Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. March '19 13:35 by Jørli Petersen

Bygge, bygge Vitara

Mulighederne er mange hvis man vælger Vitara, men vi har også nogle klare favoritter.

Nyeste udgave af Suzuki Vitara har tidligere været under lup, og vi endte med at beskrive Vitara som en bil, der lå nogenlunde pænt i midten af sin klasse. Det var Vitara i den bedre version, med 1,4 liters motor og automatgear, og der var en række generelle bemærkninger som du selv kan studere, ved at finde bilen i den afdeling her på Bursd.com der hedder Test, men nu sniger vi os ind på den mindste og måske mere populære version, for her kan vi kommer under den magiske grænse på 200.000 kr, men så er man også begrænset til 1-liters motor, tre cylindre og 5-trins manuel gearkasse.

Testbilen skiller sig ud fra de billigste ved at være udstyret med 4-hjulstræk, og Suzuki og 4WD er slet ikke noget ualmindeligt. Suzuki har en lang og god tradition for biler med gode egenskaber i terræn, det er lige fra det mere forsigtige 4-hjulstræk til det helt ægte, men dagens nye Vitara 4WD hører til den første, forsigtigt kategori.

Vitara har flere indstillinger, her står der sport, men det er så som så med der sportslige.

Overraskelsen ved det udvidede bekendtskab med Vitara 4WD er vel ikke så stor en overraskelse, når man skærer ind til benet. Kort sagt, så er Vitara 4WD meget bedre kørende end Vitara, der kun har træk på forhjulene. Overraskelsen i dette tilfælde er blot, at man kan mærke en ganske betydeligt forskel, sagt på helt almindelig dansk, så er Vitara 4WD en meget bedre bil, det er bil med meget større sikkerhed og stabilitet, der er markant forbedring måde i retningsstabilitet og egenskaber når vejen begynder at slå knuder, så køremæssigt er der ingen tvivl. Vitara 4WD er en klasse bedre.

Næste problem for den potentielle køber er derfor: Skal man ofre merprisen for den model, der kører klart bedre. Det lader vi komme an på det primære kørselsmønster for den mulige ejer. Holder man til i byerne, og bruger 4WD til bedre at kunne parkere op på en kantsten, så er det ikke pengene værd. Kører man uden for byerne, bor man ude på landet, kører man mange kilometer, – så er det værd at bruge de ekstra 25.000 for at køre bedre.

Der er altid minuspoint til den 3-cylindrede, og Vitara er ingen undtagelse.

Valg af motor

Næste store spørgsmål behøver vi næste ikke at besvare. Faste læsere vil vide, at vi har mere end et horn i siden på 3-cylindrede motorer, det er og bliver noget unaturligt, som kun er blevet forfremmet til en almindelig størrelse biler p.g.a. den evige jagt på CO-2, om forskellen mellem 3- og 4-cylindrede motorer kan mærkes på forbrug i hverdagen, er ikke så vigtigt i den sammenhæng, her handler det udelukkende om tal fra en testbænk, hvor 3-cylindret har den lille fordel, ligesom bilfabrikkerne synes det er fedt at spare lidt penge på fremstilling af en motor.

Suzuki hører til den kategori, der kun henter en begrænset mængde minuspoint for sin 3-benede motor, men alligevel. Større motor og flere cylindre vinder klart på alle de parametre vi anvender, når vi vurderer en bil, og det der gør den billigste model Vitara mere træls, er den 5-trins manuelle gearkasse.

1-liters motor følges til dørs af en 5-trins gearkasse. Det lyder ikke spændende, det er ikke spændende, og bilen nærmest skriger efter en 6-trins gearkasse, som med velvalgte trin mellem de seks gange fremadgående, kunne mildne indtrykket en anelse.

Som så meget andet, er kabinen noget gennemsnit, men den 5-trins gearkasse trækker ned.

Vil man have den 6-trins gearkasse, skal man vælge den 140 hestes 1,4 motor. Når man vælger en anstændig motor, kan man slet ikke få en 5-trins gearkasse, men ad snørklede veje har vi nu slæbt os frem til at sætte betegnelse på den bedste og den næstbedste model ny Vitara.

Nummer to i den interne dyst er: Vitara 1,4 4WD. 140 gode heste tilsat en 6-trins gearkasse og træk på alle fire.

Nummer et og den klart mest attraktive Vitara er model 1,4 med automatgear og 4-hjulstræk. Denne version fås kun i en enkelt version, som selvfølgelig er den ultimative luksusudgave, så prisen er strøget op på 318.000 kr.

4WD eller AllGrip, kan varmt anbefales.

Hvis man arbejder på samme udstyrstrin, kan man vælge følgende tal, til at lette søgningen efter den mulige model Vitara. Springet fra 1,0 til 1,4 motor med tilhørende meget bedre gearkasse, er 15.000 kr. Prishoppet fra 2-hjulstræk til 4WD er 25.000 kr, og uanset om udgangspunktet er 5- eller 6-trins manuelt gear, skal man af med 30.000 kr for et automatgear, så vores nummer to på listen kan købes for 258.000 kr, som trods alt ligger et godt stykke under drømmemodellen, der er prissat til 318.000 kr.

Suzuki Vitara 1,0 Boosterjet 4

Rummelig og brugbar. Familievenlig med bunkevis af muligheder, men i modsætning til de gode gamle dage, er der begrænset tilladt vægt hvis man kører med trailer.

Pris: fra 197.990 kr

Pris for testbil: 255.990 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl

5-trins man

112 HK v. 5500 o/m

170 Nm v. 2000-3500 o/m

0-100 km/t:12,0 sek

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 14,0 km/l

Kørevægt: 1230 kg

Totalvægt: 1730 kg

Trailer: 400/1200 kg

CO-2: 162 g/km

Pin It on Pinterest