Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. June '21 19:28 by Jørli Petersen

Brugbar pløk-ind

Plug-In biler laves på flere måder, men der er kun en måde, der er helt brugbar, og Opels Grandland X lander i den kategori.

Opel med familie har valgt den korrekte opskrift på en plug-in hybrid, og den er slet ikke så besværlig, for man tager ganske kort og kontakt den bil man allerede har, og tilfører en gang elektrisk udstyr, som så kan udnyttes og fordeles på flere måder, og sådan gør man også i den store koncern, som i dag står bag Opel Grandland X.

En standard Grandland X er født med 2-hjulstræk, og i dette tilfælde er det træk på forhjulene. Grandland X har helt fra start givet den lidt i rollen som ægte SUV, men det har den ikke været, før der kom en såkaldt topmodel med hele 300 HK og træk på alle fire, og på den måde blev Grandland X forvandlet til en helt ægte SUV.

Det store trick er selvfølgelig at gøre det så enkelt som muligt. Ikke noget med en masse mekaniske løsninger og tunge forbindelser mellem for- og baghjul, når der arbejdes med el, kan man nøjes med at sætte en el-motor til at drive de bagerste hjul, og selvfølgelig skal der også trækkes et par ledninger, men det er den lette og billigste løsning.

Standard med et plus

Opel er også et spørgsmål om sæder, og netop siddekomfort er blevet en Opel Special.

Grandland X findes i flere udgaver, men hos Opel, er det klassisk Opel, der præger indretningen.

Testbilen er ikke den forgyldte topmodel med en samlet ydelse på 300 HK, men mindre kan gøre det. Samlet er denne basisudgave af Grandland X PHEV en bil med 1,6 liters benzinmotor tilsat en gang elektrisk foranstaltning, og på den måde løber man op på 225 HK, som gør Grandland X PHEV til en ganske heftig bil under stort set alle forhold.

Indledningsvis bruger vi betegnelsen ”brugbar” omkring Opel Grandland X, og det kræver selvfølgelig en forklaring, som vi langsomt har nærmet os, men her gør vi det fuldt forståeligt.

Opel Grandland X fås allerede med 1,6 liters turbo benzin, som i forvejen yder 180 HK.

Det er ikke fordi man skilter voldsomt med plug-in teknikken.

Fransk 1,6 liters turbomotor i topversion med 180 HK. Alt el er tilskud. Topmotor i hele Grandland X programmet er en 2-liters diesel med 177 HK.

Det eneste man har gjort, er at gøre bilen bedre, man har især gjort bilen bedre til bykørsel, hvor man kan trække en ganske pæn kørestækning ud af en fuldt opladt Grandland X, vores uvidenskabelige test af rækkevidde placerer Grandland X i den øverste tredjedel af de resultatet vi allerede har samlet, så målt som bybil er Opel Grandland X godkendt med et stort kryds, men bilen er også godkendt til alt det andet. Til den lange tur, til hurtigt eftersyn af årets høst i Barolo, til week-end hos mormor, og måske et smut til Skagen en helt bestemt uge i juli, hvor den grønne bølge har lidt svært ved at nå helt frem, hvis man kommer fra Djævleøen, men i Grandland X kører man bare en helt almindelig Grandland X på benzin, som med mellemrum har fået opsparet lidt elektricitet, som igen kan sendes tilbage til et lille ekstra skub under en overhaling, men Grandland X er netop det vi mener en plug-in skal være, – en helt almindelig bil, som er tilføjet noget ekstraudstyr, som med lidt magi gøre bilen mere egnet til bykørsel, for vi er fortsat ret stålsatte i vor opfattelse af, at eldrift hører til i byerne.

Ladekabel under bagagerummet, almindlig type 2.

Fuldt program

Helt agterude og dybest nede, finder vi overraskende en ekstra akkumulator, som er tilført for at sikre et velfungerende 12V system i bilen. Det ligner en hovsaløsning, noget man ikke har kunnet løse da bilen var færdig, en lidt kostbar ekstra ting, hvis man ganger man antal af de biler der skal bygges.

Grandland er bilen der kan fås i næsten alle udgaver. Med benzin, med diesel og som plug-in hybrid. Skal man være meget nærtagende, kan man måske sige, at der mangler en ren el-udgave, men det mener vi nu ikke. Bilen er for stor til at blive en god el-bil, og det er heller ikke en nyhed, at Grandland X har en meget nær slægtning, en bil der deler teknik og ydre mål med tilhørende vægt, men der er stor forskel på de to bilen.

Opel Grandland X er klassisk Opel. Det er bilen med den indretning vi kender fra Opel de seneste år, og det er Opels sæder, som vi mener er blandt det bedste man kan byde sin bagdel i den kategori af bilen, som man kan kalde almindelige familiebiler, og skal vi være meget nøjeregnende indenfor familien, så kan det meget let bliver netop sæderne der er afgørende, for når man køber bil, skal man selvfølgelig huske på, at der skal bruges mange timer bag rattet, også den tid man holder stille og venter på alle de andre kvajhoveder som fumler rundt i trafikken, og sådan er det vel med de fleste bilister, den er familiens fort, den er familiens transportmiddel, og hvis det handler om familietransporter med et grønt tilskud, så kan vi godt give vor anbefaling til netop Grandland X, der er den type plug-in hybrid som vi mener er den rigtige type plug-in.

Opel Grandland X PHEV 225

Klassisk type stationcar i 2020’erne. En rummelig og brugbar familiebil, – her med det grønne strejf.

Pris: fra 299.990 kr

Pris for testbil: 3431.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

8-aut

Samlet:

225 HK

360 Nm v.3000 o/m

Benzinmotor

180 HK v.6000 o/m

300 Nm v.3000 o/m

Elmotor – 109 HK

El-rækkevidde 62 km

Batteri: 13,2 kWh

0-100 km/t: 8,9 sek

Tophastighed: 225 km/t

Forbrug: 71,4 km/l

Kørevægt: 1875 kg

Totalvægt: 2290 kg

Trailer: 750/1250 kg

CO-2: 32 g/km

Pin It on Pinterest