Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. May '18 19:54 by Jørli Petersen

Bilen bliver dyrere …. igen

Bilpriserne skal igen have en tur i karrusellen. Nye og mere realistiske tal for bilernes forbrug, betyder både højere afgift og øget ejerafgift, hvis ikke der laves nye regler. Igen.

Danske politikere er allerede godt i gang med at kridte skoene, for mens regeringen flere gange har sænket afgiften på biler, arbejder nye EU-regler den modsatte vej, og det er guf for flere partier på den røde side af det politiske landskab.

Morgenduften krydres med noget helt nyt, der går under navnet WLTP. På dansk kan man sige, at det vi populært har kaldt ECE-norm i snart mange år, ganske langsomt er ved at blive afløst af WLTP, der er en forkortelse for World Harmonised Light Vehicle Testprocedure.

Den nye WLTP norm er allerede lettet fra barselsgangen. Siden september 2017 har helt nye bilmodeller været forsynet med WLTP tal, men tallene er fortsat gemt i morgenrøden, men de bliver obligatoriske for alle biler i 2020, og i løbet af 2021 er det kun WLTP, der benyttes til at oplyse en bils forbrug.

Frem til den endelige introduktion benyttes en omregning, der transformerer WLTP tallet til det nuværende NEDC, som er den virkelige betegnelse for det vi i mange år har forkortet til ECE, som er det tal den danske bilkøber kan forholde sig til.

20.000 nye tal

Nogle bilmærker lader som ingenting, og gør intet for at oplyse om den nye WLTP norm, mens Opel er den store modsætning. Opel har fuld gennemsigtighed omkring WLTP, man gør endda et stort nummer ud af oplysning, og til illustration af forvandlingen, oplyser Opel tal på den nuværende Insignia 1,5T med 165 hestes benzinmotor, og det er tal, der godt kan give et par dybe rynker i panden, og få danske politikere fra bilfjendske partier til at vejre morgenluft.

Omtalte Insignia har i dag et ECE-tal på 25,0 km/t. Det er dette tal der benyttes, når der skal beregnes afgift på bilen, og det er dette tal der er grundlag for den årlige strafafgift til staten. Når WLTP er fuldt indfaset varierer tallet fra 19,6 til 22,7 km/l, så det er ikke kun et mere forplumret billede af en bilens forbrug, det er også tal der viser, at en enkelt bil kan have mange tal.

Skåret ind til benet kan man sige, at fremtidens Insignia skal have helt nye målinger, hvis den pludselig skulle forsynes med askebæger som ekstraudstyr.

Det lyder vildt overdrevet, men det er ikke helt forkert. Læderindtræk vejer mere end stof, derfor bliver det dyrere på forbrugskontoen at køre med læder, hvis bilen forsynes med anhængertræk, skal der laves nye målinger, det gælder også for air-condition, større dæk, soltag og meget, meget mere. Så snart der er risiko for, at mere udstyr kan få bilens vægt til at øges, skal der foretages nye målinger, som bliver afgørende for bilens WLTP tal, så Insignia kan blive beskattet på mange måder med den nye beregning, og hvis man er rigtig uheldig, kan man også stige et trin i ejerafgift, så fremtidens bilejere skal være meget opmærksomme på udstyr og det tilhørende WLTP tal, for mon ikke bilfabrikkerne i fremtiden vil sige, – forbrug fra … og så vælge det laveste tal. Ligesom hos elektronikbutikken og den lokale købmand.

1 september

Datoen 1. september er hele tiden datoen for yderligere stramning og skærpede beregninger fra dagens ECE-tal til fremtidens WLTP. Fra næste 1. september, skal alle biler have et WLTP tal, og hvis man vil pege fingre af en skyldig til de muligt højere bilpriser og skærpede forbrugstal, skal man kikke på VW.

De skrappe krav blev ekstra skrappe efter VW’s fup og fidus skandale. Fra at være et lidt teoretisk tal til beregning, blev regler strammet til ”det virkelige liv”, udelukkende fordi VW ikke kunne finde ud af at holde sig til gældende regler.

Sammen med WLTP indføres også en ny målemetode der kaldes RDE. Real Driving Emissions. Det betyder helt kort, at den bil du køber hos forhandleren, skal overholde den norm der er opgivet, og det er slut med at optimere de biler, der skal bruges til måling.

Med RDE bliver der indført stikprøvekontrol, EU kan hive en helt vilkårlig bil ned af samlebåndet og måle, og hvis ikke man vil i klammeri med EU, må den helt vilkårlige bil maksimalt afvige fem procent fra både forbrugs- og forureningstal.

Alt dette betyder selvfølgelig mere uoverskuelig regler for målinger for den almindelige bilkøber, det gør også bilerne dyrere, og er du mopset over den udvikling, så send en venlig tanke til førerbunkeren hos VW.

 

Tilbage til Opel, der spiller med åbne kort. Her forudser man et hop i bilpriser på mindst 10 procent, vel at mærke for en helt almindelig Opel Astra. Men hvad så med el-biler? De må da nyde godt af den nye metode til beregning, men selv om de officelle forbrugstal er langt fra de grænser, der udløser store stigninger i danske afgifter og priser, er der tale om drastiske fald i forbrugstal.

Den nyeste el-bil på det danske marked, er Nissan e-NV200 med 40 kWh batteri. Bilen sælges både som varebil og MPV, og selv om disse biler ikke vejer det sammen, den model der har sæder og mere komfortudstyr er selvfølgelig tungere og har lavere WLTP tal, men de tal der netop nu er tilgængelige er følgende.

Dagens ECE-tal for nævnte bil som dansk varebil er 275 km på en opladning. Efter WLTP norm er det modsvarende tal 200 km, men der er også et WLTP tal der siger 301 km for ren bykørsel, men dette tal er en del af den samlede beregning.

Det politiske landskab har allerede fået øje på de bilpriser, som stiger helt naturligt, fordi afgiften skal beregnes af helt nye tal. Hvis ikke regeringen indfører nye regler, skal vi igen have dyrere biler, men hvad siger det politiske flertal.

Billigere biler er et kerneområde for LA, og da DF elsker at drille LA, er de måske med på hvad som helst. Dansk Folkeparti vil måske gå så langt, at man stemmer for Enhedslisten, Alternativet og SF’s dagsorden der siger, -bilen ud af byen, og op med bilpriserne.

Navnet er WLTP og det betyder mere realistiske tal for bilerne forbrug. Tallene bliver lavere og meget mere uoverskuelige, men de får især priserne til at ryge i vejret. Mindst 10 procents stigning på en helt almindelig Astra, oplyser Opel.

Pin It on Pinterest