Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

24. July '18 08:04 by Jørli Petersen

Behagelig rejse

Testbilen er forsynet med udstyrspakke Skyline, der indeholder alt hvad systemet kan trække. Eneste ekstra man kan købe til bilen er en særlig farve, men på en eller anden måde passer hvid godt til Cactus, så hvorfor finde på noget andet.

Det er komfort, det er nye støddæmpere, og det er en nedtoning af tidligere designelementer, som netop er Citroens særkende eller adelsmærke, om man vil. Tiderne har sat tykke streger under Citroen som banebrydende og anderledes, somme tider med succes, andre gange har mærket præsenteret en ren ”skævert”, og så har man i lidt for mange år været alt for almindelige.

Citroen blev pludselig en bil i den grå mængde, men nu løfter man sig langsomt ud og tilbage til det mere specielle, ikke så markant som tidligere, ejerne er ikke længere ægte Citroen, men en større koncern der tænker i regneark, men hvis designet og det specielle kan få regnearket til at gå i positiv retning, er det helt OK.

Fast soltag der ikke kan åbnes er standard med den store udstyrspakke.

Så er Citroen igen Citroen, og den seneste af disse – måske den første af den nye og mere ægte generation Citroen, er netop Cactus, som er en lidt speciel størrelse vurderet som bil uden nogen som helst skelen til det særlige eller vurderet som designikon.

Forbeholdt Citroen

Vi har tidligere beskæftiget os med ny Cactus, og vi har grundigt beskrevet den nye type støddæmper, der er det nye ”sort” fra Citroen, og vi medgiver, at det giver forøget komfort. Vi har heller ikke kunnet finde nogle svage punkter ved den nye støddæmper, vi har nu kørt bilen med fuld kabinebesætning og skrammel i bagagerummet, og der er ingen forskel – negativ forskel vel at mærke, ved ny og gammel type støddæmper, der er en form for dobbeltvirkende nyhed, som er forbeholdt Citroen og luksusmærket DS.

Ruderne i bagdøren kan ikke åbnes, kun vippes på den gammeldaws måde.

Her er de beskedne rester af den tidligere så dominerende madras på bilens side, der gjorde den første Cactus meget let genkendelig.

Hvis du vil dyrke støddæmperens specialiteter og opbygning, kan du taste Citroen C4 Cactus i søgefeltet, og let komme vidrere til andre artikler, hvor vi går mere i dybden med de nye dæmpere, men ny Cactus handler også om de nye sæder, og her er vi noget mere forsigtige med at give det endelige OK.

Bagdelen i sædet

Før vi satte os i testbilen, havde vi kørt flere udgaver af ny Cactus, men ingen med de nye de-luxe sæder, som også skulle være mere komfortable, for som Citroen gerne vil understrege, så er komfort det nye ”cool”, og mens bilen i sig selv er mere end nornal komfortabel for sin klasse, er der også et lille spørgsmål man skal studere grundigt, før man sætter kryds i den rubrik der hedder, – bedst mulige sæder, hos forhandleren.

Hvis man har tendens til lidt øm eller bare periodevis drilsk ryg, bør man prøvesidde de nye sæder meget grundigt. Vi fandt ud af, at sæderne er bløde, – det man kalder komfortable, der er ikke alverden støtte, det er mere madras end det er støtte, og den personlige oplevelse var, at hvis man ville sidde helt korrekt, skulle man være ekstra grundig med at få bagdelen skubbet helt tibage i sædet, og gerne godt ind i ryglænet, hvis ikke man hurtigt ville få et signal om begyndende ømhed i lænden.

Ganske rummeligt bagagerum, men også lidt utjekket, for læssehøjden er pæn, og den indvendige løftehøjde er rigelig.

Fra minus til plus

Og så er der alt det med motor og gearkasse. Det kommer nok ikke bag på nogen, at vi er generelt negative overfor 3-cylindrede motorer, og 1,2 motoren i benzinudgaven af Cactus er sådan en tingest. Vi måler altid 3-bendede motorer på en minusskala. Alle starter med minus et eller andet, Citroens motor ligger ikke så forfærdeligt langt ude på minusskalaen, men vi kommer slet ikke i nærheden af noget, der bare minder om begejstring, mens vi til gengæld, – og for første gang i det hele taget, har lidt pænt at sige om den halvautomatiske gearkasse, som ikke er et automatgear i traditionel forstand, men en almindelig gearkasse tilsat en skifterobot. Man kan også kalde det en fuldautomatisk kobling.

Alle 3-cylindrede motorer vurderes på en minusskala uanset om motoren ligger på langs, tværs eller på hovedet.

Med årene har Citroen med flere fået et bedre og bedre resultat ud af årenes anstrengelser. Nu er vi endelig kommet så langt, at vi siger OK til de almindelige skiftefunktioner, det er kun ved langsom køkørsel man mærker rykvis og forkerte gearskift fra den mere primitive type automatgear, men det er så begrænset, at vi nu kan spørge os selv, vil vi sidde og træde på koblingen i byernes tiltagende trafik, eller vil vi acceptere et par kiksere i ny og næ fra den automatiske skiftemekaniske?

Vi siger nej til at træde på kobling, men dermed ikke sagt, at Citroen og andre i koncernen, skal opgive den side finpudsning af den halvautomatiske gearkasse. Vi er er ved at være tæt på et pænt resultat, så fortsæt med det gode arbejde.

Citroen C4 Cactus 1,2 PureTech 110

Citroen Cactus er på flere måder en ualmindelig bil. Cactus er bygget på en platform, som i virkeligheden er lige det mindste til bilen. Den er strakt lidt for at få det til at stemme, men det betyder også en let bil med visse begrænsninger, især hvis man ønsker at køre med trailer. Man skal lede længe efter en letvægts campingvogn, man må spænde efter Cactus.

Pris: fra 174.990 kr

Pris for testbil: 249.990 kr

Motor: 1,2-liter 3-cyl

6-trins aut

110 HK v. 5500 o/m

205 Nm v. 1500 o/m

0-100 km/t: 10,9 sek

Tophastighed: 188 km/t

ECE-snit: 18,9 km/l

Kørevægt: 1210 kg

Totalvægt: 1600 kg

Trailer: 570/920 kg

CO-2: 119 g/km

Pin It on Pinterest