Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

1. March 12:04 by Jørli Petersen

Bunden er nået

Det er ikke kun tidens billigste bil, det er også med afstand den billigste varebil.

Det blir’ ikke billigere, hvis du er gået på jagt efter en fabriksny bil uanset farven på nummerplader. Testbilen er Dacia Sandero som varebil, og overskriften skal på ingen måde opfattes som noget negativt. Snarere tværtimod, for med en pris godt under 100 af de lange før moms, begynder det at knibe for bilens modstandere, at få den type køretøjer smidt ud af byen, ligesom prisen på den elektriske varebil synes voldsom i direkte sammenligning.

Men hvad er det så man kan få for 118.481 kr, hvis man vælger at betale moms på bilen? Dacia er Renaults lavprismærke, det er den rumænske satellit, der har masser af succes, – og det der hører til, er endog en bedre garanti end hvis valget siger Renault, og efterhånden som bilerne låner mere og mere hos hinanden, kan det ikke komme som nogen stor overraskelse, at Sandero er identisk med den Renault Clio, som netop har fået et face-lift.

Varerum til let vare- og servicekørsel, og et mere end anstændigt skillerum.

Sæderne var tidligere et kritikpunkt hos Dacia, men de er løbende forbedret.

En højere rumænsk Clio, men også en mere sparsomt udstyret Clio, man kan også se materialevalget er anderledes, selv om det er blevet bedre de senere modelår, men teknisk er bilerne identiske. Sandero er således en slags høj Clio, og det giver naturlige ændringer i køreegenskaber, når tyngdepunktet løftes højere op fra asfalten, men i størrelse er det ægte Clio eller Golf, for med en akselafstand på 260 cm, er vi i den klasse, hvor bilerne foruden de nævnte også kan hedde 208, Yaris og Corsa.

Køb ekstra støjdæmpning

Ulempen ved den fælles teknik er benzinmotoren på en enkelt liter. Det er Renault 3-benede benziner, som i dette tilfælde er bestilt til at levere 90 HK, men med en kørevægt ganske lidt over 1000 kg, giver det et pænt vægt/effekt forhold, så Sandero er ikke nogen sinke i den bytrafik, hvor den er særlig velegnet som varebil til alle de små ærinder.

Blandt de indtryk der indsamles under test, er bilens arbejdsområde i 3. gear. Man er hurtigt oppe i det 3., og på forunderlig vis, skal der en del til, før man fristes til at skifte et trin op, og man er helt klart på motorvej, før man er i 5. gear, hvor man udsættes for en relativ høj totalgearing. Lige en anelse for høj, hvis vi skal afsige en dom, for 5. gear er mere velegnet til 130 km/t end til de 110 km/t, der omgiver de store byer i Danmark.

Danmarks billigste varebil er i størrelse Golf, Yaris o.s.v. Pladsforholdene er derfor begrænset.

Vi skal også bemærke, at vi meget hurtigt ville gå på jagt efter noget ekstra støjdæmpende materiale, for det koster på larmefronten, når man piller den fabriksmonterede bund og sæder ud af bilen.

Vi giver et standard nik til opbygning af skillerum. Det kan man sagtens leve med i hverdagen, og med en relativ højt kørestilling og ruder hele vejen rundt, er bilen ekstra velegnet til varekørsel i byerne, mens andre må sige pænt nej tak, fordi kravet til en varebil er det lukkede varerum uden mulighed for at kikke ind, men uanset behov, vil ekstra støjdæmpede plader rundt om på karrosseripladerne være et stort plus, ligesom det vil være en fordel, hvis de danske ombyggere vil have den ulejlighed, at gøre den tilpassede vognbund fast, så den ikke bankede mod siderne, når man napper en rundkørsel i et lidt hurtigt tempo.

Materialerne er løbende blevet bedre, og indretningen er er praktisk. Vi er især glade for nogle af de kontakter, som Renault desværre har gjort mindre velfungerende.

På det jævne

Køreegenskaberne for den let høje variant af Clio, er det vi vil beskrive som anstændige. På ingen måder opsigtsvækkende, men det går an, sikkerhedsudstyret er efter redaktionens målestok anstændigt, så vi er på ingen måde stemt for at give super topkarakterer til hverken teknik eller køreegenskaber. Modsat er vi meget opstemte over bilens pris, Dacia har med frække priser på deres nye Van program smidt en stribe stærke kort på banen, og vi har med fuldt overlæg valgt at se nærmere på netop Sandero Van, for som vi skrev i indledningen. Det bliver ikke billigere, og hvem vil ikke overveje et godt tilbud, hvis firmaet har brug for en praktisk lille varebil til de praktiske, daglige gøremål.

 

Dacia Sandero Van TCe90

Pris plus moms: fra 93.472 kr

Dacia Sandero er billigste model fra Renaults rumænske fabrik, og den kan bedst beskrives som en Clio i et lidt højere design.

Pris incl moms: 118.481 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

6 man

90 HK v. 4600-5000 o/m

160 Nm v. 2100-3750 o/m

0-100 km/t: 12,2 sek

Tophastighed: 175 km/t

Forbrug: 18,9 km/l

Kørevægt: 1050 kg

Totalvægt: 1536 kg

Trailer: 575/1100 kg

CO2: 119 g/km

Pin It on Pinterest