Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

1. March '21 18:58 by Jørli Petersen

Barske realiteter

Man er overladt til de højere magter, når man lægger til ved landets såkaldte lynladere.

950 nye ladepunkter skal løse alle problemer i forbindelse med den store omstilling til el-biler. Det er  budskabet fra Elbilkommissionen, og det skal selvfølgelig tilføjes, at hvert enkelt af de 950 ønskepunkter, kan bestå af flere ladestandere, som hver kan have flere ladekabler. I dag kan en enkelt ladestander have to biler under opladning samtidig.

Disse ladepunkter, skal løse alle problemer med de kommende mange el-biler, ligesom kommende ladestandere skal være hurtigere end den typiske hurtiglader anno 2021, som kan lade med 40-50 kW.

Men: Her er en helt aktuel beretning, som ingen kommission har taget højde for.

Dagen er den 12. februar 2021. Det er sen eftermiddag, den 100 procent rene el-bil befinder sig ikke i akut ladekrise, men alligevel, det ville være rart med lidt ekstra saft på batterierne, så vi lægger til ved en ladestander, der kan lade med 175 kW, hvis bilen ellers tillader det, – og, – der er sovs nok i ledningen.

Det er ikke ladestanderens påståede ladeevne der er problemet. Det er en kombination af flere ting. Bil, ladestander og ikke mindst forsyningssituationen. At få en faktisk ladeydelse på 15 kW, er langt fra de 175 kW, der er standerens påståede bedste.

Billedet der medfølger, er den nedslående meddelelse, der møder den pludseligt meget trætte el-bils ejer eller fører. Bilen lader ikke med de 175 kW, som ladestanderen praler med at kunne yde, – det skal i parentes indskydes, at det aldrig er lykkedes, at få noget der ligner rigtig fut i den påståede kraftige ladestander af typen lynlader, men aldrig er vi blevet tilbudt så lidt.

Fra bilens data kan vi læse følgende: Vi lader med en hastighed mellem 15 og 18 kW. Det er sådan nogenlunde det man selv kan lade med, hvis man har en privat hjemmelader.

Vi kan også læse, at der er 44 procents kapacitet tilbage på bilens batteri. Det vidste vi allerede, før vi søgte til ladestanderen, men hele besøget hos farmor, den planlagte færge til Ærø, samt aftalte opsamlingstidspunkt for tante Karen på Nyborg Station, styrter til jorden, da vi læser, at det tager en time og otte minutter, før vi har en kapacitet på de berømte 80 procent, som er den grænse man i praksis skal regne med, hvis man har planer om at købe en el-bil.

De gyldne løfter

Glem alt om forhandlerens flotte tal for rækkevidde. Gå på opdagelse og se, hvad diverse test viser i praksis, og som grundregel skal man allerede kaste de første 20 procent over bord, for det tager rigtig lang tid, at lade fra 80 til 100 procent, fordi bilens ladestyring beskytter batteriet, så holdbarheden kan opretholdes sådan nogenlunde.

Ladestanderen viser hvilken type ladestik vi benytter, og hvor meget vi kan forvente, hvis bilen ellers tillader så kraftig opladning.

I dagens tilfælde ville det tage yderligere en time og otte minutter at lade de sidste 20 procent, og hvis man har brug for de sidste kilometer for at nå frem, er det netop forhold som disse, der gør det ualmindelig træls eller totalt uberegneligt, at køre el-bil.

Hvis man drøner rundt i byerne, er det ikke noget problem i dagens el-biler. Skal man langt, skal man til mormor, feriehuset eller besøge venner i week-enden, har man måske brug for høj kapacitet eller mange kilometer, så er det netop her vi møder el-bilens problem og klart største svaghed for: Man ved aldrig hvad man kan forvente ”derude”.

11 kW Clever lader i Fåborg Havn. Et ladepunkt som ikke er på Clevers egen oversigt over ladepunkter???

Derude hvor Elbilkommissionen mener, at alle problemer kan løses med 950 nye ladepunkter spredt rundt om i landet, og lidt ret har kommissionen da. Der mangler ladepunkter. Først og fremmest i byerne, men så sandelig også på landet.

Hvis man eksempelvis har lejet et sommerhus på Sydfyn, og har købt en e-On abonnement, kan man kun lade i Svendborg. Har man Clever abonnement, er man henvist til langsomme ladere ved det lokale hotel i Fåborg, så el-biler og det danske ferieland er allerede et stort problem, men fra en læser har vi fået tilsendt et foto af endnu en lader, en lader som Clevers egen hjemmeside tilsyneladende ikke kender, men de ægte lokalkendte vil kunne se spidsen af det enlige kirketårn i Fåborg stikke op over hustage ved havnen i Fåborg. Til gengæld kender Clever din 11 kW lader i Vester Skerninge, ligesom den eneste hurtiglader på Sydfyn findes ved Føtex i Svendborg.

Bilens infosystem gør opmærksom på, at det kan være mere kompliceret at lade om vinteren, men en el-bil skal fungere hele året.

Foruden ladepunkter er problemet også den mængde energi der findes i jorden, og her er man overgivet til de højere magter, hvis man skal tanke på vej til det fjernere mål.

Derfor er vi stor fan af den anden type el-bil. Den el-bil der medbringer sin egen ladestation, den el-bil der kører på brint, den el-bil, der kan tankes på tre minutter, og ja, der er flere på vej.

Lige nu er det kun Toyota og Hyundai der tilbyder brintbiler, men det varer ikke længe, før der er en helt ny model Mirai, som vi glæder os til at se nærmere på.

Den barske virkelighed vi oplever lige netop nu, skal tages alvorligt. På denne frostkolde vinterdag måtte tante Karen forsøge at holde varmen på Nyborg Station, ligesom vi akkurat nåede aftenfærgen til Ærø, hvor det i øvrigt ikke er muligt at oplade sin elbil.

Det burde være en af de kraftigste ladestandere i vinteren 2021, men selv en så kraftig lader kan også lade ganske lidt. Helt ekstraordinært forsøgte vi at skifte operatør. Først e-On, derefter Clever, men resultatet var det samme.

Pin It on Pinterest