Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. February '16 14:51 by Jørli Petersen

Astra i front

Opels nye Astra lever fornemt op til sit navn. Netop ny er Årets Bil i Danmark 2016 samlet set den bedste i sin klasse.

Opels nye Astra lever fornemt op til sit navn. Netop ny er Årets Bil i Danmark 2016 samlet set den bedste i sin klasse.

Den nye Opel Astra er netop nu helt i front blandt mange meget skarpe konkurrenter. Biler som Ford Focus og Peugeot 308 er begge biler, der er kendt for rigtigt gode køreegenskaber, biler som Kia Ceed og Hyundai i30 er kendt for garanti, køreegenskaber og komfort i forskellige grader, mens Citroen C4, Mazda 3, Skoda Octavia og Seat Leon har andre, men fornemme egenskaber at byde ind med. Toyota synes på forunderlig vis synes at være ude af billedet, når man på sekunder skal nævne en håndfuld skarpe konkurrenter, og så er der endelige VW Golf, som både er uforskammet dyr, samtidig med VW er i bad standing, fordi ledelsen har vist, at man bare gør som man har lyst.

Har vi så glemt Renault Megane? Bestemt ikke, men Renault er i disse uger ved at sende en ny Megane på gaden, så vi venter med at placere nyheden fra Renault, men faktum i begyndelsen af 2016 er, at Opel fører an i dette felt af mange gode og velkørende biler.

Mange ligheder

Testbilen er Astra med 1,4 liters 4-cylindret turbomaskine, der er benzin i tanken og 150 HK som er ganske løsagtige. Den rigelige bunke heste vil forfærdeligt gerne arbejde, og motoren er den ene af to helt afgørende grunde til Opels succes.

Et bagagerum som er standard for sin klasse. På dette område er alle groft sagt helt lige.

Et bagagerum som er standard for sin klasse. På dette område er alle groft sagt helt lige.

God og funktionel kabine, nydeligt designet, godt udsyn og gode sæder.

God og funktionel kabine, nydeligt designet, godt udsyn og gode sæder.

Først er vi lykkelige over, at Opel holder fast i 4-cylindret, og lader den 3-benede løsning ligge til mindre og billigere biler. Dernæst er det måden Opel har afstemt 1,4 motoren, der henter point. Man har en fornemmelse af rigelige power over et bredt område, man skal ikke vente på et kraftoverskud, man skal bare lukke det ud med et lille vip med højrefoden, og en velafstemt 6-trins gearing hjælper med til at give et meget overbevisende indtryk.

På den måde har vi placeret Opels 1,4 motor i top, og den er uden tvivl en af de to bedste i sin klasse netop nu. Den anden 1,4 med indbygget fornøjelse, er Fiats 1,4, som ligner Opels til forveksling. Man kunne fristes til at tro, at det var samme motor, de to har jo et samarbejde med andre motorer, men det er det ikke. Fiats er mere langslaget end Opels 1,4, men selv om man har valgt lidt forskellig ”måde”, er resultatet næsten identisk.

Benzinforbruget med en 150 hestes Astra siger 20,4 km/l, det er muligt at komme i nærheden af dette tal rent teoretisk, i praksis er det umuligt, for Astra lokker til alt andet end økonomikørsel, det er ganske enkelt en bil, der kalder på det optimistiske smil bag rattet, for her er en bil, som ikke ligner noget, der er konstrueret af et æresmedlem i Dansk Cyklistforbund.

Opels nye lethed

Vi indledte med noget der minder om en gennemgang af konkurrenter, og på mange punkter, kan man sætte et lighedstegn mellem alle bilerne. De mange lighedspunkter handler om pladsforhold, siddehøjde bag, størrelse på bagagerum, ind- og udstigningskomfort, sikkerhedsudstyr, og så må vi ikke glemme den garanti der følger med bilen, som vi anser for at være af meget stor betydning. På dette punkt er der desværre for stor forskel.

Fordel nummer to til Astra handler om det vi endnu ikke har nævnt, bilens køreegenskaber. Opel har haft en stigende kurve i køreglæde siden modelår 1998, men den nye Astra er et voldsomt spring i den positive retning. Årsagen til den store forbedring i bilens dynamik handler om vægt og byggemåde.

Opel har brugt nye og lettere materialer. Når man vælger andre materialer, må man også lave anderledes profiler, for at opnå samme styrke, man skal måske have flere svejsepunkter, og når man nu alligevel er i gang, og det er robotter der laver alt det grove, hvorfor så ikke gøre det ordentligt, synes Opel at have sagt bag ingeniørbordene, og som sagt, – resultatet er fornemt.

Meget direkte styring, god føling med vejbanen uden det føles anstrengt eller uden komfort, undervognen er opsat så man både kan køre sjovt og komfortabelt, og mens vi er ved alt det med lav vægt, som Opel gør meget ud af at fortælle, så ligger Opel nu blandt biler med laveste kørevægt, hvor 308 og Golf ligger i top. Men alle nævnte konkurrenter ligger inden for 90 kg, men selvfølgelig, 90 kg, er jo en pæn stor ekstra mandsperson, som ikke er nødvendig at køre rundt med hver eneste dag, og en vægt som ret beset kun er dødvægt.

Vejledende priser

Designet på ny Astra giver også et pluspoint i min personlige karakterbog, men karakteren er delt i to. Positive point for frontdesign, noget der ligner minuspoint for bagdelen, i bedste fald i et rundt nul, mens bilens indre er nydeligt, gode sæder og godt udstyr, mens den daglige betjening er fornuftigt delt mellem gode gamle trykknapper og en trykfølsom skærm til de knap så vigtige funktioner.

Prisen på Astra starter hvor prisen for alle de andre også starter. Astra er også en del det danske leasingmarked, både det private og det større med alle firmabilerne, og derfor er priserne på forhandlerens trykte formular i bedste fald kun vejledende.

Husk at forhandle pris, hvis du er på jagt efter den nye Astra, og hvis du er ihærdig i din søgen, kan du få en klækkelig rabat, som lagt overstiger værdien af de berømte måtter.

 

Opel Astra 1,4 Turbo 150 5d

Design kan altid diskuteres, men her er der ingen pluspoint til alt det rundt om bagklappens funktion. I bedste fald forholder vi os neutrale.

Design kan altid diskuteres, men her er der ingen pluspoint til alt det rundt om bagklappens funktion. I bedste fald forholder vi os neutrale.

Pris: fra 255.000 kr

Pris for testbil: 280.000 kr

Motor: 1,4-liter 4-cyl

6-trins man.

150 HK v. 5600 o/m

450 Nm v. 2000 o/m

0-100 km/t: 8,5 sek

Tophastighed: 215 km/t

ECE-snit: 20,4km/l

Kørevægt: 1308 kg

Totalvægt: 1815 kg

Trailer: 620/1410 kg

CO-2: 114 g/km

Pin It on Pinterest