Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

12. February '20 20:16 by Jørli Petersen

Brint fra toppen

Nikola Tre er tydeligt en Iveco lastbil men med en masse ny teknik. Iveco og amerikanske Nikola har slået pjalterne sammen, og lancerer allerede næste år en el-lastbil. To år senere er man så klar med den første lastbil med brændselscelle.

Amerikanske Nikola var første seriøse bud på en stor lastbil med det rene nul i udledning. En tung transporter til langtur uden den mindste smule udstødning eller CO2, og kombinationen af el og brint fik selvfølgelig mange andre til at fatte interesse

Da Nikola viste det første bud på den rene lastbil, havde man ingen planer om at sende kommende miljørigtige lastbiler til Europa. Ikke sådan lige med det første, men det fik Iveco hurtigt ændret.

Med en gigantindsprøjtning på 250 millioner USD har Iveco købt sig meget mere end indflydelse, man er blevet den eftertragtede partner for Nikola, for Iveco ved en forfærdelig masse om lastbiler, man ved helt præcis hvordan sådan en genstand skal bygges for at være helt rigtig, mens Nikola er mere til eldrift og viden om brint, og det nye partnerskab betød meget hurtigt, at Nikola kunne vise den første fælles nyhed, den nye model Nikola 3, der bliver sat i produktion allerede i 2021.

Samtidig har Iveco/Nikola samarbejdet lagt billet ind på både EU og mere lokale midler, og den sydtyske delstat Baden-Württemberg satser hårdt på at blive et fremtidigt centrum for brintteknologi, og således har flere parter satset på en lastbil med brændselscelle, der kommer i almindelig serieproduktion i 2023.

Sådan er den nære udsigt for fremtidens lastvognschauffør, som både skal køre på ren el, og lidt senere på brint.

Den nye Nikola Tre skal bygges på den gamle Iveco fabrik i Ulm, der fortrinsvis har været produktionssted for specialbiler så som brandbiler. Fabrikken er også hjemsted for det tidligere lastbilmærke Magirus, som nu er en del af Iveco.

Første nye Nikola lastbil fra Ulm, der er delt i to af Donau, bliver en elektrisk lastbil, der fortrinsvis er til distributionskørsel i nærområder.

Den kommende Nikola trækker fås som 6×2 og 6×6. Batteripakken tilpasses ejerens behov, men kan blive op til 720 kWh, hvor elmotoren i Nikola Tre er 480 kW, hvilket svarer til 653 HK, og selv om vi ikke har data på lastbilens drejningsmoment, er det som det altid er med el-køretøjer, maksimalt fra stående start.

Den næste nyhed fra Iveco, Ulm og Nikola bliver så brintbilen, eller lastbilen med brændselscelle. Iveco kalder den kommende nyhed for verdens mest avancerede lastbil, når den står klar på samlebåndet, men det er er allerede kendt, at selve lastbilen er den samme som den vi i første kvartal 2021 kommer til at kende som Nikola Tre på ren el. Det er kun teknikken, der er anderledes.

Vi ved ikke noget om ladetider, ladekapacitet, vægte og rækkevidde, ligesom der ikke foreligger selv det mindste rygter om en fremtidig pris på næste års store nyhed fra lastbilernes rækker.

Som en lille krølle på halen kan vi lige bringe i errindring, at det var i 2020 amerikanske Tesla havde planer om at levere el-lastbiler, samtidig men man ville have etableret et landsdækkende net af ladestationer til denne Tesla el-lastbil. Selvfølgelig, -2020 er stadig i sin vorden.

Iveco starter fra toppen med fremtidens lastbiler. Om et år er man klar med den rene el-lastbil, og to år senere kommer lastbilen der kører på brint, og den nye teknologi vil hurtigt synke ned gennem modelprogrammet, for at ende i hverdagens Iveco Daily.

Pin It on Pinterest