Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

18. January '20 21:15 by Jørli Petersen

Astons snigpremiere

Aston Martin er lidt forsigtige med mærkets første SUV. Bilen er “kun” udstyret med V8 motor.

Aston Martin er ved at være mere end klar til at vise mærkets første bil i den helt store SUV-klasse, hvor den byder de andre supermærker op til dyst på luksus og komfort, men nok ikke så meget off-road, for den nye Aston Martin DBX har kun en frihøjde på 19 cm, så vi skal ikke så langt ud i ødemarken, før den sikkert kostbare DBX hænger på bugen, mens føreren trykker på nødknappen, og beder og hjælp plus en varm pizza nummer 23.

Den nye DBX får dansk snigpremiere i midten af februar. Det er mindst tre måneder før de første eksemplarer af bilen kommer til landet, og det gyldne spørgsmål er altid, hvor mange af disse biler kan man sælge med fuld dansk afgift, reduceret bilafgift eller ej?

Frihøjden på Aston Martin DBX er beskedne 19 cm, som i høj grad skyldes de store 22-tomme hjul.

Uanset hvordan man vender og drejer den første Aston Martin SUV, er det interessant at se nærmere på en nyhed fra øverste hylde.

Desværre må vi konstatere, at Aston ”kun” har valgt en V8 til mærkets første SUV. Selv Aston Martin er åbenbart bange for alt det med CO2, men foruden de fire liter og otte cylindre, kan vi oplyse, at der er to turboladere i motorrummet, og samlet er det trods ikke ikke så slemt, for nyheden byder på 542 HK og 700 Nm allerede ved 2200 omdrejninger.

Tophastigheden på bilen fortrukne underlag opgives til 291 km/t, 0-100 klares på 4,5 sekund, i klimaets hellige navn kan overflødige cylindre kobles fra, når man bare ruller op og ned af Strandvejen, måske med den store båd- eller hestetrailer, for Aston Martin DBX må køre med 2700 kg på krogen, og selvfølgelig en trailer i fuld bredde, for DBX er alt andet end en mini-bil.

Prisen er stadig ukendt, men det er sikkert ingen overraskelse, at Aston Martin finder en placering øverst blandt de dyreste af de dyre i SUV-klassen.

Længden er lidt mere end fem meter, bredden er to meter rent, mens akselafstanden er lidt mere end de tre meter, så man skal være forberedt på at mangle plads på et dansk standard parkeringsareal foran supermarkedet, ligesom en standard dansk parkeringskælder ligner det umulige i en DBX, med mindre man er parat til at klare ud- og indstigning gennem den automatiserede bagklap, som risikerer at ramme loftet i parkeringskælderen, sekunder efter man har trykket på knappen.

Aston DMX kan også nydes fra bagsædet.

Og hvilket bagagerum man skal passere. Lige omkring 700 liter, og der er et godt stykket til betondækket i parkeringskælderen, for frihøjden på 19 centimeter skyldes i høj grad de store hjul, som er hele 22 tommer.

Når den nye Aston Martin kommer til Danmark, lægger vi vejen forbi den danske snigpremiere, mest for at se nærmere på motorrummet, for har Aston mon trukket motoren så langt tilbage i motorrummet, at der er gjort plads til en V12’er, som er Astons adelsmærke.

Hvis hundene bliver for mangfoldige, eller man måske fortrækker heste, kan den nye Aston DBX også trække en velvoksen trailer.

Hvis ikke man kan skifte til en mere kompetent motor, må man lege eller øge effekten fra den V8’er der ligger i bilen, og her er der muligheder. Fra start er der tale om en langslaget motor, der giver bedre naturligt moment, ligesom Aston Martin nærmest har sparet på kompressionsforhold. Det er som om man er ved at gøre klar til et eller andet med en kompression på beskedne 8,6:1, der ligger lysår fra det man kan finde i en moderne Mazda motor.

Så har du lyst til at få mere end de 542 HK i basisversionen, er der massevis af muligheder, hvor den danske Aston forhandler sikkert kan være behjælpelig.

Aftensolen på Island er en mulighed, hvis ikke vejen bliver alt for ufremkommelig. Selv om DBX er en SUV, er den ikke super velegnet til off-road.

Pin It on Pinterest