Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. October '19 21:36 by Jørli Petersen

Brintbusser i Danmark

Der er ikke langt fra tanke til realiteter. Sidste år købte Toyota sig ind i den portugisiske busvirksomhed Caetano, og et år senere har man vist den første europæiske bybus, der kører på brint.

Sidste år slog Toyota pjalterne sammen med den portugisiske busproducent Caetano, og allerede et år senere, viser de to partnere resultatet af det nye og meget intense samarbejde.

Hvor meget japansk bus der er i nyheden vides ikke, men rattet sidder i den japanske hjemmeside og dørene til ind- og udstigning vender også den forkerte vej, så det peger i retning af noget japansk konstruktion, selv om portugisiske Caetano er ikke ukendt med at sælge busser til Fjernøsten, hvor bl.a. Hong Kong er et godt marked for den portugisiske karrosserivirksomhed og busfabrik.

Caetano har bygget flere el-busser de seneste år. Disse busser har bl.a. været testet i Tyskland, og måske er det Caetanos indsats med el-busser, der har fået Toyota til at lægge rigtigt mange japanske yen i det nye samarbejde, som er resulteret i den bybus, der har fået navnet H2 City Gold.

Som navnet mere end antyder, er H2 City Gold en bus, der kører på brint.

Bussen har netop haft premiere på den internationale busudstilling i Bruxelles, og den vil det næste halve år blive sendt til test i flere europæiske byer, inden brintbussen sættes i egentlig serieproduktion i sommeren 2020.

Caetanos H2 City Gold er bygget med helt flad bund. Brinttankene er placeret i det forhøjede tag, og elmotoren fylder sammen med batteripakken ikke meget under bussens bund.

Den første prototype brintbus fra Caetano/Toyota har en rækkevidde på 400 km. Hvis der er brug for længere rækkevidde, kan bussen forsynes med flere tanke, der er fremstillet af kulfiber.

Testforløbet for den nye brintbus rundt i Europa er ikke lagt fast, men der sandsynligt, at H2 City Gold kommer til at køre testkørsel i en dansk by. Hvilken vides ikke, men det bliver nok ikke Vejle, som for kort tid siden har lukket byens eneste brinttank.

Brintbussen H2 City Gold er klar til test i udvalgte europæiske byer, og det er sandsynligt, at bussen også skal køre i dansk bytrafik. Det er brintdelen eller brændselscellen til højre i billedet. Bussens tankkapacitet er 400 km, og kan øges efter behov. Tid til optankning er som den er på en traditionel dieselbus.

Pin It on Pinterest