Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

31. October '17 11:43 by Jørli Petersen

Biler – afgifter og DF

Den nye Range Rover Velar i den klassiske bil-møder-mur øvelse hos Euro NCAP, hvor den nye inder henter alle fem stjerner.

Regeringen har travlt med at forhandle finanslov for 2017, og en del af det store regnestykke er de nye afgifter på biler, som oprindelig skulle have været lette og lige-ud-ad-landevejen, men så kom Dansk Folkeparti ind i billedet, og her viser deres såkaldte forhandlere endnu engang, at de ikke har forstand på biler og bilernes verden i det hele taget.

Det er en bommert af de helt store, at blande noget så besværligt som Euro NCAP ind i prisen på danske biler. For at få den største rabat på dansk registreringsafgift, skal en bil været udstyret med fem stjerner hos Euro NCAP, og det er slet ikke så let som det lyder.

NCAP og metoder

I de gode gamle dage tog Euro NCAP et par biler, og kørte dem ind i en mur. Efterfølgende kikkede man nærmere på bilen, på skadernes omfang og på de måleresultater man fik fra de stakkels testdukker, ligesom man studerede billeder i super slow-motion.

Kim Christiansen har sat spor i dansk transportpolitik, taxilov, jernbanelov og nu blander DF Euro NCAP sammen med prisen på nye biler i Danmark.

Herefter tildelte man stjerner. Nogenlunde enkelt og til at forstå for helt almindelige bilister.

Senere opfandt Euro NCAP nye og mere barske metoder. Nu skulle bilerne køre delvist frontalt ind i muren, bilerne skulle påkøres fra siden, man fandt også på at smide en lygtepæl ind i siden på bilerne, men det var stadig til at forstå, selv om det blev mere kompliceret, og de tildelte stjerner var et samspil mellem de mange testresultater.

Det er det seneste roderi af regler fra Euro NCAP, der har fjernet det europæiske samarbejde fra almen forståelse. I dag forlanger Euro NCAP, at før en bil i det hele taget kan komme i betragtning til fem stjerner, skal bilen være forsynet med en vis portion sikkerhedsudstyr, som kan være noget enkelt som sikkerhedsseler til alle passagerer, det kan være alarmer for ikke låse seler, men det er også krav om automatiske bremser, hastighedslimiter og andet, ligesom Euro NCAP nu tillader to gange test af samme bil. Først en standard test, mens nummer to, som altid er betalt af bilfabrikken, har mere sikkerhedsudstyr, men før det giver flere stjerner, skal sikkerhedspakken tilbydes på hele modelprogrammet, og udstyrspakken skal være tilgængelig på alle markeder i Europa, og for at gøre det ekstra vanskeligt at bruge i forhold til danske afgifter, så ændres reglerne hos Euro NCAP fra år til år.

Nix og nej

Et eksempel på den to-delte praksis er den nye Fiat Tipo. Fiats familiebil får tre og fire stjerner hos Euro NCAP, mens andre biler får fire officielle stjerner, selv om de burde være vurderet som 5-stjernet i Danmark, fordi bilerne er udstyret med det krævede sikkerhedsudstyr, som ikke er medregnet i det officielle resultat hos Euro NCAP, og når der ikke er fem synlige stjerner på det officielle resultat, vender Dansk Folkeparti tommelfingeren ned.

Suzuki Swift er en af de biler, der rammes af de nye afgifter. Den nye Swift står til fem stjerner i nogle danske modeller, men det giver ikke rabat, for det officielle Euro NCAP siger tre eller fire stjerner.

Dansk Folkeparti har måske forstand på pensionistmad, selv om det ikke gør noget ved kvaliteten, de ved måske noget om skiftehyppighed af bleer blandt de tungeste beboere på plejehjem, men de bør holde deres uvidende fingre fra bilerne.

At have et politisk synspunkt på afgifter er helt legalt, man kan sige nul i afgift eller 6000 procent, alt er politisk legalt, men at rode vanskelige Euro NCAP stjerner ind i systemet, er rent gift for forståelsen, ligesom det rammer forkert og uhensigtsmæssigt.

Dansk Fodnoteparti

Dansk Folkeparti mangler blandt andet at tage højde for, at ældre bilmodeller på det danske marked kan være udstyret med fem stjerner, og således får størst mulig rabat, men hvis de samme biler blev testet efter de nyeste regler, ville stjerneregnen være væsentlig mindre, og den danske udsalgspris tilsvarende højere.

Vi anbefaler Dansk Folke- og Fjolleparti at tage et grundkursus i bilers sikkerhed og testmetoder hos Euro NCAP, men erkender også, at det kræver en vis mængde vilje til at sætte sig ind i stof og evne til at forstå samme.

Indtil Dansk Fjolleparti har forstået mekanismerne i det danske afgiftssystem, fremstår DF som landet nye fodnoteparti. Hver gang det hander om trafik, skal DF være på tværs. De skal lige have en fodnote skudt ind, uanset om det handler om eet tog i timen til en pris på foreløbig ni milliarder, eller det handler om biler med tilhørende danske afgifter.

Resterne af den nye Kia Picanto, som her viser gode deformationszoner, men ikke har den mindste chance for at få fem stjerner hos Euro NCAP. I dag stilles der høje krav til en bils sikkerhedsudstyr, der skal være tilgængeligt i hele Europa, og det gør især billige biler så kostbare, at de ikke kan få maksimal dansk afgiftsrabat, hvilket igen gør de såkaldt billige biler dyrere for de danskere, som bare bil have en lille økonomisk og billig bil.

Pin It on Pinterest