Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

29. January '19 11:06 by Jørli Petersen

Alt er tilladt

Det er  ikke synligt fra denne vinkel, men denne MAN TGE er en nedvejet 5-tonner med træk på baghjulene. Den rigtige type TGE til byggebranchen.

Når alt er tilladet betyder det også, at alt er muligt. Første bekendtskab med MAN TGE var den helt traditionelle vare. Et styk (meget) stor kassevogn, 3500 kg totalvægt, men også en kassevogn med fire hjul, tværstillet frontmotor og træk på forhjulene.

Den meget almindelige konfiguration er ændret på denne version af TGE, som på mange måder forekommer at være den helt rigtige, eller måske den bedste løsning, alt efter det personlige udgangspunkt, for der er flere meninger om motorer, og hvilke der passer til hvilke biler o.s.v.

Alt det skal vi nok vende tilbage til.

Det helt afgørende ved denne udgave af MAN TGE er den ændrede grundkonstruktion. Testbilen trækker på baghjulene, og det er ikke singlemonterede hjul men solide tvillinghjul, som foruden at kunne tumle større vægt mere overbevisende, også er med til at give lidt mere kontakt med bløde og mudrede overflader på opkørte byggepladser, når bilen har afleveret sit læs.

Et tydeligt tegn på en varebil i den tungere klasse. Tvillingmonterede baghjul.

Fornemmelse af mere hard-core varebil bekræftes når man ser på bilens data. Det er ikke en standard 3500 kg bil. Det er en 5-ton kassevogn, der er nedvejet til de 3500 kg, og det giver yderligere bonus på den tilladte trailervægt, som nu er 3500 kg, ligesom vægten af det samlede vogntog er 7000 kg, og det er netop det tal, der udløste overskriften til denne test af TGE med baghjulstræk, for alt er tilladt, og det der ikke er tilladt, er på flere måder muligt, for den kraftigere konstruktion er bedre til at tumle en gang overlæs, som selvfølgelig kun er lovligt på lukkede områder.

Herlig kabine

Vi har tidligere været ude med en god gang roser til kabinen i TGE. Der er lagt vægt på det vigtigste, god kørestilling, plads nok og gode sæder, men alt det udenom er også af høj klasse for bilens type.

Det endegyldige bevis. Den klassiske banjo eller differentiale, der fordeler trækkraft til baghjulene.

Velindrettet kabine med rigtigt mange gode detaljer, det er også en kabine, der kan komme til at ligne den berømte rodebutik, for der utroligt mange små rum og aflæggepladser, så det kræver en vis sans for oprydning, at køre MAN TGE, men vi må også medgive, at når MAN finder en testbil, er det ikke den skrabede model, man ønsker at viser frem.

Testbilen var udstyret med aktiv fartpilot, der fungerer op til 160 km/t, der er tilknyttet et nødbremsesystem, som også skulle fungere op til 160 km/t, – vi afstod fra denne del af testen, der var klimasystem og især vinterpakke, som bl.a. består af fjernbetjent oliefyr og opvarmede sprinklerdyser, mens den monterede komfortpakke blandt andet giver bedre støjisolering i kabinen, så totalt set fik vi det meste af det bedste MAN formår i klassen på 3500 kg og derunder.

Det har selvfølgelig også betydning for prisen.

375 af de store før moms er ikke billigt, men så er det heldigt, at priser på varebiler kun er vejledende, og så kan bilen leases, eksempelvis til 3630 kr før moms om måneden med en aftale på 60 måneder og 20 procent på bordet, men disse tal er MAN’s egne, de kan måske findes bedre andre steder, så før der leases, bør man støvsuge markedet for det bedste tilbud, for – bilen er den samme. Leasingaftaler handler udelukkende om at få det samme til den laveste pris.

For- eller bag?

Vi har allerede antydet, at der er stor forskel på TGE med træk på for- eller baghjul. Det store spørgsmål er derfor, hvad skal man vælge? Igen handler det om det daglige brug, og hvis vi skal dele de to typer TGE til hver sin type bruger, peger vi på bilen med forhjulstræk til distribution, mens bilen til byggebrachen fortrinsvis har træk på baghjulene. Om ikke andet, så vil trailervægten være det afgørende argument, men man må heller ikke overse forskellene på de forskellige modellers nyttelast.

Det er lige før der går Gilette i teksten. All a man needs, lader og kopholder.

TGE med træk på baghjulene er tungere, og skal den holdes inden for 3500 kg, giver det mindre nyttelast, men alt med åbent lad bør være med baghjulstræk, de fleste med specialopbygninger bør være baghjulstræk, hvor den almindelige kassevogn kan fordeles efter det daglige behov.

Vi er heller ikke bange for at indrømme, at vi mener TGE med baghjulstræk er mere autentisk. Det er efter vor opfattelse den bedste til langt de fleste formål.

Dagens brokkeri

Det er heller ikke muligt at lave en test af en ellers glimrende varebil i den tunge klasse, uden at både brokke sig over, for efterfølgende at beklage, at VW ikke vil ofre mere end en 2-liters motor til en sværvægts varevogn med en maksimal vægt på 5 ton plus trailer.

Kabine i topklasse, men TGE er også en varebil med mulighed for alt i sikkerhed og komfort.

Der skal ikke meget fantasi til at forstille sig resultatet, hvis man udnytter vægtgrænserne fuldt og helt, det er helt enkelt for småt og utilstrækkeligt.

Den 2-liters løsning skyldes flere ting. Dels er den allerede på hylderne i VW koncernen, dels kan kan pille på en sådan måde, at man får pæne CO2 udledninger, men i praksis er det ikke optimalt at smække en 2-liters i den største type kassevogn eller en 5-tonner med påhæng.

I de gode gamle dage havde VW 2,5 liters 5-cylindrede til deres større varebiler. Sådan en tingest kunne vi godt drømme om vil genopstå. Indtil det sker, er de små motorer det bløde punkt i en ellers rigtig fornem varebil.

MAN TGE 3.180 L3H3 5t kort:

Der er fuld valuta når man vælger baghjulstræk. Trailervægten stiger til 3500 kg, og tungere trailere har det nu bedst når, trækket ligger på baghjulene. Max vægt for vogntoget er 7t, men vi har ikke kørt med trailer efter TGE. Bilen var på prøveplader, og det kunne give problemer med ordensmagten, hvis vi tilføjede en tung trailer med skovle og gravemaskine.

Pris: 374.623 kr excl.moms

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8-aut

Baghjulstræk

177 HK v. 3600 o/m

410 Nm v. 1500-2000 o/m

0-100 km/t: – sek

Tophastighed: 160 km/t

ECE-snit: 10,6 km/l

Kørevægt: 2616 kg

Totalvægt: 3500 kg

Trailer: 750/3500 kg

CO-2: 245/km

Pin It on Pinterest