Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. June 09:07 by Jørli Petersen

Byernes bil

Max nuttet. Før en Fiat 500 må kaldes “e”, skal den lige forbi make-up artisten, hvor bilen bl.a. får fikset øjenbryn.

Hvis biler alene skulle vurderes efter charme- eller nuttefaktor, er der en klar vinder. Fiat 500, og i den nye 500e model, er der kælet ekstra for detaljerne, så det næsten er umuligt at se, at en Fiat 500 blot er en anderledes udgave af Fiat Panda.

Lad blot Paris beholde betegnelsen byernes by, hvis Fiat 500 til gengæld kan få betegnelsen ”byernes bil”, for det er svært at pege på en mere byvenlig bil, der samtidig får smilet frem hos selv den mest morgensure medtrafikant, og Fiat har selvfølgelig set lyset, for knap var test af denne Fiat 500e gjort færdig, før Fiat kunne fortælle, at man nu indsætter 100 biler af samme model ind i den stærkt voksende flåde af delebiler i København.

Dermed har vi udpeget det helt afgørende formål med Fiat 500e. Den elektriske 500e er en bybil, det er bilen til det nære behov, det er bilen til rundt om hjørnet, bilen til to, bilen til det daglige behov i supermarkedet, og selv om der er et bagsæde i Fiat 500e og 500 uden ”e”, er den 3-dørs micro ikke specielt egnet til børn, hverken store eller små.

Selv om forsæderne er små i en bil størrelse micro, kan du godt byde på lidt komfort ved korte ophold.

Nydelig kabine med god oversigt, og selvfølgelig en ganske stor skærm med masser af funktioner.

Bagsædet kan bruges, men det er ikke behageligt, det er næsten utænkeligt, at man har valgt 500e, hvis man samtidig har brug for en barnestol, for man skal slå knuder på sig selv, for at få familiens yngste til at sidde som de skal i en barnestol, så lad os holde os til de to forsæder, hvor charmeffekten er maksimal.

Mere ud af mere

Fiat har gjort sig voldsomme anstrengelser for at gøre 500e mere lækker. Mere indbydende. Og missionen er udført perfekt. Sirligt, nydeligt, indbydende. Så enkelt kan det beskrives, sæderne er ganske komfortable, selv om de er ganske små målt i dybde på siddehynden, der er ikke den store lårstøtte på en 500, som der aldrig er på biler i denne kategori, men igen, Fiat 500e er bilen til bykørsel, til den korte tur, så hvis man som dansker skulle få lyst til at se nærmere på Fiats hovedkontor i Torino, må vi anbefale et helt andet køretøj, og på den måde fik vi kantet os ind på det helt logiske konklusion.

Den elektriske Fiat 500 er næsten født som delebil, men det er ikke bilen man skal vælge, hvis man skal fra hjemmet og til lufthavnen med feriekuffert og badedyr.

Meget få opfatter Fiat 500 som en anden udgave af Fiat Panda, men her afslører bilen sig selv. Enkel og ikke alt for dyr at producere.

Fiat 500e er bilen der skal holdes væk fra motorvej. Det gælder også de motorringveje, der er bygget rundt om de større byer, og selv om denne test blev foretaget i maj måned med ganske hæderligt forårsvejr, blev rækkevidden ganske hastigt gjort mindre, så rækkevidden på 317 WLTP kilometer synes endnu mere som søde drømme hos en el-bils udvikler.

Til gengæld går det ganske anderledes i byerne. Her er 500e i sit es, den er hurtigt væk fra startblokken, og flere gange under test kunne vi se forbløffelsen hos medtrafikanter, som normalt ikke regner en Fiat 500 for noget, men når den pludselig smutter fra alt og de fleste, når det røde skifter til grønt, får bilen ikke kun det vanlige smil, bilen får pludselig også et overrasket eller endda anerkendende blik.

Så helt kort skærer vi Fiat 500e ned til det følgende. Bør holdes væk fra især motorveje, men også fra landeveje der forbinder den ene by med den anden. Hvis man eksempelvis har bopæl i Horsens, og arbejder i Kolding, må vi på det varmeste anbefale mulighed for en ladeanordning i arbejdstiden, især når det er dansk vinter, mens man ikke har samme krav om nødvendig eller daglig opladning, hvis man kører dansk bykørsel.

Ikke noget traditionelt dørgreb, men en kontakt til åbning af dør. Betryggende???

Mere nutteeffekt.

Der er selvfølgelig også alt det med pris. Fiat 500e fås til priser fra godt og vel 190.000 kr. Det gør ikke den elektriske 500 til den billigste el-bil, men den er blandt de billigste. Vi må også hejse det advarende flag, for kan skal tøjle sig, hvis man kommer i køberhjørnet. Det kan blive rigtig dyrt at maksimere nutteeffekten, se blot på det beløb testbilen koster efter den herskende prisliste, pludselig er der røget næsten 100.000 ekstra kroner på regningen, og det er penge, der er meget vanskelige at få retur, hvis man køber en 500e på helt almindelige betingelser.

Derfor er det værd at se nærmere på en leasingløsning. Maksimal charme og ingen risiko. Det lyder som den helt rigtige opskrift.

Fiat 500e Icon

Født til bykørsel, hvor bilen får sine medtrafikanter til at smile, men vær forsigtig med den mindste model med mindst motor og batteri. Rækkevidden vil være for kort.

Pris: fra 190.090 kr

Pris for testbil: 283.465 kr

1 – aut

118 HK o/m

220 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 9,0 sek

Tophastighed: 150 km/t

Batteripakke 42 kWh

Spænding ?

Rækkevidde 317 km

Kørevægt: 1398 kg

Totalvægt: 1690 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest