Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. April '21 19:38 by Jørli Petersen

By Mazda

MX-30 er Mazdas første rene el-bil. En på mange måder gennemført og lækker bil, men også en el-bil med begrænsninger.

Vi har haft problemer med at opdele de mange indtryk vi har af den nye Mazda MX-30. Mazdas første rene el-bil. Vi har lavet kolonner i et kladdehæfte, helt som i en længst forsvunden skoletid, og vi kunne ikke nøjes med to af de lodrette, som ellers ville have fået overskriften: Godt og skidt.

En mellemregning viste sig at blive ophøjet til den betydende faktor nummer tre, for hvad skal der til for at gøre Mazda MX-30 brugbar i hverdagen, og hvad kan man gøre, for at få Mazdas ellert til atblive en tro følgebil en helt almindelig hverdag.

Vi starter med at understrege to nødvendige ting, for at have en Mazda MX-30. Første vigtige detalje. Den danske gennemsnitsfamilie skal have mindst en bil foruden MX-30, og – meget vigtigt, man skal have sin egen hjemmelader, for at få regnestykket til at gå op, og på den snedige måde, har vi gjort Mazda MX-30 til familiens bil nummer to.

Som situationen er i mange byer, især i København, er antallet af offentligt tilgængelige ladestandere så mangelfuld, at man ikke kan være sikker på, at have stabil opladning til en Mazda MX-30, og på den måde, har vi taget hul på bilens eneste oplagte, men også alvorlige minus.

Mazdas første elbil.

Den officielle rækkevidde efter WLTP oplyses til 200 km. I bykørsel kan man være heldig at strække den lidt, og det hører med til denne test, at vi målte bilen i en såkaldt mellemperiode, ikke specielt koldt for marts måned, men heller ikke lunt.

Planlægning

Vi har nogle faste ruter vi kører, alt efter hvilken type bil der er til test. Når vi har elbiler til test, er hovedparten af den faste testrute selvfølgelig bykørsel. Der er kun et minimum motorvejskørsel i vores test af el-bil, ene og alene fordi det tømmer batteriet på rekordtid, og det gælder for alle el-biler.

Vi tester kun kort på motorvej for at afprøve bilen, men vi har også en fast rute der er 90 procent motorvej og resten som bykørsel, men turen fra A til B kan også køres tværs gennem byen, og det valg var nærmest oplagt i MX-30, for det kræver virkelig planlægning at skulle være på bestemte steder til fastsatte tidspunkter.

Standard type2 ladekabel plus en mormorlader. Sidstnævnte er altandet end standard i en elbil.

Vores foretrukne ladestander mangler ikke muskler. Max siger 175 kWh, men det er endnu ikke bevist på nogen el-bil.

I testperioden blev det nødvendigt, at afhente familiens yngste fra skole. Desværre ligger skolen i den anden ende af byen, og sammen med et par andre opgaver, krævede det virkelig planlægning, at få det hele til at gå op, og da vi endelig var tæt på udgangspunktet sidst på dagen, svigtede nervesystemet. Vi opsøgte en lynlader for at få et par ekstra kilometer på tanken, og den gang ekstra opladning er netop det, man ikke er så begejstret med en el-bil.

Lækre detaljer

MX-30 svarer nogenlunde til overskriften, hvis vi måler den på plads. Vi er mest tilbøjelig til at kalde MX-30 for en 2+2, og det sidste to-tal skyldes dels adgangsforholdene til bagsædet, samt de faktiske pladsforhold på bagerste række.

Data fra bilens hovedskærm, her er vi på 54 procent af batteriets kapacitet, men ladetiden på en hurtig eller lynlader er 2 timer og 20 min.

Rækkevidden er nede på 74 km, der svarer til 40 procent af batterietskapacitet. Ladetiden oplyses af bilen til 2 timer og 40 minutter.

Mazda har skjulte dørgreb til bagdørene. De sidder indvendigt i karmen, og for åbne bagdørene, er det nødvendigt at åbne fordørene, for de to halve bagdøre er af typen selvmordsdør, og de er set før hos Mazda. Blandt andet på en pick-up.

Den type åbning udløste nærmest jubelråb hos de før nævnte skoleelever. For første gang i uendelige tider, oplevede vi en kamp om at sidde på bagsædet, så der var to børn bagerst i bilen, og døråbning og de skjulte håndtag blev undersøgt igen og igen.

MX-30 er ikke en traditionel bil, og en af de spændende detaljer er bilens bagdør, der åbner som en selvmordsdør, selv om de er en betingelse, at fordøren allerede er åbnet.

Denne del af bilens indretning gør selvfølgelig MX-30 til noget særligt. Det er en bil man husker, men vi husker også bilen for alt det positive vi havde i kolonne et, den kolonne med design og detaljer, for MX-30 er en sjælden vellykket el-bil. Mazdas ellert skiller sig ud med en flot design, og det forsætter, når man stiger ind i bilen.

Her er der kælet for detaljen, og det mest iøjnefaldende er hele arrangementet omkring midterkonsollen, som igen har flere smarte og gennemtænkte detaljer, men også det uventede brug af kork. Et tyndt lag kork på mange af de overflader man både berører og har i synsfeltet. Rigtig lækkert, faktisk en lille hyldest til Mazdas 100 år, hvor bilmærket startede som netop producent af kork, og det er et materiale vi gerne ser benyttet meget mere, men Mazda har også et omfattende brug af genbrugsplast, blandt andet er det bløde plast på dørenes indvendige beklædning gamle sodavandsflasker, så alt i alt er der rigtig mange gode tanker i Mazda, som i deres materiale om bilen gør et stort nummer ud af leasingaftaler, og dem har vi studeret nærmere, for helt nede på jorden, design eller ej, må vi stille et rigtig uartigt spørgsmål:  Hvem vil købe en brugt Mazda MX-30 om tre år, hvor bunkevis af ny teknik har gjort den begrænsede Mazda til en håbløs ellert, der kun kan bruges frem og tilbage til det lokale pizzaria.

Som altid hos Mazda, en meget lækker og gennemtænkt førerplads. Nu med masser af genbrug.

Det basale behov

Omsat i runde tal kan man lease en Mazda MX-30 i tre år for 50.000 kr om året. Efter tre år er bilen væk, hvor man ellers skulle forsøge at få bare en lille del af prisen på 270.000 kr tilbage fra et godtroende fjols, for kolonnen med minus må ikke overses.

Ladetiden ser fornuftig ud hvis man læser de officielle data. I marts måned på en dansk hurtiglader, passer disse tal slet ikke. Mazda lover opladning fra 20 til 80 procent på 36 minutter. Det tal kan vi slet ikke genkende, men læg også mærke til de 40 procent der mangler i det officielle WLTP tal.

Nu er rækkevidden ikke 200 km, men 120 WLTP kilometer, det er disse kilometer, der skulle tage 36 minutter at få på batteriet, og det var denne mangel, der ramte os i nakken den sene eftermiddag, hvor vi blev tvunget ind til lidt sjatladning, selv om de officielle tal og de faktiske kørte kilometer sagde noget andet.

Ultra lækker midterkonsol, hvor Mazda på sine egen måde hylder mærkets 100 år, der startede med netop kork.

Her er Mazda ikke noget særligt. Alle producenter af el-biler mumler om 80 procent og optimale forhold. Altså 80 procent af en given rækkevidde, og kører man ikke optimalt, og er de udendørs forhold ikke ren dansk sommerdag med plus 25 grader, som er basis for de officielle data for el-biler og deres præstationer, skal man forvente noget andet og mindre.

Som tillægsbemærkning kan vi oplyse, at ønsker man at lade de sidste 20 procent fra 80 til 100 procent på en hurtiglader, tager det yderligere 30 minutter, når det er helt optimalt og ifølge de officielle oplysninger, og alt dette er den direkte årsag til vi kalder Mazda MX-30 for en by-Mazda.

Hvis dit kørselsbehov er ren bykørsel og kører du omkring 10.000 km årligt, passer det perfekt med en leaset MX-30. Andet kan vi ikke anbefale. De mange gode og lækre detaljer i bilen kan trods alt ikke opveje det helt basale behov, det behov der hedder daglig transport.

Mazda MX-30

Pris: fra 240.000 kr

Mazdas første el-bil har et ualmindeligt lækkert design, ligesom den er en bil med mange fornemme detaljer. Bilen har også åbenlyse svagheder der betyder, at vi kun kan anbefale en leasingaftale, for bilens værdi efter tre år er mere end tvivlsom.

Pris for testbil: 270.100 kr

1 – aut

145 HK

271Nm

0-100 km/t: 9,7 sek

Tophastighed: 140 km/t

Batteripakke 35,5 kWh

Spænding ?

Rækkevidde WLTP 200 km

Kørevægt: 1645 kg

Totalvægt: 2108 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest