Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

18. May '17 09:45 by Jørli Petersen

Alt der glimrer er guld

En helt speciel Opel Kapitän som både er forgyldt med det helt ægte 24 karat og samtidig er Opel Kapitän nummer to million.

Denne herlige veteran går stik imod det gamle ordsprog, for alt der glimrer på denne bil er guld. Fra hjulkapsler, kofanger til alt chrom i bilens kabine, er det udskiftet med guld. Forgyldt, 24 karats bladguld, bare fuld fart fremad på den forgyldte Opel Kaptajn eller Opel Kapitän, som bilen hedder på sit originalsprog. Der er ikke sparet på noget som helst, og for at gøre bilen endnu mere forgyldt, er denne Opel Kapitän nummer to million i modelnavnets 31 år lange historie.

Den forgyldte Opel Kapitän ejes af en privat samler med bopæl i tyske Pforzheim. Bilen blev hevet ud af bankboksen i anledning af byens 250 års jubilæum, og hvorfor nu det? Fordi Pforzheim er det europæiske centrum for fremstilling af smykker, selv om produktionen i dag er omlagt til det meget luksusprægede, mens de smykker man typisk køber hos den lokale guldsmed, er fremstillet i Thailand.

Da Bursd.com dykkede i den forgyldte Kapitän, viste det sig, at der ikke kun er en forgyldt Kapitän -men to. Den anden står på Opels eget museum i Rüsselsheim, og det kom som lidt af en overraskelse for Opels repræsentanter, at der var to forgyldte Kapitän, og som Opels egne folk siger til Bursd.com, den på billedet ser endda ud til at være et hak bedre end vor egen.

Sådan glimrer guld når det ses bagfra på en Opel Kapitän modelårgang 1956.

Model 1955

Bilen på billedet er produceret i 1955, men er en modelårgang 1956. Modelskiftet falder sammen med en kraftig opdatering af Opel Kapitän, som i modeludgave 1956 er en ganske stor bil, med en akselafstand på 275 cm og en totallængde på 471 cm. Egenvægten er set med dagens øjne beskedne 1250 kg, men ganske højt i 1955.

Motoren i Opel Kapitän model 1956 er en 2,5 liters række 6’er, som blev opdateret to gange med meget kort interval. Første opdatering lød på 71 HK og kort efter kom der fire ekstra heste i motorrummet, så den røg op på anstændige 75 HK, men lidt endnu måtte man spejde forgæves efter en automatgearet version. Frem til 1957 klarede man sig med en 4-trins manuelt gear betjent med datidens ratgear, men i 1957 kom den første Kapitän med 3-trins automatgear.

Opel Kapitäns historie startede med første model i 1939. En høj statelig bil med selvmordsdøre eller Meriva-bagdøre i den 4-dørs sedan, som i 1939 havde et design, der minder en del om nutidens 5-dørs hatch-back, selv om bagklappen åbnede omvendt af det vi kender fra dagens 5-dørs.

En lille tysk (oprindelig østrigsk) skiderik havde dog andre planer end bilproduktion, så Opel måtte hurtigt indtille produktionen af Kapitän og alle andre Opel-biler. Efter skiderikken havde ødelagt det hele, og ro og orden var genoprettet, var Opel overtaget af amerikanske GM.

Opel Kapitän blev genintroduceret i 1948, og forblev i produktion frem til 1970, hvor den sidste Kapitän rullede af samlebåndet i Rüsselsheim nær Frankfurt.

Læg også mærke til alle de gyldne detaljer inde i bilen, der ejes af en privat samler. En knap så nydelig, men også forgyldt Kapitän findes på Opels eget museum i Rüsselsheim.

En helt speciel Opel Kapitän som både er forgyldt med det helt ægte 24 karat og samtidig er Opel Kapitän nummer to million.

Sådan glimrer guld når det ses bagfra på en Opel Kapitän modelårgang 1956.

Pin It on Pinterest