Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. October '19 12:01 by Jørli Petersen

Benzin-cell Transit

Ford nøjes med at kalde den nye Transit Custom for en Plug-In Hybrid, men den er meget mere end en almindelig PHEV eller Plug-In. Fords løsning er anderledes listig, bilen er bygget som en Fuel-Cell, hvor bilen udelukkende drives af en el-motor på 126 HK. Konstruktionen er tidligere set i Chevrolet Volt og Opel Ampera, der blev kåret som Årets Bil i Danmark 2012.

Ford har gang i noget spændende, som er grundigt forklædt som en helt almindelig Plug-In hybrid. Helt almindelig i bilbranchen generelt, men alt andet end almindelig hos Ford, hvor man ikke har udvist særlige evner i hverken el eller hybrid, og da Ford bekendtgjorde, at man var på vej med en Transit Custom PHEV, var forventningerne ikke særligt høje, og slet ikke når man havde læst de første data.

Fords første meldinger om den kommende Plug-In, som er meget mere end en almindelig Plug-In, talte om Ford 1-liters 3-benede benzinmotor og en batteridel, med en rækkevidde på 56 NEDC kilometer, som er noget mere optimistiske end dagens WLTP norm, men så blev hele opfattelsen af den nye Transit PHEV vendt på hovedet, for i virkeligheden er Fords nyhed en brændselscelle bil, en Fuell-Cell Transit, hvor man har udskiftet brintbrænderen med en benzinbrænder, hvor benzinbrænderen er den 1-liters benzinmotor, mens den trækkende motor altid er en 92,9 kW elmotor, som er det eneste der driver – eller trækker – Transit Custom Plug-In.

Sådan har Ford travlt med at vise den nye Transit, og selvfølgelig kan den lades fra en almindelig ladestander, men den er også en 100 procent selvkørende enhed, som ikke behøver en stikkontakt.

Hvorfor Ford nøjes med at kalde bilen for en Plug-In eller er særdeles dårlige til at kommunikere hvad det er man har gang i forbliver ubesvaret, men for en gang skyld skriver vi om en Ford nyhed, at den er både ganske lusket, meget anderledes og grænsende til lidt genial.

Samtidig er Ford indtil videre de eneste, der har strikket de tekniske løsninger sammen på denne måde, og omsat det til en varebil, som med et lille trylleslag bliver en super aktuel varebil til kørsel i alle større byer, som stiller helt nye krav til varebiler og deres kørsel i byerne.

126 HK elmotor

Vi ved følgende om Ford Custom PHEV. Hovedbatteriet i den nye Ford er en batteripakke på 13,6 kWh. Batteridelen kan både oplades fra en ladestander, fra en hjemmelader og hvis der ikke er en oplader tilgængelig, kan man klare sig med den teknikpakke der er bilen, for den nye Transit Plug-In er en 100 procent selvkørende og selvforsynende enhed.

Ford oplyser rækkevidden til 56 NEDC kilometer, og det tal er allerede ubrugeligt, for i dag regner man udelukkende i WLTP, som er noget lavere. Vi har ikke WLTP rækkevidden på den nye Transit Plug-In, vi gætter på en rækkevidde mellem 40 og 45 WLTP kilometer, (Ford har selvfølgelig tallet), men rækkevidden er af mindre betydning, når man strikker teknikken sammen på den måde man har gjort.

Ny Transit Plug-In drives udelukkende af en el-motor på 92,9 kW, der svarer til 126 HK. Da bilen udelukkende drives af en elmotor, har den også maksimalt drejningsmoment fra 0 km/t, en stor fordel for biler i bytrafik, og så kan den nye Transit indstilles til at prioritere kommende kørsel på ren el.

Det er yderst begrænset, hvad vi har sagt af positive ting om Fords 3-benede 1-liters benzinmotor, men her er det lidt anderledes. Den lille benzinting vejer ikke ret meget, og så kan den udskiftes med en anden kraftkilde uden større problemer. Det kan være en 0-partikeludledende dieselmotor eller en brintmotor. Begge dele findes allerede.

Hvis man er på vej til en byzone, hvor der udelukkende må køres på el, trykker man på en knap, og benzinmotoren fungerer som leverandør til det øjeblikkelige el-forbrug, mens det fuldt opladte batteri forbliver urørt. Når man så kommer til miljøzonen, trykker man på den knap, der helt lukker ned for benzinmotoren, så bilen udelukkende kører på el, indtil man enten er ude af miljøzonen, eller batteriet løber tør for strøm.

Hvis det sker, starter den 1-liters motor uanset indstilling, og leverer energi til den strømproducerende del af mekanikken, så man kan komme videre, men bilen kan også foretage automatisk rapportering om brug af forbrændingsmotor i særlige miljøzoner, hvis det er et krav fra en offentlig myndighed.

Det rigtigt smarte ved Fords nye og anderledes type Plug-In er imidlertid, at man uden alt for mange ændringer, kan udskifte den benzindrevne generator med noget andet. Benzinmotoren kan udskiftes med en 0-partikel udledende dieselmotor, som gør bilen endnu mere CO2 venlig eller, den kan også udskiftes med en brintmotor, som på den måde vil forvandle Ford Transit Plug-In til en 100 procent Fuel-Cell varebil.

Grundstenen er lagt, teknikken er gjort klar, samarbejdet med VW er etableret, Audi har købt brint-teknologi hos Hyundai, og på den måde kan Ford måske skyde genvej til den absolutte miljøbil.

Dobbelt så dyr

Fords kommende Plug-In, som er meget mere end Plug-In, har en pæn nytte last på 1130 kg. Den 3-benede motor er i dette sjældne tilfælde et plus, den vejer mindre end den traditionelle 4-cylindrede dieselmotor, og den begrænsede batteripakke er heller ikke så tung, at det for alvor begrænser bilens lasteevne.

Samlet set er Fords nye type Transit mere end et lille guldkorn, men der er selvfølgelig også grænser for galskaben. Bilen kommer til Danmark i april måned 2020, bilen kommer både som varebil og som bus, men den lidt grimme del af historien er prisen på ny Transit meget-mere-end Plug-In.

Der er fortsat ikke nogen dansk pris, men vi skæver til det tyske marked, hvor man allerede har oplyst, at den næsten geniale Transit er dobbelt så dyr som en traditionel Transit, og det begrænser selvfølgelig udbredelse og begejstring. Den højere pris betyder også, at salgstallene begrænser sig selv, men på trods af en højere pris, kan man alligevel forudse leveringstid på ny type Transit. De rent elektriske varebiler der tegner sig på markedet i 2020, er rent ud sagt så begrænset i anvendelse, at Transits nyhed ligner den mest oplagte løsning til de myndigheder og virksomheder, som absolut vil køre maksimalt miljøvenligt i 2020.

Næste forårs nye type Transit har to knap så gode punkter. Den kommer i begrænset oplag, og så bliver den formodentlig dobbelt så dyr som en konventionel Transit med dieselmotor.

Pin It on Pinterest