Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. November '23 15:49 by Jørli Petersen

Amarok – igen, igen

VW har indledt et mere end nært samarbejde med Ford, og det er i dette lys man skal se ny Amarok, der er kåret som årets bedste nye pick-up for fjerde gang på bare 12 år.

VW Amarok henter bunkevis af priser. Den nye Amarok er kåret som årets bedste pick-up for fjerde gang i løbet af en kortere årrække, (første gang var i 2011), og i 2023 blev Amarok endnu engang kaldt på scenen under den store udstilling for varebiler i Lyon.

VW og Ford har arbejdet mere end tæt sammen om ny Amarok og Ranger, men bilerne er mere forskellige, end man normalt ser biler med samme ophav.

Det er tydeligt, VW satser på det professionelle marked. Amarok er diesel og diesel med en 3-liters V6’er på toppen af bjerget, og tilsat Fords 10-trins automatkasse, spiller VW på alle de strenge, der forvandler en pick-up til et meget tungtvejende arbejdsredskab, som i tidens takt er tilsat bunkevis af sikkerhed og komfort.

Amarok fås med 2-liters TDI med 170 og 205 HK, hvor V6’eren lægger 240 HK fra det sagte brummende maskinrum. Faktisk er det så roligt, at man dårligt kan tro motoren kan hidse sig op over noget som helst, og der er rigelig med rå trækkraft fra de tre versioner, hvor momentet strækker sig fra 405 til 600 Nm.

Træk på alle fire er en selvfølge for en bil som Amarok, og tænker man på en konkurrent, er det umuligt at holde Toyota Hilux ude af en sammenligning, og hvis man snævrer feltet af pick-up modeller helt ind til det absolut minimale, er det netop et spørgsmål om Amarok eller Hilux.

Her står Hilux umiddelbart stærkere, men det gælder kun for de små modeller. Toyota har en 150 hestes diesel i bunden af modelprogrammet, men de 150 HK er hentet fra en 2,4 motor, og det stikker det VW tilbyder med Amarok, mens det ser ganske anderledes ud, hvis vi ser på topmodellerne, hvor Toyota nøjes med en 2,8 liters 4-cylindret med 204 HK, mens Amarok slår alle konkurrenter med 3-liters V6 0g 240 næsten voldsomme dieselheste.

Motorprogrammet hos Amarok hedder to gang 2-liters diesel og herligheden, en 3-liters V6’er på toppen, – også diesel. Naturligvis.

Men hvad så med Ford, er det logiske spørgsmål, og her er der en tydelig forskel på de to mærker, der dyrker et stadigt tættere samarbejde. Ford satser tydeligt på fritidsfolket, hvor VW målretter sine biler mod den professionelle køber, og det går helt galt, hvis man begynder at blande Ford Raptor ind i billedet. Ranger Raptor er noget helt andet end det VW og Toyota har sendt på markedet, og vi skylder vel også at sige lidt om pris på den pick-up, der netop er kåret som årets bedste af en international jury.

VW Amarok koster fra 330.000 kr før moms. Toyota sælger deres billigste Hilux til 320.000 kr før moms, men husk, at biler beregnet til erhverv i næsten alle tilfælde bliver solgt med en eller anden form for rabat, så de officielle priser er kun vejledende.

Det er de statslige strafafgifter for at køre denne type bil desværre ikke. Man skal have et behov for at have en pick-up i flåden, for man bliver flået to gange om året, i det der ligner offentlig piskning af et stykke værktøj til de virksomheder, der har behov for en pick-up.

Alle automatkasser til Amarok er Fords 10-trins automatgear. Det ligner overkill, når denne gearkasse sættes efter en 3-liters diesel.

Pin It on Pinterest