Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. August '18 20:25 by Jørli Petersen

BMW på tværs

Alt der hedder BMW efterfulgt af en 2-tal, er en Mini ombygget til en BMW. Motoren ligger på tværs og bilen er født med forhjulstræk.

BMW med modelbetegnelsen 2 er slet ikke en ægte BMW. En hård påstand helt fra start, men vi har selvfølgelig en pointe. En ægte BMW har motoren længst forude, den har motoren liggende på langs, uanset om det er række eller V, og så trækker en ægte BMW selvfølgelig på baghjulene.

X2 er anderledes. Som alle andre modeller i 2-Serien, ligger maskineriet på tværs, testbilen har tilføjet et xDrive til modelbetegnelsen, det betyder 4-hjulstræk, men X2 fås også med træk på en enkelt aksel, og en 2’er er født med træk på forhjulene.

En BMW med motoren på tværs og forhjulstræk! Vi stiller spørgsmålet, er det en ægte BMW, helt inderst inde? Det samme kan man sige om de små fra Audi, for en ægte Audi har frontmotor, forhjulstræk og langsliggende motor, sådan har det været siden nakskovdrengen Skafte Rasmussen sendte den første DKW på gaden, mens det med tværliggende motor er hentet fra VW. Mercedes er også på tværs med de mindste, og i alle tre tilfælde, er de helt ægte mærkefans lidt overbærende med de modeller, der er på tværs i eget modelprogram.

Der er mere nyt under solen, BMW bruger AdBlue til deres dieselmotorer for at overholde kommende miljønormer.

Herfra synes vi argumentationen holder sådan nogenlunde. Desværre er vores første møde med X2 en anderledes oplevelse end tværliggende møder med tyske konkurrenter fra den dyrere klasse, for X2 gør det overraskende godt, og selv om vi ikke er meget for at indrømme det, så gør X2 med 4-hjulstræk det faktisk rigtig godt, – så: Lige nu har vi to biler af SUV-type, som vi synes har rigtigt gode køreegenskaber, og her kommer de i alfabetisk rækkefølge, Alfa Stelvio og BMW X2.

Efter pausen

De foregående linjer var så vanskelige, at vi både måtte vende skråen, holde kaffepause, og udvide samme med noget frokost. Det var med andre ord tid til granskning, men vi holder fast i det skrevne.

Begrænset er et pænt udtryk for pladsforholdene på bagsædet.

Det er selvfølgelig ikke rimeligt at sammenligne en BMW type SUV med andre og billigere biler af samme type, men i sin egen prisklasse og størrelse er vi nødt til at pege på X2 som bedst kørende bil, og det hele skyldes den kombination af balance, stabilitet, styreegenskaber og som det der mest af alt hiver karakteren helt i top, de hurtige reaktioner på alle køremæssige funktioner af betydning.

X2 med xDrive formår at skifte vognbane i et tempo, som er usædvanligt for klassen, styringen er præcis, og meget tæt på at være neutral, og herfra kommer så alt det mere kedelige, for selv om X2 er den anderledes ”Bimmer”, og næppe får hjertet til at banke hos den ægte entusiast, må vi også erkende, at der ikke er de store overraskelser, når man kravler ind i bilen.

X2 hører til i den lille klasse, på de to forreste sæder er alt så typisk BMW, så man lige så godt kunne sidde i en 5’er eller andet, man mærker ikke, at man sidder lidt højere end normalt, – det er også en ros til det tyske mærke, men går man bag B- stolpen er der ikke mange hurra-råb.

Bagagerummet er heller ikke prangende i størrelse.

Først må vi beklage, at X2 ikke er en familiebil. Så snart ungerne er vokset ud af diverse former for barnesæder, er pladsen på bagsædet ved at være for begrænset. Hvis man inviterer svigermor med på tur, vil hun insistere på en plads på forreste række, – det kan også betyde en karakter på minussiden, og bagagemæssigt er der ikke noget at skrive om. Småt i småt, lyder anmeldelsen om alt bag B-stolpen.

Vi er også nødt til at pege på udsynet bagud i X2. Ikke for godt. Slet ikke i en nation med rigtigt mange cyklister.

Kendte tekniker

Motoren i testbilen er hentet fra alle de kendte modeller, hvor cylindrene vender rigtigt efter BMW’s eget kompas. Den 2-liters diesel præsterer igen et rigtig flot stykke arbejde, der er rigeligt kraftoverskud til et 4-hjulstræk, der fungerer lige så godt som resten af den tekniske løsning, og den 8-trins automatkasse er lige så velkendt som den øvrige mekanik.

Hvem skulle have troet, at netop denne BMW er født med forhjulstræk, for senere at få et xDrive, der betyder træk på alle fire.

Helt klassisk BMW. Evolution frem for revolution.

Alt i alt må vi indrømme, at BMW har formået at nappe en gang Mini, forvandle en Mini-bund til en BMW, og næsten få folket til at glemme, at bilen ikke er en rigtig BMW.

Der er også de mennesker, der kalder 2-Serien for en ”dame BMW”, det mener vi er en nedsættende bemærkning, både overfor kvinder men også overfor bilen, uanset køn og meninger slår vi imidlertid fast, lige nu er BMW X2 med 4-hjulstræk vores favorit i den lille SUV-klasse.

Vi må samtidig indrømme, at vi ikke har kørt X2 med forhjulstræk alene. Vi gør nu en indsats for at få fingre i en mere traditionel type X2. Den oprindelige type, der er direkte overført fra Mini.

BMW X2 xDrive 2.0d

Utraditionel BMW. En motor på tværs, selv om det kan være svært at se. Spørgsmål er selvfølgelig, er den en ægte BMW, eller har vi testet en gøgeunge?

Pris: fra 420.246 kr

Pris for testbil: 745.428 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8-trins aut

190 HK v. 4000 o/m

400 Nm v. 1750-2500 o/m

0-100 km/t: 7,7 sek

Tophastighed: 211 km/t

ECE-snit: 21,3 km/l

Kørevægt: 1675 kg

Totalvægt: 2190 kg

Trailer: 750/2000 kg

CO-2: 124 g/km

Pin It on Pinterest