Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. May '16 17:30 by Jørli Petersen

Astra basis

Opel Astra i næsten basisudgave. En bil med 1-liters motor, en bil med rummelig kabine og en brugbar familiebil efter de fleste daglige regnemetoder.

Opel Astra i næsten basisudgave. En bil med 1-liters motor, en bil med rummelig kabine og en brugbar familiebil efter de fleste daglige regnemetoder.

Vejledende pris under 200.000 kr, incl. levering er det så godt som lige penge, hvis man lægger 200 af de store på disken. Det kræver, at man kan se bort fra det meste af alt det sjove udstyr, at man kan affinde sig med de meget få farver, der ikke koster ekstra, men målt på størrelse og mange andre vigtige områder, får man nøjagtigt det samme, som man får hvis man lægger 300 og ikke 200 af de store på disken.

Med andre ord, vi har fat i Opel Astra basis. Den billigste billige, og så alligevel ikke, for sådan en er ikke så let at få fingre i, det billigste vi kunne ramme i model Årets Bil i Danmark 2016 og i Europa, er 242.000 kr, men vi har fingre i motoren, og vi har fingre i den 5-trins gearkasse, som ikke berettiger til en tophastighed på de 200 km/t, som Opel oplyser som det maksimale for denne Astra 1,0 5-dørs, med 3-benet turbomaskine på blot en enkelt liter.

Hvis du gætter på, at basismotoren i Astra er hentet i maskinrummet på den lille Karl, har du gættet rigtigt, og det er ikke så forfærdelig meget Opel har lavet om på den motor, som ikke er en Opel motor, men en motor udviklet et eller andet sted i det store GM univers.

I Opel Karl klarer motoren sig pænt, her yder den 75 HK uden nogen form for kunstigt åndedræt, så Opel henter 35 HK Opel fra turboladeren, foruden de vigtige 80 ekstra Nm, som i tilgift er nøje planlagt til at vise sig over et bredt område.

1-liters 3-cylindret motor hentet direkte fra koreanske Chevrolet og Opel Karl. Forskellen er en turbolader og noget motorstyring.

1-liters 3-cylindret motor hentet direkte fra koreanske Chevrolet og Opel Karl. Forskellen er en turbolader og noget motorstyring.

Sandt at sige, har Opel fået ganske meget ud af den lille blæsegøj på udstødningssiden af den korte motorblok, og selv om 3-cylindrede motorer aldrig bliver denne signaturs livret, er resultatet ikke så dårligt, sammenlignet med det man får hos mange konkurrenter.

Naturlige grænser

Nu kunne det ligne en beskrivelse af lette løsninger, når vi kaster os fra den 3-cylindrede motor til baghjulsophænget på Astra. Billigt, enkelt, og i mange tilfælde, – ukompliceret. En compoundaksel er mere end en billig metode til ophæng af et par baghjul. Compoundakslen kan gøres på mange måder, det kan gøres med finesse, og det er netop hvad Opel har en lang erfaring med, og så ved vi fra mange års forsøg, at compoundaksler er velegnet til kørsel med trailer, så både have- og det lette campingfolk kan fornøje sig over ny Astra, selv om trailervægten på den mindste Astra ikke hører til pralekategorien, og så er det vel også på sin plads at fremhæve, at 1220 kg efter den 3-benede basis Astra ikke kan tilrådes.

Her henter Opel rigtigt mange point. en nydelig og velfungerende kabine med godt OK udsyn og gode sæder.

Her henter Opel rigtigt mange point. en nydelig og velfungerende kabine med godt OK udsyn og gode sæder.

Turboladeren til små motorer hiver micromotorerne til et andet niveau, men de bliver aldrig egnet til at køre med store trailere, men havetraileren er hjemme, mens den vindfølsomme trailer kun bør flyttes over korte stræk.

Konstante forbedringer

Årets Bil 2016 er endnu en udgave af Astra, men den hænger også pænt sammen med sine forgængere. Akselafstanden på 266 cm ligger inden for det man finder blandt de naturlige konkurrenter, hvor 262 cm. er normen. Det betyder også, at Astra byder på en pænt rummelig kabine uden den på nogen afgørende måde stikker ud fra mængden, vi har været omkring baghjulsophænget, som også er almindelige på mange biler af denne type, bagagerummet på

360 liter med alle sæder i brug, ligger også inden for det man kan forvente, så for Astra gælder det, at man ikke skiller sig ud på nogen særlig teknisk måde, det er måden man har samlet almindelighederne på, der giver ekstra point til Astra, andre vil kalde det finish og materialekvalitet, og her giver fuldt medhold.

Opel har ikke nødvendigvis haft en heldig hånd med ny Astra. Man har kunnet følge fremgangen for Astra gennem de seneste generationer, og dagens resultat er konstante forbedringer med udgangspunkt i det sikre, og så giver et lidt heldigt eller smart design ikke minuspoint, når man skal sammenlignes med de alle de andre.

 

Astra er på mange måder helt almindelig. Akselafstand på 266, et bagagerum på mindst 360 liter, men også en bil med 5-trins gear som standard, mens bilens  officielle tophastighed er opnået med en 6-trins gearkasse, - så det koster ekstra at nå de 200, som er startprisen for billigste Astra.

Astra er på mange måder helt almindelig. Akselafstand på 266 cm, et bagagerum på mindst 360 liter, men også en bil med 5-trins gear som standard, mens bilens officielle tophastighed er opnået med en 6-trins gearkasse, – så det koster ekstra at nå de 200, som også  er startprisen for billigste Astra.

 

Opel Astra 1,0 5d.

Pris: fra 196.000 kr

Pris for testbil: 242.400 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl turbo

5-trins man

105 HK v. 5500 o/m

170 Nm v. 1800-4250 o/m

0-100 km/t: 11,2 sek

Tophastighed: 200 km/t

ECE-snit: 23,3 km/l

Kørevægt: 1263 kg

Totalvægt: 1780 kg

Trailer: 610/1220 kg

CO-2: 99/km

Pin It on Pinterest