Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. January 19:01 by Jørli Petersen

C4 Classic

Citroen er stille og roligt ved at skifte ham. Fra at være det uventede med designmæssige overraskelser, er Citroen ved at blive hjemmesko og varme boller. Noget særdeles velkendt.

Citroen er langsomt men sikkert ved at skifte stil, samtidig med man forsøger at fastholde den kendte identitet og mærkets særkende med at være lidt anderledes på mange måder.

Dette forsøg bliver kun tydeligt på de få topmodeller, mens vi i den klasse der bredt kan kaldes folkets biler, ser noget helt andet, og dette andet har længe været tydeligt på den mindre C3, er der og bliver topsælger i Danmark, men det ses især på den nye C4, som den danske importør ikke har den store interesse i at fremhæve.

Skruer vi lidt på tiden, har tidligere udgaver af C4 været kendetegnet med at være en model med flere ansigter. Sådan er det ikke mere. Nu hedder C4 5-dørs hatch-back og dermed slut, det er også slut med en model 3-dørs frækkert, eller en GTI for den sags skyld, ny C4 er så almindelig, at man nærmest bliver lidt varm om hjertet, når man sætter sig ind i bilen, for i denne tid med alle mulige former for bud på fremtiden, er det at sætte sig ind i ny C4 som at finde de gode, kendte handsker frem fra vinterskuffen.

Alt er kendt og alt er noget gennemprøvet, og på nær et enkelt område, har Citroen valgt den økonomisk forsvarlige løsning.

Går vi efter spændende teknik, går vi også forgæves. Der er ikke underlige systemer i undervognen, – dette ment på den gode måde – ser vi på motoriseringen, er det så standard Stellantis som det kan være, dog med den lille detalje, at det tidligere franske og dermed PSA motorvalg, stadig ikke har bredt sig til Fiat, men 1,2 liters 3-cylindret benzin med 130 HK og den veltrimmede automatkasse med 8 af de fremadgående, lyder ualmindelig velkendt.

En helt ny rolle

For år tilbage gav vi første gang et billede af den fremtid, PSA havde udpeget til sit daværende bilprogram. Peugeot skulle være det europæiske svar på amerikanske Buick, det skulle være til det mere satte publikum, salgslokalerne var med lækre tæpper og træpaneler på væggene, Citroens legesyge afdeling DS skulle netop være det specielle der har kendetegnet Citroen, mens mærket Citroen i salgslokalerne var med betonfliser på gulvet og gelænder af galvaniseret vandrør.

I Danmark blev denne udlægning afvist på det kraftigste, især fordi man havde skabt en anderledes profil omkring Peugeot, men et helt nyt og stort fabriksejet PSA center i London talte sit tydelige sprog, og når vi går ny C4 igennem i alle sine detaljer, kan vi tydeligt se, at Citroen har tænkt over alt det med pris.

C4 skal være en bil til en typisk dansk og fransk familie, det skal være bilen der ikke kan fornærme nogen, men den skal heller ikke tiltrække sig opmærksomhed i større grad, og med tiden vil netop C4 dukke op på det danske marked til særpriser og med jævne mellemrum med særlige udstyrspakker, ene og alene for at hente markedsandele.

Der er kort og godt intet nyt ved C4, og en detalje som tagantennen er yderst traditionel, og med sikkerhed en veltjent komponent, der er fremstillet i så stort tal, at prisen er til at overse, mens andre biler i Stellantis kører med den nye type antenne, også kaldet hajfinne.

Læg mærke til denne klassiske kabine. Det er som du har set det før, men i dag er det usædvanligt, for Citroen har valgt den klassiske, men også dyrere løsning.

Og sådan kunne vi blive ved. Detalje efter detalje, men på et enkelt punkt har Citroen tænkt sin om en ekstra gang, for heldigvis er man ikke hoppet på den nye trend, med at alt skal betjenes via en stor trykfølsom skærm, som kort og godt er en generel besparelse for alle bilfabrikker, for det er billigere at lave det hele med en skærm, frem for at lave rigtige kontakter der kan trykkes og drejes, og vi gentaget det gode, – heldigvis er der stadig mange gode gammeldaws knapper i ny C4, så det holder mindst frem til først facelift, der ligger omkring tre år ud i fremtiden.

Familiebil med plads svarende til prisklassen der starter ved 200.000 kr.

Nul diesel

Hvad så med bilens køreegenskaber. Igen er vi snorlig på midten af vejen. Vi kan ikke sige noget særligt godt, men vi kan heller ikke vinde noget der ligner dårlige sider, vi hylder den 8-trins automatkasse, mens vi som altid tager forbehold overfor 3-benede motorer, men i C4 slipper vi for alt det nye i elektriske komponenter, ligesom vi også må se i øjnene, at det er slut med diesel til C4, som til gengæld er på vej som ren ellert, og så slutter vi med en lille anerkendelse af styringen i C4, som vi kender det fra andre biler fra koncernen, har vi sat os bag rattet i en en ganske velkørende bil med flot opsat undervogn og ganske direkte styring, så på den måde fik vi snoet os rundt om ny C4, som især er tiltænkt rollen som arbejdshest til familien, samtidig med den er en bil, som også tager turen helt til Paris, selv om vi gerne have vekslet den 1,2 liters med noget større diesel til den tur.

Citroen C4 1,2 130 aut

Klassiske løsninger, klassisk 5-dørs, klassisk konservativ i alle løsninger, og helt forudsigelig i valg af motorer, – måske bortset fra, at C4 siger farvel til diesel.

Priser fra: 259.990 kr

Testbilen koster: 258.990 kr

Motor: 1,2-liter 3-cyl

8 aut

130 HK v. 5500 o/m

230 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 10,9 sek

Tophastighed: 200 km/t

ECE-snit: 17,2 km/l

Kørevægt: 1278 kg

Totalvægt: 1755 kg

Trailer: 670/1200 kg

CO-2 g/km: 132 g

Pin It on Pinterest