Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. April '23 14:51 by Jørli Petersen

Britisk superklasse

Gordon Murray er tidligere F1 designer og konstruktør. Blandt andet hos McLaren, så ligheden med McLaren F1 er slet ikke en tilfældighed.

Hvis der er noget, der ligner noget ægte britisk, er det landets kærlighed til lækre sportsvogne, – gerne i superklassen.

Et af de bilmærker der hører til i klassen for specialbiler, er Gordon Murray Automotive. Denne lille virksomhed i Surrey, der fremstiller håndbyggede biler i absolut topklasse, lancerede superbilen T.50 i 2020. Nogenlunde samtidig kom baneudgaven af mærkets første model, det blev til et lille ”S”, så bilen hedder T.50s, men så fulgte Covid-19, forsinkede og vanskeliggjorde projektet, men nu er man godt i gang med at levere de i alt 100 biler, som er den fulde række af GMA T.50.

Det meget specielle ved GMA T.50 er den gigantiske blæser, der skaber vaccum under bilen. Teknikken er hentet fra F1.

Når den sidste bil har fået det sidste kærlige klap i produktionshallen, er det slut med model 50, og så er det godt, der er kommet flere modeller på programmet, og her i starten af april, viser man den første model T.33 Spider, hvor man har bygget lidt ekstra afstivninger under den nyere model T.33, og efterfølgende gjordet taget til noget der kan tages af, når vejret er godt.

Brabham F1 fra 1978 havde samme sug som nutidens T.50. Det var også Gordon Murray, der stod bag denne Brabham, mens Bernie Ecclestone var teamejer og chef. Motoren i denne Brabham var en 3-liters 12-cyl boxer fra Alfa Romeo. Nicki Lauda var chauffør.

Skulle du være fristet af noget GMA skal du ikke være nogen helt almindelige dansk lønmodtager. Du skal eksempelvis være strømhandler uden loft over din bonus, for prisen for en T.50 er 2,36 million britiske brexit pund, og prisen er før enhver form for moms og andre skumle afgifter.

GMA T.50

Navnet Gordon Murray er et stort navn i britisk bilindustri, og når man ser mærkets første model T.50, kan man ikke lade være med at tænke McLaren, og ganske rigtigt. Mange af de kræfter der lå bag McLarens første sportsvogn til almindelig gadebrug, går igen i GMA, herunder det lille trick med rattet i midten på T.50, som gør bilen til en 3-personers.

T.50 i civil udgave, men bilen er let genkendelig på den 40 cm store sugemotor i bagdelen.

Endnu mere vigtigt. En T.50 vejer kun 986 kg i køreklar stand, og det gør bilen markant lettere end sine meget få konkurrenter. Når man efterfølgende får at vide, at motoren i T.50 er en 3,9 liters V12 uden noget som helst elektrisk hejs, men en motor der lægger 663 HK ved 11.500 omdrejninger, – jo da, det er en sugemotor, plus 467 Nm ved 9000 omdrejninger.

T.50 laves også i en baneversion der hedder T.50s. Nu med ekstra hækvinge og kraftigere sug under bilen. Samlet downforce er 1500 kg, motoreffekten er plus 700, mens vægten er 852 kg.

Gearkassen er 6-trins, de første fem er korte, og bygget til noget der er tæt på race, mens 6. gear er mere tilpasset kørsel på motorvej, og så har vi ikke en tophastighed på T.50, men vi tror ikke den når helt op til 300 plus noget mere, for begrænsningen ser ud til at være bilens gearing.

T50 er 3-personers med chaufføren i midten. Nøjagtigt som vi kender det fra McLaren F1, der også havde Gordon Murray som designer.

GMA lægger stor vægt på, at alt er bygget i England. Også motoren, der kun vejer 178 kg, som er meget lidt for en V12, og så har GMA udviklet en noget anderledes type undervogn, hvor man har to aktive spoilere (under bilen) tilsat det man tidligere kaldte for støvsugeren i F1, da denne type spoiler var aktuel indtil det blev forbudt, men T.50 er forsynet med en 40 centimeter blæser der skaber vacuum under bilen, så en T.50 samlet udviklet en downforce på 322 kg.

T.50 blev præsenteret i 2020, men produktionen er først kommet i gang for alvor i 2023. Pris: 2,36 mio £ før afgifter og moms.

Hjulophænget er med dobbelt wishbone med støbte alu-arme, frihøjden er trods alt til at bruge i almindelig trafik, frihøjden er 12 cm for og 14 cm bag, mens selve bilen er 475 cm lang.

40 cm sugemotor, hvor blæseren drives af en 48V elmotor.

GMA T.33

Den nyere model T.33 er både tungere (1090 kg) , længere og knap så voldsom som T.50. Man kan jo ikke have en såkaldt mindre model, der stikker fra mærkets topmodel, for selv om motoren er den samme V12 med samme lave vægt og alt det andet, så trækker GMA kun 615 HK ud af T.33, som også er begrænset af mindre downforce. En T.33 kan kun præstere 150 kg downforce, ligesom den i forvejen meget lette gearkasse (80,5 kg) er tungere i T.33, ganske vist er det kun 1,5 kg vi taler om, men det vidner om, at T.33 er mere civil end T.50, og så kan man som ægte brite vælge at få sat styrepinden i højde side, selv om de fleste T.33 sikkert bliver leveret med rattet i den rigtige side, for mange kunder befinder sig i Mellemøsten, – læs de rige oliestater.

Den mindre T33 er 2-personers, men deler teknik den den større og dyrere T.50. T33 havde debut i 2022, men produktionen starter først i 2023.

Det er denne mere folkelige sportsvogn, som uanset hvordan man vender og drejer GMA T.33 holder til i superklassen, som nu får skåret taget af.

Hvad betyder det, at man gør bilen til en åben sportsvogn?

Denne T.33 Spider bliver nyeste model fra GMA. Bilen præsenteres i april 2023.

Den nye T.33 er godt nok åben, men nyheden ligner mere noget targa end noget cabriolet.

Ingen blæser eller sugemotor bag på den mere civile T.33, hvor designet efter sigende skulle være inspireret af sportsvogne fra 60’erne og Ferrari Dino i særdeleshed.

Først og fremmest bliver bilen tungere. Der skal bygges ekstra forstærkninger under bilen, når man fjerner det kryds, som normalt ligger hen over en bils fire hjørner. Det gør således også noget ved bilens præstationer, den bliver lidt langsommere både til de første 100 og på toppen, det sidste kan justeres i bilens gearring eller slutudveksling, og så er der selvfølgelig noget med pris, for en åben bil er altid dyrere end samme bil med fast tag.

V12 motoren i GMA biler er udviklet i samarbejde med Cosworth, motoren er 65 graders på 3,9 liter og er ultralet. Kun 178 kg, og der er ikke skygge at noget som helst hyrid i GMA’s biler. Efter den nyhed, kan man godt leve med et par triste ellerter de næste dage.

Pin It on Pinterest