Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

19. August '19 20:40 by Jørli Petersen

Barske Jimny

Suzuki Jimny i sit rette element. Et sted i skoven, ødemarken eller gerne en gang ørken.

Udstyrsvarianter hedder Adventure, og det er ikke nogen falsk varebetegnelse. Der er bunkevis af eventyr i den nye Jimny, der er akkurat så barsk og rå som den ser ud. Suzuki har ikke stukket noget som helst under stolen. Det eneste Suzuki nok ikke have regnet med, var nyhedens popularitet.

Den har ramt meget præcist i noget der har manglet op markedet, – en nogenlunde billig, rå og meget kapabel off-roader, og det sidste er det der passer bedst med betegnelsen eventyr eller Adventure.

Tidligere tiders Jimny har i store træk lignet den nye model, der er ikke tale om grænseoverskridende udvikling, og så alligevel. Der er faktisk et par meget vigtige detaljer ved nye model Jimny, som de mest barske af de barske off-roadere nok ikke er helt tilfredse med, og den store forskel ligger i undervognen.

Den oprindelige Jimny havde stiv aksel både for og bag. Denne gang let jernbanesvelle blev så tilført et par hestevognsfjedre, foruden et par dæmpere – selvfølgelig, og det var denne konstruktion der var så eftertragtet hos de mest krævende købere.

For at gøre bilen endnu bedre i terræn, flyttede man de stive aksler på den anden side af fjedrene. På den måde blev frihøjden øget drastisk, det var endnu bedre terræn egenskaber, men hvordan bilen så har kørt på almindelig landevej ved vi ikke, og vi er også nogenlunde sikre på, at alle synshaller nok ikke har været helt vilde med den konstruktive ændring.

Civil off-roader

Den nye type helt almindelig undervogn, – der er stadig stiv aksel bagude, er en form for knæfald for de mange købere, som fortrinsvis kører helt almindeligt, og til denne gruppe købere kan vi koge budskabet helt ned til følgende: Man skal ville det!

Plads til fire personer og nul bagage.

Plads til en begrænset mængde bagage / oppakning / nødforsyninger.

Suzuki Jimny er det barske, det lidt skrumlede, den stive – lidt uregerlige minibil med ganske kort akselafstand og lav egenvægt, og det alle disse ting der gør Jimny genial når du skal helt ud i skoven for at hente juletræet i den opblødte skovbund, – julen er reddet med ny Jimny, men resten af året er hverdagen noget anderledes end den eksempelvis er i en Swift.

Disse to biler er Suzukis yderpunkter. Swift er bilen med handling og køreegenskaber, især vores 140 hestes favorit Swift, mens Jimny er høj og kort, den er ikke just stabil når man kører motorvej, og læg mærke til vi ikke skrev høj hastighed på motorvej, for det gider man ikke.

1,5 motoren i Jimny er ny, det er lidt overraskende, at Suzuki bruger en 1,5 motor i Jimny, men igen, hvis man skal lange ud i ødemarken, dutter det ikke med alt for meget forfinet og krævende turboteknik. Her er en helt almindelig sugemotor så langt at foretrække.

For at få det til at spille bedst muligt i terræn, har man givet bilen en begrænset 5-trins gearkasse, og i hverdagen er det bilens måske største minus. Tænk hvis man havde haft en form for overgear til kørsel på motor- og landevej. Det havde været ren guf.

Nu må vi affinde os med en meget lav totalgearing, i helt almindelig bytrafik kan man næsten undvære 1. gear, så lav er bilens lagt, men i terræn og med reduktionsgearkasse – jo der er sådan en i en ægte off-roader, givet det god mening. Man kan næsten klatre lodret i Jimny, bare giv den første gear og laveste udveksling, så kravlet bilen ad skrænter du ikke troede mulig, men det er jo noget anderledes, når lille Fister skal afleveres i børnehaven, vi er som vanligt kommet lidt sent afsted, og så er Jimny ikke den rene lykke.

Vi vil

Suzuki Jimny er en 100 procent ærlig bil. Som vi skrev tidligere, intet er stukket under stolen, og så er det langt mellem bilen, hvor man gør rent i kabinen med en almindelig vandslange, men man skal vælge, købe og omgås Jimny med åbne øjne.

Super, duper topudstyr, men også bygget på en sådan måde, at den kan bruges med meget beskidte gummistøvler.

Det er svært at tro, at bilen kan udgøre det som ene-bil til en moderne familie. Som to’er eller tre’er bil giver den pludselig mening, den er også sjov og ballade, men den er så sandelig også livsstil, og den giver sikkert street credit mange steder, hvor det er blevet alt for kedeligt med VW Up og Kia Picanto.

Ulempe nummer to. En grundpris på 230.000 kr og 263.000 for testbilen lyder som rent hul i hovedet, men ikke for Suzuki. De har så lang venteliste på Jimny, at de godt kan tillade sig at stramme prisskruen, og der er med stor sikkerhed ikke givet nogen form for ekstra lav pris til det danske marked, – alt det med afgifter o.s.v.

Suzuki Jimny sendt til Danmark koster det samme som en bil sendt til USA eller Spanien, og det er dybest set forklaringen på den overraskende høje pris. Men igen. Hvis du vil have Jimny med de begrænsede almindelig køreegenskaber og tilhørende begrænsede komfort, så gør det ikke noget. Så betaler man hvad det koster.

Suzuki Jimny 1,5 Adventure

Man skal virkelig tage sig sammen, hvis man vil skrue tempoet over de 110 km/t på motorvej. Det er faktisk ikke særlig sjovt, lydniveauet stiger, og bilen er ikke just stabil.

Pris: fra 230.000 kr

Pris for testbil: 263.000 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

5 -man

102 HK v. 6000 o/m

130 Nm v. 4000 o/m

0-100 km/t: 14,6 sek

Tophastighed: 145 km/t

Forbrug: 12,7 km/l

Kørevægt: 1165 kg

Totalvægt: 1730 kg

Trailer: 350/1300 kg

CO-2: 178 g/km

Pin It on Pinterest