Alternativ 3’er
Den næste personbil med modelbetegnelse 3, kommer ikke fra det velkendte tyske mærke BMW. Nyheden kommer fra det næsten lige så kendte mærke MG, det tidligere britiske sportsvognsmærke, som i slutningen af mærkets britiske levetid blev mishandlet med besynderlige udstyrsmodeller af udrangerede modeller fra andre britiske mærker, men i dag er MG som de fleste ved et kinesisk mærke, det er en del af gigantkoncernen SAIC, og i disse uger sender MG hele fire nye modeller på det danske marked, og lad os bare fremhæve, at MG smider skeen i den anden hånd, og at MG som mærke både udvider, – og på den måde bliver mere interessant.
Toppen af de folkelige nyheder er mærkets til dato billigste model. En model der afviger fra de andre MG-modeller, ved at være en model bygget op omkring en helt almindelig benzinmotor.
Faktisk er det en Opel motor, der er rygrad i tre af de fire nye MG-modeller.
Nå ja, Opel og Opel, det er en General Motors, som vi kender fra biler som Opel Insignia, vi har en mistanke om, at motoren kan være udviklet et sted i nærheden af Frankfurt, vi ved det ikke med sikkerhed, men motoren er en GM-motor, og da GM har fingrene i SAIC, er det oplagt, at MG bruger denne motor, som i forvejen er homologeret til at overholde EU-krav til miljø, så lige frem efter næsen hos MG.
Næste skridt er hybriddelen i den nye MG 3. Igen en noget overraskende løsning, for MG bygger hybrid på en ikke ny, men anderledes måde. Man bruger Opel-motoren til både at trække og oplade hybriddelen, i MG 3 lægger benzinmotoren 102 HK, og det ualmindelige er, at el-motoren i MG 3 Hybrid lægger 136 HK, med en samlet mængde kræfter på 194 HK, når det hele spiller bedst muligt.
Det er lige så ualmindeligt, at man sætter en 3-trins automatkasse i bilen, og hvorfor nu det? Er det ikke alt for fedtet, kan mange sikkert spørge, men den første prøvetur i MG 3 peger den anden vej.
Det er tydeligt, MG spiller på bilens meget kraftige el-motor. Med el-motorens store styrke taget i betragtning, behøver man ikke en klassisk gearkasse med flere lave gear, som rent faktisk ikke ville betyde ret meget i det store billede, det er først, når der kommer mere fart på bilen, der er brug for noget der ligner en almindelig gearing, så det første indtryk af MG 3 er ikke kun fint. Vi drister os til at sige, – fornemt, og det er store ord om en MG i danskernes mest populære størrelse bil.
Målt på størrelse og rummelighed kan vi sammenligne MG 3 med biler som Opel Corsa, for blive i Opel-historien, Mazda 2 og ikke mindst Toyota Yaris, som MG har udpeget som konkurrent nummer et, men det er kun midlertidigt.
På et lidt senere tidspunkt kommer MG 3 også som ren benzinudgave, igen med 1,5 motoren uden tilsætning af el, prisen forventes at være 180.000 kr, og så bliver MG 3 en direkte konkurrent til biler som Peugeot 208, Suzuki Swift og andre, hvor MG 3 har en kæmpe stor fordel frem for de fleste konkurrenter. Bilen er udstyret med en helt almindelig og ganske fredelig 4-cylindret 1,5 motor, og til konkurrenterne kan vi tilføje, – stik den venner.
Målt som hybridløsning oplever vi en kombi-bil, der lever mere på eldelen, end det vi er vant til fra andre hybridbiler, hvor Toyota til dato har været i den gule førertrøje. Nu kommer der konkurrence, men hos MG har man ikke stoppet elmotoren ned mellem motor og gearkasse, benzinmotoren med tilhørende gearkasse er en helt klassisk samlet enhed, elmotoren ligger separat i motorrummet, og MG har tilføjet flere hybridløsninger, så bilen, i det mindste teoretisk, kan løse den samlede opgave på en mere komplet måde.
Om det sidste så også holder vand i hverdagen, kan vi ikke sige noget endeligt om, før vi har haft bilen til test en helt almindelig grå dansk efterårsdag, men nederst på linjen kommer der til at være et solidt aftryk fra MG.
Et kinesisk mærke der går nye veje. Et kinesisk bilmærke der nu lancerer ”helt almindelige” danske familiebiler i den populære klasse, og vel at mærke et mærke med den garanti vi allerede kender fra Kia, syv år eller 150.000 km, så de syv MG forhandlere der allerede er i landet, kan godt vise sig at være i underkanten, hvis interessen viser sig at være, som vi tror den kan blive. Mon ikke et par ekstra Kia forhandlere bliver indforskrevet under fanerne, – den lette løsning, for MG og Kia har samme importør.
Det hele afhænger af MG’s vilje til at sælge biler. Værktøjet og midlerne synes at være i orden, vi er som det næsten skinner igennem, ganske fornøjet over benzinmotoren i MG 3, der er lydefri og uden problemer, vi kan mærke, når systemerne veksler mellem benzin- og el-drift eller en kombi af begge dele, og med en pris på 215.000 kr i basisversion, er der fløjtet op til kamp på hybridmarkedet for helt almindelige biler.