Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. January '19 16:32 by Jørli Petersen

Brobyggeren

Det blev kun til 600 eksemplarer af Toyota Yaris GRMN, der er ment som rullende reklamesøjler for Toyota deltagelse i rallyesportens ypperste klasse. Der findes kun to GRMN i Danmark.

Toyota kalder denne meget specielle udgave af Yaris for en brobygger. Hertil kan vi ikke lade være med at tilføje, at med Yaris GRMN solidt plantet i rygraden, kunne vi godt ønske os mange flere brobyggere af den standard, for Yaris GRMN er en fest. Intet mindre.

Betegnelsen brobygger hænger sammen med Toyotas engagement i rallyesportens ypperste klasse, og så kommer den næsten refleksbetonede følgevirkning fra Toyota, – vi må have nogle sporty bilen ud at køre på gaden, så foruden at være brobygger mellem almindelig Yaris Hybrid og Yaris WRC, skal model GRMN også fungere som rullende reklamesøjle, og vi kan tilføje, – det gør den også.

Vi blev udsat for rigtigt mange nysgerrige blikke i testperioden. Når tilfældigt forbipasserende opdager, at denne specielle Yaris, ikke er noget der er pillet ned fra hylderne hos T. Hansen, bliver nysgerrigheden akut. Bilen bliver analyseret, på motorvejen lægger man sig i kølvandet på den frække Yaris, der bliver overhalet meget langsomt, for at få så stillet nysgerrigheden, og flere gange kom vi til at tænke på det aktuelle forbud mod brug af mobiltelefon når der køres bil, hvor der ikke er forbud mod at iagttage sine medtrafikanter.

En speciel maskine

Yaris GRMN er kun fremstillet i 600 eksemplarer. 400 kører i Europa mens 200 er røget til Japan, og alle biler er for længst solgt. Samtlige 600 biler blev solgt på en særlig Toyota-side på internettet, bilerne blev solgt på mindre end tre dage, og der er i alt to Yaris GRMN i Danmark. Den ene tilhører den danske importør, – testbilen, den anden er med stor sandsynlighed købt af en dansk forhandler, men i samtlige tilfælde, skal vi til Toyota snarlige Brexit-fabrik i England, for at finde de mennesker, der har begået den særlige variant af Toyotas 1,8 motor, som ligger rigtig langt fra den 1,8’er, vi tidligere fandt i en Carina E.

En noget usædvanlig udstødning, rhombeformet, centreret og hævet højere end normalt over den daglige asfalt. En udstødning der ikke kan købes hos T. Hansen.

1,8 motoren er i bund og grund den samme som ligger i Prius, men før den ryger i Yaris GRMN, har motoren været udsat for en voldsom opgradring, der er ændret på top, ventiler, styring, lejer, stempler, pinde og snart sagt alt. Til sidst har Toyota så valgt en kompressor frem for den mere almindelige turbolader, og netop her finder man en meget afgørende forklaring på bilens måske bedste kvalitet, det meget harmoniske pg m,eget konstante træk, der kommer fra meget lave omdrejninger, og først topper ved 5000 omdrejninger, hvor man finder motorens eller bilens bedste moment, hvilket er usædvanligt for en trykladet motor, men ikke ualmindeligt for en traditionel sugemotor, hvor man bruger forfærdelig meget tid på at bygge op, før man får fingre i den store mængde brugbare heste, tilsat en generelt lav gearing med helt jævne spring fra trin til trin, som betyder, at man hele tiden kan finde lige den mængde kræfter man søger.

I Yaris GRMN er det 212 barske heste, som først er helt ude af stalden ved 6500 omdrejninger, og så må vi hellere få med, at Toyota England kun laver motoren, som sendes til Toyotas fabrik i Frankrig, hvor Yaris GRMN har rullet på et meget kort samlebånd.

Mere end fartstriber

Det første man bemærker ved GRMN er den tydelige hækspoiler. En udbygning der er en rallyebil værdig, men de tilsatte fartstriber sender også signaler, og hvis man ser Yaris GRMN lige bagfra, kan man ikke undgå at lægge mærke til den noget utraditionelle udstødning, hvor selve afgangsrøret er kvadratisk, placeret midt i bilen, og hævet mere end vanligt over den hverdagsagtigt asfalt.

Heldigvis har Toyota også arbejder under bilen. Yaris GRMN har en markant stivere karrosseri end en standard Yaris. Det betyder, at der både er forstærkninger under bilen, der er betydeligt flere svejsepunkter, og så har man selvfølgelig afstemt undervognen og ændret styring, så festligheden bliver meget, meget komplet.

Desværre blev det kun til 600 udgaver af Yaris GRMN. Hvis den havde været i egentlig serieproduktion, ville det være oplagt at sammenligne denne Yaris med den 220 hestes Clio og Ford Fiesta ST2 med 200 HK, hvor disse tre biler netop nu er toppen af poppen i den sporty klasse, og vi er ikke betænkelige ved, at udpege den barske Yaris til den bedste af de tre, hvor den helt afgørende forskel på de tre biler er maskineriet.

Bogstaverne GRMN er også rykket op på siden af den barske Yaris.

Her har Toyota valgt helt rigtigt. Man har valgt kubik og kompressor, der arbejder helt fra bund, samtidig med man har formået at give bilen en fornem opsat undervogn, der i høj grad kan køres sporty, men også kan bruges til de mere kedelige transportstrækninger fra højdepunkt til højdepunkt, og så er vi stor fan af styringen i Yaris GRMN, der er lagt ud efter samme opskrift som vi kender det fra det bedste hos Ford, og jo, det er ros til begge bilmærker.

Kabinen i Yaris GRMN er det sted hvor bilen er mindst sporty. Det bliver til lidt bedre sæder og det vi godt tør kalde let bearbejdning af en standard Yaris, – det oser ikke af rallye og sportsvogn, knap nok af GTI når det skal være rigtig skrapt, men så meget desto mere er der grund til at sparke godt og grundigt til Yaris GRMN, som er også bliver en ægte perle fra Toyota, og en bil der viser, at Toyota skam godt kan lave sjove biler når de gider.

Mere fra den skuffe tak.

Toyota Yaris GRMN

Signalværdien er tydeligt med 17-tomme hjul og en meget iøjnefaldende hækspoiler. I modsætning til så mange andre med samme type signaler, har Yaris GRMN noget at have de synlige signaler i. I rigelige mængder endda.

Pris: fra 457.183 kr

Pris for testbil: 457.183 kr

Motor: 1,8-liter 4-cyl

6-trins man

212 HK v. 6500 o/m

250 Nm v. 5000 o/m

0-100 km/t: 6,4 sek

Tophastighed: 230 km/t

Forbrug:13,3 km/l

Kørevægt: 1135 kg

Totalvægt: 14335 – måske se sztd. Yaris kg

Trailer: -/- kg

CO-2: 155 g/km

Pin It on Pinterest