Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

29. August '17 11:48 by Jørli Petersen

Billigere biler – Ja tak

Her ses alle biler, der har vundet titlen Årets Bil i Danmark fra 1969 til og med 2009. Fælles for dem alle er, at de har været belagt med verdens højeste bilafgifter, før de nåede ud til forbrugerne, og de høje afgifter ses tydeligt på de ialt 50 vindere. Kun en enkelt bil fra den lidt dyrere række, har vundet på 50 år. Det er den blå bil i anden række, nummer tre fra højre, Ford Scorpio, som hentede de afgørende point fordi bilen var den første med ABS-bremser som standardudstyr.

Regeringen foreslår lavere registreringsafgifter på biler, og hvis de politiske forhandlinger ender med et positivt resultat, er det tredje år i træk med lavere priser på biler.

Først røg afgiften fra de berygtede 180 ned til 150 procent. Sidste år blev det lidt mere kompliceret, og effekten af den lidt mindre afgift end året før, havde ikke den helt store betydning for bilsalget, som har været i kraftig stigning de seneste år.

Nu foreslår regeringen en rund registreringsafgift på 100 procent. Et pænt rundt tal der lyder som sød musik for alle andre end æresmedlemmer af Dansk Cyklistforbund, men selv om den danske bilkøber synes det lyder forjættende, forbliver Danmark et af de lande, hvor den private bil er belagt med en meget høj afgift.

De kommende dage og måske uger vil afgøre, hvad der sker med registreringsafgiften. Om der kan skaffes flertal for en lavere beskatning, og i givet fald, hvor høj eller lav bliver den fremtidige afgift.

Vi tror regeringen allerede har tjekket med de faste støttepartier, for så snart nogen taler om billigere biler, går salget helt naturligt i stå, for igen går til forhandleren, og betaler 150 procent i afgift på en ny bil, hvis man kan købe samme bil i næste uge til en betydeligt lavere pris.

Derfor er dansk bilbranche helt enige om, at det haster med en afklaring, og endnu et vigtigt punkt, det haster også med at få omsat de nye afgifter til praksis, hvis ikke man vil stoppe bilsalget for en længere periode.

Samme bilbranche, som tager godt imod udsigten til billigere biler, er dog ikke helt begejstret. De Danske Bilimportører, FDM og Bilbranchen under DI så hellere, at man frem for en procentvis afgift, lavede helt om på systemet, og gik til en teknisk afgift, der skal vurderes ud fra CO-2, bilens vægt og sikkerhed, men her overser den proffessionelle del af bilbranchen de vanskeligheder, der er forbundet med en politisk omlægning af så kompliceret et emne.

Det vil være umuligt at lave opstart på en så gennemgribende omlægning, uden at rygterne vil sive ud fra Christiansborg. De første rygter om arbejde med helt nye afgifter vil betyde den situation vi har lige nu, – alle afventer, ingen køber, men en stor og kompliceret omlægning kræver først en masse forarbejde, derefter følger den politiske del af et kompliceret regnestykke, og i hele perioden, vil bilsalget stå på nul.

Derfor er det ikke muligt, at skifte fra den nuværende procentberegning til den ønskede tekniske beregning, – før den procentvise beskatning af personbilen er noget lavere end den er netop nu. Om det forløsende tal så er 100 eller vi skal endnu længere ned, før vi der kan laves et nyt system uden at bilsalget ligger brak i måneder, må tiden vise.

Derfor er den procentvise reduktion af registreringsafgiften både den logiske og eneste farbare vej, hvis nye afgifter skal indføres på meget kort tid.

Og vinderne af enhver form for lavere priser på biler, både nye og brugte, er bilkøberne. Den eneste gruppe der taber ved lavere afgifter, er de der handler med brugtbiler. Så snart prisen på nye biler kan beregnes efter omlægning, kan brugtvognsforhandlerne gå tur med spritpennen og skrive nye priser på papskiltet, men de fleste vil selvfølgelig forsøge at begrænse tabet mest muligt, så de bilkøbere der skal være mest forsigtige efter ændret afgift på personbiler, er de mennesker, der er på udkik efter en brugt bil.

Pin It on Pinterest