Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. October '18 12:51 by Jørli Petersen

Aygo med stil

Toyota Aygo er billigere end offentlig transport, og så kører Aygo fra dør til dør, også når det regner. Aygo vinder også på “fremme til tiden”, man ved man skal holde tre timer i kø, men hvad kan DSB og Banedanmark finde på i morgen?

Farven på denne Toyota Aygo fortæller, at udstyrspakken er en x-cite, og dermed har vi taget hul på det nyeste for Toyotas micro, for efter en teknisk gennemgang og lidt finjustering af design, handler Aygo rigtig meget om stil og personlighed.

Med ny serie Aygo har vi fat i en mængde udstyrsvarianter. Det er ikke længere nok med et XLi og GLi for topmodellen, nu skal det også være bil med signalværdier, og meget gerne noget med livsstil mener Toyota, der også fortjener mere end et skulderklap for at sende en såkaldt face-liftet model på gaden, mens de øvrige fra PSA/Toyota micro-klubben kører videre i nogenlunde stilhed.

Helt uden tekniske ændringer er ny type Aygo dog ikke. Alt i alt er det blevet til tre ekstra heste, og selv om det ikke er alverden, er det alligevel en velkommende forbedring, for de tidligere 69 gange pru, var ikke overvældende, så derfor er de 72 heste mere velkomne.

5-dørs Aygo, men alle der har været på bagsædet ved, at det er en tvivlsom fornøjelse.

For at få den forbedring, har Toyota øget kompressionen, systemet til indsprøjtning af benzin er gjort mere effektivt, der er mindre indre modstand i motoren, et nyt indsugningsspjæld og ikke mindst et nyt topstykke med ændret top foruden et ændret stempel.

Samme og alligevel ikke

Det er alle disse ændringer, der giver de ekstra tre heste, men det handler også om mere end heste, det handler også om forbrug, og her skal man ikke lade sig snyde. Dagens officielle forbrugstal er 26,3 km/l, det var det også på den gamle model, der havde debut i 2014, men hvis man læser det med småt opdager man, at det gamle 26,3 tal var efter den tidligere NEDC norm, hvor det nye 26,3 tal er efter den nye og skrappere WLTP norm, som igen er korrigeret til et nyt NEDC-tal, men alt i alt er motoren blevet mere sparsom, og målt på CO-2 er udledningen faldet fra 88 gram til nu 86 gram CO-2 for hver kørt kilometer.

Set i bakspejlet er der sket meget med de små micro-biler. Den første Aygo blev præsenteret i 2005, på det tidspunkt udledte bilen 109 gram målt efter gamle normer, nu hedder der 86 gram efter nye og mere retvisende målemetoder, så selv en micro kører længere på literen, og så kommer det helt forfærdelige spørgsmål, – er det så noget der kan mærkes under daglig kørsel.

Bagagerummet er også stærkt begrænset i en micro. Toppen af bilens ryglæn er meget tæt på bagruden, det ses af de officielle tal, bagagerummet rummer 168 liter op til hattehylden, fra hattehylden og til loft er der 30 liter, så samlet når vi 198 liter til bagage.

Svaret må være et forsigtigt ja, igen afhængig af vægten på højre fod og de faktiske kørselsforhold. På motorvej er der ikke den store gevinst, men vi tror man kan måle forskellen fra den første model 2005 til den nye model 2018, mens det er tydeligt, at bilen er blevet mere sparsom under bykørsel, som helt åbenlyst er micro-bilernes hjemmebane.

Bilen for to

Vi har brugt betegnelsen micro flere gange, og med det mener vi lidt mere end den officielle titel, for micro er en lille bil, og vi må understrege, at Aygo med tilhørende konkurrenter kun er bil til to, hvis det skal være bare en anelse rimeligt.

Bagsædet er kun til en barnestol, så vi kan snige den op til 2+, men man ser med mellemrum en Aygo eller tilsvarende med fire voksne personer på tur, og vi har medlidenhed med de bagerste passagerer. Hvis man skal langt, kræver det mange pauser for at strække ben, mens det går udmærket på forsæderne, som også har sine begrænsninger på grund af en mindre siddeflade. Der mangler især lårstøtte til føreren, så når man kører langt, begynder man at lede efter en anden kørestilling efter nogen tid, ligesom det såkaldt forbedrede støjniveau glimrer lidt med sit fravær, eller sagt på en anden måde, – støjede den tidligere model så meget.

Man bliver lidt træt af den lidt højspændte lyd fra den 3-benede motor, en noget påtrængende lyd, men igen, Aygo er bilen til byerne, det er bilen til pendleren, der ikke skal alt for langt, og det er især bilen, der er let at parkere.

Her går det ganske godt hvis turen ikke er alt for lang. Siddehynden er mindre end den er i større biler, så der mangler lidt støtte, og støjniveauet er generende når turen bliver for lang.

Sikkerheden har også fået et nøk i den rigtige retning med ny Aygo, nu kan man få det hele hvis man betaler, nødbremse er standard på de fleste modeller, og jo mere man spytter i kassen, jo mere sikkerhed følger med bilen.

Køreegenskaberne skulle også være forbedret med især ny software til styringen, det er ikke noget vi kan mærke, uden at køre begge biler lige efter hinanden, men generelt er Aygo ganske velkørende, den er som en typisk micro ikke noget unika i ”velkørsel”, men til hverdagen går det ganske pænt, og så runder vi denne gennemgang af nyeste model Aygo af med en lovprisning, for hvis man skal have en model micro, tør vi godt pege på Aygo som en af de bedre, og hvis man skal vælge inden for de tre ens model Aygo med forskellige navne, er Aygo klart den bedste, ene og alene for man får tre års garanti, og skulle man være så uheldig at løbe ind i et problem, bliver man ikke per refleks afvist, når man henvender sig for forhandleren og klager sin nød.

Der er en grund til Toyota ligger højt i de årlige undersøgelse angående tilfredse kunder, og det vi lige har nævnt, er en af de ting, der tikker rigtigt mange point ind på Toyotas konto, så går du i micro-tanker, så tænk lidt på garanti og fremtidens servicenet.

Toyota Aygo 1,0 VVTi 5d

Ændringer i designet er mest på fronten. Bagfra er det mere et hm…. , men så er det godt Toyota kan lege med farver, og nu signalerer farven et udstyrstrin, plus en vist mængde stil. Juniors junior var vild med farven, da hen blev hentet i skolen. Begejstringen var åbenlys, så budskabet må være, køb flere biler med kulør, så vi undgår en alt for grå hverdag.

Pris: fra 89.990 kr

Pris for testbil: 109.990 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

5-trins man

72 HK v. 6000 o/m

93 Nm v. 4400 o/m

0-100 km/t: 13,8 sek

Tophastighed: 160 km/t

ECE-snit: 26,3 km/l

Kørevægt: 915 kg

Totalvægt: 1240 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 86 g/km

Pin It on Pinterest