Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

14. July '19 13:56 by Jørli Petersen

By-Mini

Minis første el-bil er en forklædt BMW i3. Al teknikken er hentet direkte fra BMW. Bemærk den store “ladeklap” på siden tæt på højre fordør.

Mini skal selvfølgelig også have deres egen ellert, og udgangspunktet er den letteste af dem alle, den 3-dørs Mini, der samtidig har den lille ekstra fordel, at karrosseriet er lidt mere stift, end det man finder i den 5-dørs.

Til gengæld har Mini ikke gjort sig de store anstrengelser med det tekniske. Man har slet og ret hentet den samlede el-pakke vi allerede kender fra BMW i3, det vil sige, at motoren i Minis kommende el-bil, lægger flotte 184 HK og 270 Nm – som selvfølgelig er fra stående start, som det altid er tilfældet med el-biler, men herfra er der ikke specielt meget at prale med.

Rækkevidden er ifølge Mini er sted mellem 235 og 270 km, vel at mærke et tal, der er et WLTP tal, som efterfølgende er omregnet til den ældre norm NEDC, så allerede de 235 kilometer kan godt være noget optimistisk. Især hvis man kører vinterkørsel i London, hvor man det meste af tiden har fornøjelse af at holde stille med diverse former for el-varme i funktion.

Batteripakken i el-Mini er også den samme som kendes fra BMW i3, det vil sige 32,6 kWh, som i dagens tidsregning ikke er ret meget. Kun de mindste og ældste el-biler har i dag en tilsvarende begrænset batteripakke, og det er derfor vi kalder den første elektriske Mini for en by-Mini.

Med de data er den ikke velegnet til andet end korte ture inden for storbyens grænser.

Mini fra England

Man kan selvfølgelig ikke tale om Mini, uden også at tale om ”handling”, som her på siden er køreegenskaber med ekstra plus, og her er alle bilkendere klar over, at det måske ikke er så let at lave en el-udgave af Mini, der giver samme festlige oplevelse som den ægte vare, – undskyld udtrykket.

Alle el-udgaver af Mini har gule spejlhuse og specielle alufælge.

Først og fremmest har el-Mini fået 100 kg ekstra at slæbe på. Måske er det grunden til den begrænsede størrelse batteri, for med øget vægt, bliver køreoplevelsen hurtigt ændret til det mindre festlige. På positivsiden kan man sige, at el-Mini naturligvis har en anden vægtfordeling, batterierne er fordelt i bunden af bilen, så man får lavere tyngdepunkt, vægten over eller foran forhjulene er blevet mindre, alt det trækker i den gode retning, og så er det værd at lægge mærke til, at Mini siger det tager 7,3 sekund at nå de første 100 km/t efter det grønne lys bliver tændt.

Tophastigheden er til gengæld begrænset til 150 km/t, men det har kun ringe betydning, for dels gør den hastighed noget meget grimt ved rækkevidden og dels, vil der være meget langt mellem el-Mini’er, der ses uden for bymæssig bebyggelse.

Tempo og præstationsmæssigt skal vi have fingre i en Mini Cooper S med 192 HK, hvis vi skal slå en el-Mini til de første 100, til gengæld er Cooper S overlegen uden for byerne og på motorvejen, og så må vi bedrøve de læsere, der er nået til bunden artiklen, udelukkende for at finde ud af hvornår og til hvor meget. Vi kender ikke det nøjagtige tidspunkt for dansk ankomst, og vi kender ikke noget til prisen, men det hører med, at BMW har lovet englænderne, at el-Mini indtil videre skal klampes sammen i England.

Vi springer lige til noget andet tidligere britisk. Jaguar og Land Rover, som i dag ser ud til at leve lykkeligt under indisk ejerskab, har også meddelt med store flag og hornsignaler, at fremtidens el-biler fra de to bilmærker skal produceres i England.

Den oplysning er selvfølgelig beregnet til at berolige en Brexit ophedet stemning i landet, men i nogle tilfælde er det det, som ikke står at læse, der er rigtig interessant. Jaguar og Land Rover siger ikke noget om fremtidens produktion af alt andet i England efter den 31. oktober 2019. Til gengæld ved vi, at både Jaguar og Land Rover har bygget helt nye fabrikker i mere stabile EU-lande, og hvis vi skal slutte med noget Mini kan vi tilføje, at Mini også bygger biler på den østlige side af Kanalen.

Den kommende elektriske Mini på en opgave den klarer med UG med kryds og slange. En lyntur til bageren, i dette tilfælde en meget berømt bager, der ligger midt i Saint-Tropez. Eller er billedet taget i Los Angeles? Den berømte bager har også åbnet filial på den amerikanske vestkyst.

Pin It on Pinterest