Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

6. August '18 07:06 by Jørli Petersen

Benzin og gult

Fiat Doblo er en meget vellykket varebil, som nu går solo, forstået på den måde, at Opel er blevet fransk, og mens Opel leder efter den nye identitet, bliver benzinmotoren til tidens varebil mere og mere aktuel. Især til de mange småture i bytrafik.

Hvis man som helt almindelig bilkøber vil vide mere om Fiat Doblo på kulørte plader, er der en meget vigtig oplysning, man ikke kan finde på Fiats egen hjemmeside, som har flere åbenlyse mangler, hvis man søger almindelig basisviden. Men vigtigst at alt, man kan ikke få at vide hvad bilen koster, og tage beslutning ud fra noget så elementært som pris.

Til gengæld kan kan få flygtige oplysninger om hvad bilen koster i alle former for leasingsystemer, man kan se hvad bilen koster den enkelte virksomhed per arbejdstime, men undskyld os, når man ikke kan ses en traditionel prisliste, kan man heller ikke se om et leasingtilbud er godt eller mindre godt, og nok så vigtigt, man kan ikke se hvor meget man kan få i rabat, for der er ingen tvivl om, at Fiat giver rabat på Doblo.

Den er god nok, der står benzin på dækslet.

Spørgsmålet er blot hvor meget. Men kan kan få et tilbud ved at klikke på en knap, og gør man det, sidder man i suppedasen. Forhandleren har dit navn og din mail, så det er nok ikke det sidste du hører til Fiat, som har nyt og spændende Doblo på salgslisten, en lidt usædvanlig version med 1,4 liters benzinmotor, som henter plusser på en længere række områder.

Lav afgift

Doblo med benzinmotor er kort fortalt varebiler til det mindre kørselsbehov, til det vi som måske eller måske ikke er en gunstig pris. Tricket ved Doblo er især en heldig hånd i forhold til de noget tåbelige afgifter vi har på danske varebiler, Doblo er præcis så tung, at den går ind til den lave 30 procents afgift, det giver Doblo et stort fortrin sammenlignet med de meget få naturlige konkurrenter, men vi er også klar med flere plusser til Doblo benzin, som vi mener har en naturlig plads i et bredt udvalg af varebiler, for med skrappere krav til miljø og mindre udledning, er benzinbilen lidt mere politisk korrekt, men den er også billigere i drift, ene og alene fordi moderne dieselbiler ikke er egnet til at køre små, korte ture i tæt bytrafik.

Rigtig god lasteevne, Doblo må køre med vægt op til det eftertragtede ton.

Den moderne dieselbil kvæles populært sagt i sine egne partikler, hvis man kører som beskrevet ovenfor, så derfor har benzinbilen sin berettigelse, men vi kan da i parentes bemærke, at Doblo også fås i en version, der kører på biogas.

Næsten frit valg

Fiat Doblo er ikke nogen nyhed, men det er selvfølgelig nyt, at i fremtiden er Doblo udelukkende et Fiat produkt, Opel er som bekendt på vej væk, men det gør kun Doblo mere interessant, for man får Doblo i to længer og højder, man kan få bilen som færdig pick-up eller som chassis til opbygning, alle med benzinmotor selvfølgelig, og nyttelasten svinger omkring de eftertragtede 1000 kg, så man kan både få nyttelast og rummelighed, men nok så vigtigt for Doblo, bilen kan rent faktisk køre med tungt læs, hvilket kun de færreste af denne type bil udsættes for i det daglige, men hvis det nu skal være, så kan Doblo også klare den kritiske disciplin.

Multi og Fiat

Fiat bruger betegnelsen multi i flere sammenhænge, men der hvor det især er gældende, er det for de små kunster Fiat kan præstere i maskinrummet.

Ikke noget nyt lige bag forruden, men Doblo byder på nogenlunde pænt udstyr og rimelige sæder.

Vi har i andre sammenhænge ophøjet Fiats 1,4 liters benzinmotor. Vi har beskrevet den som en af de to bedste benzinmotorer i sin klasse, den anden er Opels 1,4 liters, men Fiat bruger deres 1,4 til rigtigt mange typer bil, Fiat bruger blandt andet 1,4 motoren i den lækre 124 Spider, selvfølgelig i en helt anden opsætning og med en helt anden styring, men det viser noget om motorens basisegenskaber, så vi er ikke det mindste overasket over bilens egenskaber med fuldt læs, even til at øge tempo, til at kravle op ad bakken med masser af læs, og alle de svære øvelser, som normalt skiller benzin- fra dieselmotorer.

Benzin og varebiler er ualmindeligt, men fremtiden peger i retning af mere varetransport med benzin som drivmiddel.

Da Årets Varebil i Danmark 2018 skulle findes, havde vi sat kryds ved Fiat Doblo benzin som en af årets fem bedste nyheder. Det kryds gav vi, fordi Doblo med benzinmotor er netop den bil, der løser et både specielt men også meget almindeligt behov under bymæssige betingelser, og jo værre trafikken bliver i landets større byer, jo mere berettiget bliver det, at tænke på benzinmotor til firmaets næste varebil.

At man så roder rundt i en slags ingenmandsland med pris på Fiats varebiler, er kun med til at give et mere rodet billede af bilens placering i det hele taget. Ved almindelig sammenligning kan man ikke se de fordele, der er ved at få en bil af denne type til den lave 30 procents afgift, men marketingafdelinger har det med at finde på underlige påhit med meget jævne mellemrum.

Fiat Doblo 1,4 T-Jet 120 L2

Det er ligegyldigt hvilken type motor der ligger i en varebil, i mange tilfælde handler det om nyttelast, og her ligger Doblo behageligt tæt på de eftertragtede 1000 kg. Doblo synker tydeligt når den kommet tæt på fuldt læs, men bilen kører fortsat stabilt, og benzinmotoren er afstemt, så det kan lade sig gøre, dog uden at være noget der nærmer sig en forrygende oplevelse.

Pris: fra 131.900 kr +moms

Motor: 1,4-liter 4-cyl

6-trin man

120 HK v. 5000 o/m

206 Nm v. 3000 o/m

0-100 km/t:11,5 sek

Tophastighed: 172 km/t

ECE-snit:12,3 km/l

Kørevægt: 1514 kg

Totalvægt: 2500 kg

Trailer: 500/995 kg

CO-2: 169 g/km

Pin It on Pinterest