Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

4. June 15:59 by Jørli Petersen

Bæstet

Skarpe kanter og et helt anderledes design. Tesla Cybertruck er enorm både i længde, højde og især bredde, hvor man får problemer med at holde sig inden for de hvide streger på en standard dansk P-plads.

Tesla har længe drillet og udfordret menneskets sanser med bileder af den nye Cybertruck, og selv om man var forberedt på bilens størrelse, bliver man alligevel imponeret, når man ser bilens faktiske størrelse, der står gemt under sort klæde.

Den er og blir’ et monster, eller bæst, som Tesla også bruger i sin modelbetegnelse, for topudgaven hedder Cyberbeast, og det kommer til at passe rigtig godt med selve bilen, der både har højde, bredde, vægt og trailervægt i særklasse.

Vi tager det fra en ende af. Længde 568 cm, højde 180 cm, bredde med sidespejlene i korrekt køreindstilling 241 cm, egenvægt 3104 kg og trailervægt akkurat under fem ton.

Første kik på Cybertruck, og indtrykket er selvfølgelig bilens størrelse. Den er enorm, både med og uden sort klæde.

Fem ton på krogen for en pick-up truck! Og for en elektrisk pick-up

Der er ingen bløde kurver på Cypertruck. Det hele er en ret plade med buk i diverse antal grader.

Men tilbage til bæstet, der på alle leder og kanter er utraditionel. En grundig gennemgang af bilen viser, at der kun er to stumper plade, der ikke er et fladt stykke stål, skåret til og svejset fast. De to steder er på fronten, for den midterste del mellem lygterne tegner en lille bue, det samme gør den vandrette del af frontklappen, som slet ikke er en traditionel frontklap der gemmer noget maskineri, det er et ekstra bagagerum, hvor man kan parkere teltet, hvis man er på lejrtur, eller en gang værktøj hvis man er håndværker.

Ladet er lige så imponerende som resten af bilen. Det ligner noget, der lige napper en Hilux på ladet, det er amerikanertruck så det rykker i samtlige elastikker, og præstationerne fejler heller ikke noget.

Kanterne på bilens bagende er om muligt endnu skarpere.

Tophastighed er 209 km/t for den hurtigste Cybertruck, 0-100 siger 2,7 sekund, faktisk en vanvittig acceleration for en bil at typen varebil med åbent lad, men som en kollega snusfornuftigt bemærkede, så gør det aflæsning noget lettere. Man placerer bare et par paller bag Cybertruck, og gir’ gas.

Bil til andre planeter

På trods af bilens mange anderledes detaljer, er det designet og størrelsen, der stjæler opmærksomheden. Det handler også om det ubehandlede ydre, det er koldvalsede stålplader i en tykkelse, der ligger noget over en almindelig karrosseriplade, men det er ”kun” bilens ydre dele, der er rustfrit stål, resten af en klassisk platform af helt almindelige bil-materialer.

Det store dækken over ladet er selvfølgelig elektrisk styret. Nederste knap udløser trækkrogen.

Med den konstruktion er der helt nye udfordringer til pladesmeden. Cybertruck kan ikke rettes op eller bulebehandles som en almindelig bil. Der kan ikke rettes, svejses og småbankes, så det hele ser nydeligt ud igen, med den rå overflade, kan man heller ikke skjule noget under lidt spartel og en gang hattelak, det er helt anderledes, og nogle af pladerne er placeret på en sådan måde, at vi kan stille et lille spørgsmålstegn ved trafiksikkerheden, og vi tænker især på de bløde trafikanter, som måske, måske ikke, kan blive udsat for den skarpe endekant på en rustfri stålplade.

Bag frontklappen finder man et lukket bagagerum. Tjek også karrosseripladerne, der har en ganske grim, skarp kant rettet direkte frem i køreretning. Det formildes i nogen grad, når klappen er lukket, men det er en usædvanlig udformning.

Cybertruck bygges indtil videre på Teslas fabrik i Texas. Designet skyldes Elon Musk, det skulle være en pick-up, der skulle kunne køre på enhver planet, og Musk har udtalt, at bilen skal med ud i rummet, og med en egenvægt på den anden side af 3100 kg, stilles der store krav til løfteraketten.

Klassisk Tesla indretning.

På sigt er det en mulighed, at bilen også kan blive bygget på Tesla fabrikken ved Berlin, og på den måde åbner det mulighed for Cybertruck i Europa, for fabrikken i Texas har ikke kapacitet til andet, end at levere til amerikanske kunder, så vil man have Cybertruck, er der kun en mulighed, og det er selv at importere bilen. Der skulle køre en Cybertruck på Cypern, så bilen er tilsyneladende kommet inden for EU’s grænser og regler, der kører også et par selvimporterede Cybertruck i Dubai, og fordi der er så lange udsigter til bilen kommer på det danske modelprogram, er der ikke den mindste antydning af en pris.

Vi ved, at dyreste Cybertruck, – model Beast, koster 120.000 USD. Vi ved også at der findes en mindre model med knap så vilde data, og så kommer der til sidst en såkaldt lille model med kun en motor og træk på baghjulene som en klassisk model pick-up, og det er denne model, der kan vise sig at være en prismæssigt spiselig pick-up til danske købere.

Forreste hjulophæng. Bilen kører i laveste højde, men luftaffjedringen er noget voldsom. Den i forvejen høje bil kan få en frihøjde lige over 40 cm, så der er lagt op til noget off-road.

Den tænksomme læser med erfaring fra de pick-up modeller vi har i Danmark vil sikkert spørge? Hvordan kan man i det hele taget parkere sådan et dyr på P-pladsen nede ved Brugsen?

Tjek lige det styreudslag på baghjulene.

Svaret er delt i to. Dels er danske standard p-pladser meget smalle, sammenlignet med p-pladser i andre lande. Hvis man alligevel finder et hul med god plads i bredden, skulle det ikke være noget problem, for Cybertruck har medstyrende baghjul, og det er mere end et lille udslag, vi kan konstatere ved første kik. Faktisk et usædvanligt stort udslag, og det gør noget drastisk ved bilens vendediameter. Hvis man ikke lige kan finde en klassisk parkeringsplads, vil der være muligheder på de tilstødende grønne områder, hvor diverse hindringer ikke er noget større problem, for bilens frihøjde kan øges til mere end 40 cm, så ta’ bare chancen til noget off-road med Cybertruck, som også har en form for intelligent undervogn.

Det anderledes design gælder også bilens indre, mens bilens indretning med en stor skærm er klassisk Tesla. Som noget nyt har Cybertruck drive-by-wire, altså ingen direkte forbindelse mellem rat og de styrende hjul.

Hvis man en gang har kørt i et bestemt område, og der er huller eller bump i vejbanen, vil Cybertruck lagre oplysningen, og næste gang med kører samme rute, har bilen forberedt sig på hullet, for at gøre passage så komfortabel og/eller sikker som mulig. Danske speedbumps kan vente sig, – ka’ de.

Pin It on Pinterest