Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. April 18:08 by Jørli Petersen

Biler fra Hunan

Et af GAC’s mulige trumfkort, der mere end minder om Toyota Landcruiser på alt det udvendige, og navnet er GS5.

Ikke Wuhan men Hunan, og de to kinesiske provinser er naboer i det centrale Kina. Hunan er kendt som stedet hvor en af de store kinesiske bilproducenter har sin gigantiske fabrik, og vi kommer med sikkerhed til at se meget mere til kinesiske biler, og til GAC i særdeleshed, for GAC Motors har et meget komplet modelprogram, som på mange måder passer rigtig godt til det europæiske marked.

GS8 er eneste model med 2-liters motor. Alle andre motorer er mindre.

En af de ting der især virker skræddersyet til det fremtidige europæiske marked, er GAC’s motorprogram. Største motor er en 2-liters, alle forbrændingsmotorer er benzinmotorer, det er automatgear til alle modeller, og GAC har et fuldt program af tidens mest eftertragtede biler, – biler af SUV-typen, hvor de største modeller også fås med 4-hjulstræk.

7-sædet GS8 set bagfra.

GAC har allerede haft europæisk debut, og den store kinesiske virksomhed har allerede smidt ”slæverne” godt og grundigt ind i Mellemøsten, Asien er nærmest en selvfølge, men GAC er også synlige i Afrika og Sydamerika. Kort før Corona var GAC på vej ind på det russiske marked, og netop nu ligger nærmeste forhandler i Azerbaijan, men det bliver ændret i løbet af få år.

Kinas svar på en ægte mini, GAC GS3.

Kort om GAC

Den korte beskrivelse til nogenlunde forståelse af GAC’s biler er følgende:
Kendte tekniske løsning. Ikke noget avanceret. Typisk McPherson ophæng på forhjulene og en meget enkel konstruktion omkring baghjulene, hvor en type compoundaksel er både billig, pladsbesparende og meget anerkendt hos GAC.

GS3 set bagfra.

Begrænset motorprogram, vi finder en 1,5 liters og en 2-liters benzin og ingen microbiler. Pudsigt nok er kineserne slet ikke til biler i mini-klassen. Allerhelst vil en kinesisk topchef have et par meters benplads på bagsædet, og den samme indstilling gælder for den typiske kinesiske bilkøber.

Lidt større, GAC med modelbetegnelsen GS4.

Modelbetegnelsen på de respektive biler starter altid med G. Herefter betyder GS biler af SUV typen, GA er den klassiske type sedan op til noget der ligner europæisk eller japansk luksus, mens GM betyder biler i MPV-kategorien, en type biler, som er godt på vej ud af det europæiske marked. Seneste model vi har mistet af den type er Opel Zafira.

GS4 bag.

Samtidig er det meget mere end tydeligt, at kineserne har kikket dybt i det modelprogram, der hedder Toyota. Man er ikke i tvivl om det store forbillede hos GAC, der er så mange designdetaljer, som ser ud til at være hentet direkte fra Japan, selv om en af de officielle samarbejdspartnere er italienske Bertone, som tilsyneladende har glattet lidt på nogle streger, og måske noget interieur, men der er også andre kendte europæiske firmaer, der bidrager til GAC. Det er allesteds nærværende Bosch, dækfirmaet Continental, mens italienske Comau har leveret de robotter, der står side om side i Hunan provinsen.

Ægte kopier

Som det japanske forbillede giver GAC også en halvslatten garanti på tre år og 100.000 km, vi gætter på, at man strammer gevaldigt op, når man sender bilerne ud på det europæiske marked, for indtil videre vil kinesiske biler bliver betragtet med en vis portion skepsis, så garanti kan få et muligt valg til at glide lidt lettere ned, og så er der selvfølgelig alt det med priserne, halvsmarte biler af SUV-type til en lav pris vil skabe opmærksomhed på et marked som det danske, og så er det måske lidt tidligt at gætte på en kommende danske importør, men vi ved, at K.W. Bruun for nogen tid siden har meddelt, at man forhandler om endnu et bilmærke i koncernen. Så måske?

GS5 bag. Mon det er Bertone, der har designet bagklap og lygter?

Det der mangler lige nu, er foruden et europæiske hovedkontor, de miljø- og sikkerhedsmæssige godkendelser, som er nødvendige for at bilerne kan monteres med nummerplader.

Og hvad så med fremtiden? Kan GAC noget med el-biler eller lignende, svaret er ja. Netop nu har GAC to el-biler på programmet. Den ene af typen SUV look-alike.

Her følger en kort profil af de mest interessante biler fra GAC.

GS3

En SUV-type uden mulighed for 4WD, og således ikke en ægte SUV med en længde på 423 cm, og en akselafstand på 256 cm. 1,5 liters 4-cylindret motor, der lægger 163 HK og 235 Nm i topversion. GS3 fås med 7-trins automatgear af DSG-type.

GS5 har den helt rigtige størrelse til at blive et hit i Europa, hvis alt andet også stemmer.

GS4

Som modelbetegnelsen antyder, en lidt større bil end GS4, længden er nu 452 cm, mens akselafstanden er 264 cm. Motoren er endnu engang den 1,5 liters, som i GS4 lægger 169 HK og 265 Nm, bilen fås kun med træk på forhjulene, egenvægten er 1540 kg og bilen fås med traditionelt 6-trins automatgear.

El-bilen GAC Aion S. En klassisk type sedan.

GS5

Endnu engang strækker vi os lidt i længde og bredde, GS5 er 470 cm lang, akselafstanden er øget til 271 cm, men motoren ser ud til at være hentet direkte fra den lidt mindre model GS4, igen er det 1,5 liters 4-cylindret, og GAC har end ikke skruet på trykladningen eller pillet ved styreboksen. Motorens ydelse er igen 169 HK og 265 Nm. Den 6-trins automatkasse fra GS4 går igen, nok engang er det en bil med forhjulstræk og forbruget af brændstof er efter kinesiske målemetoder 14,3 km/l.

GAC’s elektriske Aion LX. En SUV-type med en opgivet rækkevidde på 500 kinesiske omsatte kilometer.

GS8

Meget ny og rigtig meget flagskib i SUV rækken, en bil der ligner Landcruiser til mere end forveksling, kineserne er jo kendt for at være gode til kopier, og her rammer de meget præcist. Til gengæld rammer man noget ved siden af på det tekniske, GS8 er topmodel med en beskeden 2-liters 4-cylindret benzinmotor, som med hjælp til vejrtrækning lægger 252 HK og 370 Nm.

GS8 er 7-sædet, længden er 481 cm, akselafstanden er 280 cm, tohastigheden oplyses til 200 km/t og de første 100 kinesiske kilometer er opnået på 9 sekunder. Automatkassen er igen den 6-trins af klassisk, eller skal vi kalde det oprindelig konstruktion, forbruget opgives til 11,5 km/l i snit og bilen vejer i tom tilstand 1815 kg.

To ellerter

De to el-biler fra GAC er netop nu en klassisk type sedan med tilnavnet Aion S og SUV typen Aion LX. Vi ved ikke, om sidstnævnte har træk på alle fire, men begge el-biler deler samme motor fra samlebåndet, i alt 184 HK, og rækkevidden oplyses til 500 km målt i det kinesiske indland.

Her er LX ikke en brasiliansk Escort rustbunke, men en kinesisk el-bil. Ganske tjekket.

Pin It on Pinterest