lukker), går børnene i skole med Mazda forhandleren, er han eller hun med i den lokale badmintonklub, – man skal nærmest lede efter den gode grund til ikke at tilvælge garanti, så Mazda har en opgave, så snart man kan få biler nok.

Mazda 2 1,5 Hybrid

Begge 2’ere har 1,5 motor. Model hybrid er 3-cylindret, og selve benzinmotoren lægger 92HK. Det er to heste mere end Mazda 2 Classic, der har 4-cyliundre i motorrummet. Topmodel Classic yder 115 HK, hvor samlet ydelse i 2 Hybrid er 116 HK.

Pris: fra 199.900 kr

Pris for testbil: 277.400 kr

Motor: 1,5-liter 3-cyl

aut type CVT

116 HK v. 5500 o/m

141 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 9,7 sek

Tophastighed: 175 km/t

ECE-snit: 25 – 26,3 km/l

Kørevægt: 1115-1125 kg

Totalvægt: 1615 kg

Trailer: 450/450 kg

CO-2: 87g/km

Pin It on Pinterest