Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

24. February '21 05:20 by Jørli Petersen

Brint generation 2

Mirai i generation 2 er det vildeste i ny bilteknik netop nu, og så er det så grønt, at det næsten gør ondt.

Generation 2 af Toyota Mirai er lige på trapperne. Den næste brintbil fra Toyota er klar til salg i løbet af marts, og det første man lægger mærke til, er bilens nye design.

Toyota har givet bilen et helt ny design. Pludselig er Mirai blevet en attraktiv bil målt på sit udseende alene, men det er kun en meget lille del af den næste brintbil, som for alvor flytter pælene for den moderne brintbils muligheder. Sammenlignet med tidens el-biler, ville det svare til, at man pludselig havde fundet de vise sten, og gjort det muligt at lade el-bilen til 100 procent på fem minutter, og så er vi endda kun ved det Toyota forstår ved brintbilens generation to, selv om vi har fulgt Toyotas skiftende FCHV biler, som begyndte at blive meget seriøse omkring år 2000.

Den første Mirai havde plads til fire. Ny Mirai er større og har plads til fem, ligesom sæderne i hele bilen er kommet ned i naturlig højde.

Første Mirai kom til salg i 2015, og bilen er kun blev bygget i begrænset produktion. Med den nye model 10-dobler Toyota kapaciteten som minimum, og Danmark er et af de lande, der først får glæde af den nye Mirai, der har løst en række af brintbilens største problemer.

Seks sølle sekunder

Bag det tiltalende ydre på ny Mirai, er der sket en lang række betydende ændringer. For det køretekniske er det vigtigste måske, at bilen nu trækker på baghjulene, – Mirai rykker dermed op blandt de ekstra lækre, der nyder betegnelsen luksus, men grunden til baghjulstrækket kan også have en teknisk forklaring.

I den første Mirai lå selve brændselscellerne gemt under forsæderne. Det gør de ikke mere. Brændselscellerne er gjort færre og mere kompakte, de yder samtidig mere per celle, så Toyota har haft skub på den teknologiske udvikling. Den nye type brændselscelle er flyttet frem, så den nu er placeret i motorrummet sammen med de øvrige nødvendige komponenter, og så er det selvfølgelig logisk at sige, at der ikke var plads til en elmotor forrest i den nye Mirai, men det kan også skyldes, at Mirai 2 er bygget på samme platform som Lexus LS, så hele platformen er allerede bygget til træk på baghjulene, så ved at flytte elmotor og det lille batteri plus en lille brinttank ned bag i bilen, har man opnået den perfekte vægtfordeling med 50/50.

Vægtfordelingen i ny Mirai er 50/50.

Men. Vi har stadig ikke nævnt det vigtigste skridt i brintbilens udvikling. Selve brændselescellen. Efter mange års udvikling strikkede Toyota den første brændselscelle sammen til Mirai 1.

En brændselscelle er en lidt forkert betegnelse, på samme måde som vi betegner el-bilens batteri som en enkelt enhed. Brændselscellen i Toyota Mirai består af mange små celler, der er bundet sammen til en enhed, og hvor Mirai 1 havde 370 små brændselsceller, har den nye Mirai 2 kun 330 brændselsceller, der som nævnt yder mere, er mere kompakte, men de er også blevet meget lettere at producere, – og her er nøglen til flere og meget billigere brintbiler.

Toyota har solgt brintteknologi til bl.a. BMW. Det vides ikke, om den teknik BMW har fået, er fra generation et eller af den nyeste type brændselscelle i generation to.

Toyota brugte 15 minutter på at producere en brændselscelle til Mirai 1. De nye celler til Mirai 2 tager kun seks sekunder. …. !!!

Fra 15 minutter til sølle seks sekunder. Man skal ikke være finansekspert for at regne ud, at dette er en helt afgørende forskel.

Luksus uden afgift

Toyota har også sat prisen på ny Mirai. Fra 500.000 kr lyder det opløftende budskab fra Toyota, og det er vel at mærke for en særdeles veludstyret luksusøse. Tjek selv blandt nutidens mere ansete bilmærker, og se hvad du bliver spist af med for 500 af de store.

Hvis du har et større budget, kan du hælde endnu mere udstyr i Mirai, og de biler med belgiske nummerplader, der var sendt forbi Danmark, var selvfølgelig svinet til med det hele, og vi slipper nok ikke nogen dyb hemmelighed, når vi siger, at meget af bilens udstyr er hentet fra de hylder, hvor der står Lexus på kasserne. Det er heller ikke helt ude i skoven at påstå, at den næste brintbil fra koncernen hedder Lexus, så på den måde tager brintteknologien fart på øverste hylde.

Frontmotor og baghjulstræk, lyder det bekendt? Brændselscellen er flyttet frem i motorrummet. Tanken er gemt under bilen. Selve brændselscellen fylder hvad der svarer til 24 liter og vejer 52 kg.

Med den mere kompakte teknik er der også blevet plads til større brinttanke. Der er i alt tre tanke i ny Mirai, den største ligger på langs midt under bilen, og samlet kan Mirai 2 tanke 5,6 kg brint, mod 4,6 i Mirai 1.

Dermed har vi taget hul på nye begreber, som er vanskelige at forstå og omsætte til kilometer per liter og andre begreber fra den traditionelle bil, men brint vejer som bekendt ikke en ”dyt”, så 5,6 kg brint er rigtig meget, og med 5,6 kg i de fulde tanke, er rækkevidden på Mirai 2 sat i vejret til knap 700 km, men hvorfor bekymre sig om rækkevidde på en brintbil?

Bilen tankes på samme måde som den traditionelle bil, man tager en hane, tilslutter den til bilen, trykker på en knap, og få minutter senere er tanken fuld, og man kan køre videre med topfart, der oplyses til 175 km/t.

Mirai er bil i luksusklassen, men størrelsen på bagagerummet er ikke just luksus.

De første 100 km/t er klaret på 9 sekunder, og mens vi har skrevet brint mange gange, er det vigtigt at huske, at brintbilen (bare) er en elbil der medbringer egen generator, så man ikke skal lede efter en ledig stikkontakt til opladning.

Brændselscellen producerer kort beskrevet elektricitet. Den producerede energi går direkte til bilens drivende elmotor, som i dagens festlige anledning er opgraderet til 182 HK, og fordi en brændselscelle reagerer lidt langsommere end menneskets højre fod, er en brintbil også forsynet med et lille batteri, der fungere som en slags buffer. Hvis behovet for energi er større end det der strømmer fra cellen, hentes resten fra batteriet, og når produktionen overstiger motorens behov, bliver overskydende energi lagret i batteriet. Helt som vi kender det fra en lang stribe hybrid-biler fra Toyota og andre.

At køre brint

Når man krydser gennem København i den nye Mirai, er det med den mest grønne samvittighed man kan forestille sig. Hvis den forbrugte brint er fremstillet med sol- eller vind, er vi allerede på det runde nul i CO2 regnskabet, dertil kommer, at brintbilens udstødning – ilt og vand – er renere end den luft bilen suger ind gennem frontgitteret. Mirai er på den måde også en luftrenser, men det er også en fornøjelse at køre den nye Mirai, der også på denne punkt er markant bedre end sin forgænger.

Klassisk opbygget luksusbil bygget på en Lexus LS bund. Elmotoren yder 182 HK og akselafstanden er øget med 14 cm til 192. Bilens totallængde er lige knap fem meter.

Der er stadig lagt stor vægt på bilens komfort, og støj er selvfølgelig ikke et problem i en brintbil. Til gengæld er det tydeligt, at Mirai nu trækker på baghjulene. Toyota har med vilje fremhævet de dyder og plusser, man kan hente i ren køreglæde, med elbilens karakter, er der rigeligt overskud af kræfter under langt de fleste forhold, og der er kommer en vis portion herlig dynamik i ny Mirai, hvor meget og hvor lidt, – så mange kilometer har vi ikke kørt i ny Mirai, men det er et kort første indtryk, og det er meget mere end positivt. Og så er det helt uden afgift.

En brændselscelle

Hvordan fungere en brændselscelle. I den enkelte celle styres blandingen af brint og atmosfærisk luft. Brinten cirkuleres med en pumpe og sendes ind i cellen med en kompressor, herefter sker der en kemisk proces, der danner elektricitet, hvor restproduktet er rent vand og ilt, og på den måde er cyklussen sluttet, for med vinenergi er det vand der er spaltet i brint og ilt, hvor brint går til forbrænding, mens den producerede ilt kan bruges til andre formål, herunder til medicinsk brug.

Lækre sæder og bunkevis af udstyr. Mirai 2 er luksus fra øverste hylde.

Sammenlignet med el-bilen, er forbruget af mere eller mindre skumle materialer også betydeligt mindre i brintbilen. Brinttanken er fremstillet af kulfiber, i Mirai 2 arbejder man med et tryk på 700 bar, selve tanken kan tåle det dobbelte tryk, men det er især positivt, at batteriet i en brintbil er markant mindre med 1,2 kWh og dermed mere skånsomt.

Man tanker en brintbil på samme måde som man tanker en benzinbil. Det tager kun få minutter at fylde tanken.

Det betyder, at der går bruges væsentligt mindre af de kritiske stoffer til batteriet, og selvfølgelig bliver batteriet i en Mirai genbrugt på samme måde som batterierne i en traditionel hybrid eller el-bil.

Brintbilen er også nye begreber. Nu regner man brint i kilo, man regner kilo forbrugt på 100 km, og frit oversat kører Mirai 2 noget der svarer til 17 km/l.

Pin It on Pinterest