Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

4. October '20 20:35 by Jørli Petersen

Basis Land Rover

Basis Land Rover. At tænke sig en Discovery er forvandlet til mærkets mindste model. Disovery som begyndermodel!

Når man måler fra bunden af Land Rovers modelprogram, er Discovery nummer to. Eller er den? Efter lancering af ny Defender, er vi nok mere realistiske, hvis vi siger, at Discovery er indstignings- eller begyndermodellen hos Land Rover, og måler vi igen på motorprogram, er testbilen igen nummer to, for med 180 hestes diesel, hedder den absolutte begyndermodel 150 HK, mens den mindste Discovery med benzinmotor lægger 200 HK.

At Discovery kun bør køre med dieselmotor, hvor man samtidig skæver bare lidt til forbruget, må være indlysende, og der er rent faktisk nogen forvirring om bilens officielle forbrug. Vi kan finde danske data der siger op til 19,6 km/l, hvilket lyder utroligt, og det er det da også, for vi vælger at bruge Land Rovers egne officielle WLTP tal, både på forbrug og det medfølgende CO2 tal, så mellem 13,2 og 14,2 km/l lyder nogenlunde rigtigt, og hvis man ikke kører alt for meget bykørsel, og ikke kører alt for hurtigt på motorvej, kan man godt komme i nærheden af de officielle tal, takket være en meget veltrimmet 9-trins automatkasse fra ZF, som er mere veltilpasset end det vi oplever fra mange andre biler med automatgear.

Discovery har plads helt op til syv personer, men to sæderækker er nu bedst, hvis man vil have plads til bagage.

Det siger også sig selv, at man skal holde sig fra alle former for vanskeligt terræn, hvis man skal have lidt økonomi ud af sin kørsel, og på den måde nærmer vi os et meget drilsk spørgsmål, for hvor mange biler fra Land Rover incl de biler der hedder Ranger Rover, kommer nogensinde ud for at køre terræn.

Det er diesel, men det er også mildhybrid, den 2-liters diesel er tilsat et 48 volt system, som ingen rigtig ved hvad yder, og hvad der egentlig er hvad.

Det vildeste kan være lidt snedriver og en grusvej med lidt grimme pytter, men selv om det ikke er aktuel kørsel, så vær ikke i tvivl. Land Rover Discovery kan køre terræn, og det er sammen med sine mærkefæller ved at være de eneste, som for alvor kan udfordre de fleste former for off-road kørsel.

Stof til eftertanke

Alt det med begynder eller indstigningsmodel, lægger man nu ikke mærke til, når man sætter sig ind i bilen. Pludselig er vi i bilens naturlig prisklasse, og selv om vi er på den anden side af 700.000 kr incl ekstraudstyr, ser det ud som om vi for meget for pengene.

Hvor meget Volvo eller Audi kan man få for de samme penge? Den lader vi gå videre til de, der overvejer biler af denne type, men Discovery giver helt fra start et rigtig godt indtryk. Discovery er også en bil hvor er kan være plads til syv, det er med de næsten vanlige begrænsninger for mulighederne på sæderække tre, og en del af forklaringen er bilens lidt overraskende akselafstand, der kun er 274 cm, så der er en god del udhæng i Discovery, mens bilens vendediameter ikke er så voldsomt, at man ikke kan parkere bilen i et dansk parkeringshus. Vi har en vendediameter på 11,8 meter.

De to store øer med kontakter er en rigtig god opfindelse.

Discovery er ægte off-road, men den hører også hjemme i den klasse der kaldes mid-size SUV, og det er selvfølgelig amerikanerne, der sætter den type biler i bås, men mellemstørrelse eller ej, man føler sig rigtig godt tilpas i Discovery fra det øjeblik bagdelen er landet i de gode sæder.

Instrumentering og oversigt er både omfattende men også nogenlunde let at gå til, motorstøj er slet ikke et emne, man er faktisk i tvivl om motoren er diesel eller benzin, men selv om dieselmaskinen kun er på to liter, er der et pænt kraftoverskud i bilen, igen hevet til det muliges kunst med den 9-trins ZF gearkasse, som i modsætning til motoren er købt hos en underleverandør.

Hvor ny er ny?

Land Rover kalder også denne Discovery for ny, men ny er mange ting i bilernes reklameverden. Så meget nyt er der trods alt ikke i testbilen, der er ikke tale om en ny model, men det er der sjældent hos Land Rover, og årets nye Defender er en af de sjældne begivenheder.

Derfor må Discovery nøjes med en ændret front, lidt nyt på plastdelene his og pist, der er opdatering af skærme og knapper i kabinen, og så er der tilføjet flere elektroniske systemer, dagens Discovery kan noget mere end tidligere, man får mange flere informationer på de store skærme, herunder der også har god betydning, hvis man vil undgå politiets stadigt mere ivrige bødeinddrivelse, men betjeningen er enkel på det punkter hvor det betyder noget, men en klassisk del af indretningen i en Land Rover, er de to store kontaktøer på rattet, som man påskønner mere og mere, jo længere tid man bruger bag rattet.

Vi har tidligere nævnt, at Discovery er en ægte off-roader, – den er ikke kun en SUV, den kan det svære i terræn, og det kan selvfølgelig køre i vand. Vadedybden er 60 cm, frihøjden er lidt begrænset til 21,2 cm, og så vejer bilen fuldt læsset lidt mere end 2,5 ton.

Masser af komfort og ikke meget køredynamik.

Det betyder også, at Discovery kan køre med trailer, den har motorkraften, den har det solide bundtræk over et ganske bredt område, og mens en maksimal trailer på 2500 kg for mange er rigtig flot, er det for andre lidt det mindste for en helt ægte Land Rover, men 2500 kg er nok for de fleste, så vi undlader nogen form for mishagsytring.

Køreegenskaber. Det giver lidt sig selv, når vi har fingre i noget ægte off-road. Derfor skal man ikke forvente de store mængde dynamik, – og godt for det, for der er ikke meget at komme efter uanset om vi ser på opsætning af undervogn eller styretøj. Til gengæld er der komfort for hver en krone, vi har en stor, høj bil, som også kan køre sportsfisker på motorvej, så bilen lever fuldt op til det man bør kan forvente, og lidt mere, hvis man vurderer komfort, egenskaber og bilens pris. Til gengæld kan man godt frygte de regninger man kan få stanget ud, når bilen er til service, som man selvfølgelig passer på, hvor Land Rover giver tre års garanti på en Discovery, mens rustgaranti er bekymrende seks år.

Land Rover Discovery Sport 180

Discovery er en klassisk Land Rover, men alligevel er bilen ny. Så ny som lidt opdatering nu kan gøre en Land Rover.

Pris: fra 636.980 kr

Pris for testbil: 716.980 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

9 – aut

179 HK v. 4000 o/m

430 Nm v. 1500-3000 o/m

0-100 km/t: 9,7 sek

Tophastighed: 202 km/t

Forbrug: 14,1 – 13,2 km/l

Kørevægt: 2184 kg

Totalvægt: 2590 kg

Trailer: 750/2500 kg

CO2: 183 – 199 g/km

Pin It on Pinterest