Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

2. June '20 20:13 by Jørli Petersen

Brint show

Toyota har Mirai, en brintbil der er til salg, – nu også på helt almindelig vilkår.

Brintbilen er her, politikerne taler om brint, brintbilen er på mange måder genial, og brintbilen løser alle de problemer, der er med el-biler, både når vi taler rækkevidde, ladetider og den slags daglige begrænsninger på el-bilen, men brintbilen er også el-bilen overlegen på miljø, for man overser i stor udstrækning de miljøproblemer, der er omkring fabrikation af batterier, ligesom brintbilen ikke stiller nær de samme krav til naturlige ressourcer, som er det åbne spørgsmål, når det handler om el-biler.

Dagens billigste brint tankes i Ølby.

Brintbilen har kun et lille batteri, og jo mindre batteri, jo mindre miljøpåvirkning og krav til ressourcer, men i Danmark har brintbilen også et noget uventet problem, der er noget så enkelt som høje priser.

Vi taler ikke om prisen på bilen, -vi taler om det brint, der skal trykkes i tankene, og efter test at tidens klart mest aktuelle brintbil, Hyundai Nexo, har vi omsat de mystiske betegnelser til noget mere jordnært, noget der handler om priser, for ………. hvad koster det er køre en kilometer i en brintbil?

Et spørgsmål danske bilister kan forholde sig til.

De danske brintstationer er i privat eje, nøjagtigt som det er tilfældet med de selskaber der sælger benzin og diesel. Brinttanke rundt om i Danmark er stadig i sin vorden, men den tankstation der står opstillet opstillet i Aarhus, behøver ikke at have samme ejer som den tankstation der står i Esbjerg, igen som det er tilfældet med olieselskaberne, men så stopper også enhver sammenligning.

Problem gange tre

Vi har kort før denne artikel tanket brint på tre stationer, og vi er meget mere end overrasket over den voldsomme forskel i pris.

Dagens dyreste fra Korsør.

Vi har besøgt tankanlæg i Københavns Sydhavn, Trafikcentret ved Ølby og i Korsør.

Brint handles i pris per kilo, og mens et kilo brint koster 124 kroner i Korsør, koster samme kilo brint 85,60 kroner i Ølby, mens Københavns Sydhavn tager 112 kroner for et kilo brint.

I test af Hyundai Nexo går vi nærmere ind på, hvordan vi har beregnet prisen på den kørte kilometer, med når man ser forskellen på priserne, giver det også en meget markant forskel på prisen for hver kørt kilometer.

Vi har forsøgt at beskrive priser, der kan omsættes til noget forståeligt, og vi påpeger samtidig, at vore beregninger langt fra er videnskabelige, men de er gode nok til en gang forståelse, og der er meget stor forskel på at betale 1,72 kr til brændstof per kilometer, og 1,19 kr for at køre nøjagtigt den samme kilometer.

Et godt tal i beregningen er 72 km, som er det antal kilometer vi kører på et kilo brint under de vilkår, som er ren gift for den rene el-bil. Det el-bilen faktisk ikke egner sig til.

Vi kan ikke foretage måling af forbrug, så vi er afhængig af de data bilen selv oplyser.

Her er forskellen ved tankning på de tre stationer følgende oplyst i kilometerpriser: 1,72 kr/km, 1,56 kr/km og 1,19 kr/km.

Ved kørsel på landevej kører vi selvfølgelig længere, her er kilometerpriserne følgende: 1,31 kr/km, 1,18 kr/km og 0,90 kr/km.

I bykørsel har vi ikke helt samme beregninger, men vi kan oplyse følgende: 1,18 kr/km, 1,07 kr/km og 0,82 kr/km.

Der er især to steder øst for Storebælt, hvor der kører en del brintbiler. Slagelse kommune og Storebælt A/S har købt brintbiler, og tankstationen i Korsør er eneste mulighed. Her skamrider tankejeren skatteyderne i Slagelse, og broafgiften over Storebælt kommer aldrig ned på nul, hvis man kører videre med disse rekordpriser.

Nummer to på listen er Sydhavnen, her er det Københavns kommune, der betaler regningen til deres brintbiler, men der kører også en del brintbiler som taxi i København, og disse hyrevogne har ikke lige betingelser i den daglige konkurrence, og vi undgår ikke at sammenligne brintbilen med en sammenlignelig type bil forsynet med dieselmotor.

På motorvej rammer vi typisk en kilometerpris på 50-55 øre med diesel, en udgift der ligger langt under det man skal betale hvis man kører brint, og hvis ikke man skifter holdning til priser på brint, bliver det helt utænkeligt, at busser og lastbiler skal til at køre på brint.

Udgifterne til at køre en fuldt læsset lastbil fra Hanstholm til Padborg bliver uhyrlig, og her hjælper det ikke, at vi sender venlige bønner til landets politikere.

Der er ikke afgifter på en brintbil. Lidt endnu er brintbilen det eneste køretøj, der er helt fritaget for afgifter, og der er heller ikke afgifter på brændstoffet brint. At køre brintbil er bortset fra moms et sjældent område, som slet ikke er ramt eller hjemsøgt af danske afgifter.

Vi er også opmærksom på historien om hønen og ægget. Det koster at opsætte tankanlæg til brint, og det er stadig en begrænset forretning, men alligevel, de danske priser er himmelråbende.

Til sammenligning kan vi oplyse, at prisen for et kilo brint i Tyskland er 9,5 Euro, eller lige omkring de 70 kroner. Et godt stykke under den laveste pris vi har fundet i Danmark.

Hvis du vil køre helt uden afgifter af nogen art til den danske stat, bortset fra moms, skal du køre brintbil, og lige nu, er Hyundai og Toyota de eneste der har en brintbil til salg under helt almindelige vilkår. Måske er det alt det med afgifter, der har inspireret de danske brinthajer under devisen, når staten ikke vil, så gør vi det sku’.

Pin It on Pinterest