Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

12. June '18 10:23 by Jørli Petersen

Cactus er ægte Citroen

Dagens Cactus er kun et face-lift og designmæssigt et meget begrænset face-lift. Vi kalder det Madrassens død!

Citroen Cactus blev en lidt overraskende Årets Bil i Danmark 2015, men bilen er meget mere end det. Cactus er på flere måder en del af sjælen i Citroen. Det franske mærke har en lang tradition for at lave det enkle, det uventede, det anderledes, at prioritere design frem for det logiske eller praktiske, og så har man en næsten ulykkelig forkærlighed for at lave den anderledes undervogn, og det er slet ikke forkert at knytte begrebet ”flyvende tæppe” med Citroen, og med den face-liftede Cactus, er man på vej tilbage til alt det gode gamle, selv om Citroen fortsat bliver holdt i kort snor af PSA og dermed Peugeot.

Det nye og meget begrænsede face-lift af Cactus handlet netop om det Citroen er bedst til.

Nydeligt, stort og nogenlunde brugbart bagagerum. Desværre med en høj indvendig kant.

Det nye slogan er ”Comfort is the new Cool”, og selv om det er helt nyt i markedsføring af Citroen, er det langt fra nyt for Citroen. Tænk blot på den første 2CV, som var yderst primitiv samtidig med bilen skulle løse flere opgaver i den lokale vinmark, og således blev den også komfortabel, med en hjulvandring, der altid har været en udfordring for en hvilken som helst donkraft.

Dobbelt-dæmpere

Det nye trick fra Citroen er ikke den vilde revolution. Det er en ny type støddæmpere, som vi tidligere har kaldt dobbeltvirkende eller dobbeltløbet, og efter test kan vi konstatere ændringer og forbedringer i Cactus, og vi har fået afkræftet den lidt grimme mistanke der sage, at den nye type dæmpere kunne have en uheldig indflydelse på en fuldt læsset bil.

Når man fylder den nye Cactus til randen målt på vægt, kører den som den første model Cactus. På dette yderpunkt kan vi ikke mærke forskel, men på vejen til fuldt læs, er der mærbar forskel på den daglige komfort, som er mest gavmild når man er maksimalt to personer i bilen.

Det ligner bænkesæde, men det er to individuelle af slagsen. Vi har endnu ikke prøvet Citroens nye komfortsæder, der er ekstraudstyr.

De nye støddæmpere fra Citroen er noget vi vil se på flere modeller i fremtiden, det med komfort skal bredes ud over en række modeller, men Cactus er især let at have med at gøre, for Cactus er en lidt anderledes bil, bilen er bygget på en lille platform, der er strakt til det yderste i Cactus, det er også en bil med begrænset lasteevne, og det er især en bil med skarpe begrænsninger på trailervægt. 950 kg som grænse for den største campingvogn eller trailer, er et tydeligt signal om bilens konstruktion på en platform fra den meget lette garde.

Diesel 100

Citroen Cactus henter også sit motorprogram fra den lette ende af modelprogrammet. Testbilen er det vi tror er den mest velvalgte model til det brede behov, testbilen er udstyret med den velkendte 1,6 liters diesel, som her lægger 100 HK, det er ikke en forrygende motorisering, men det fungerer ganske udmærket, når bilen ikke er tungere end den er, og ikke kan blive udsat for de helt store vægtmæssige udfordringer, det er også en motorisering, der giver bilen en meget fornuftig økonomi, men det er ikke løsningen til de bilejere, der kun kører få kilometer om året, eller bilister der har mange korte ture og dermed mange koldstarter.

Centerskærm er obligatorisk i alle biler, men den er meget iøjnefaldende i Cactus.

Vi har kun overblik men ikke praktisk erfaring med Cactus tilsat benzinmotor, men vi ved med sikkerhed, at den 5-trins gearkasse man sætter efter dieselmotoren må stå til udskiftning ved først givne lejlighed, det er og bliver en billig-løsning som ikke klæder bilen, og så slutter vi det tekniske med den korte godkendelse af de nye støddæmpere, som vi først ville have lejlighed til at prøve i praktisk test, før vi sagde ja og amen til Citroens påstande om de nye dæmperes herligheder.

Super sæder

En anden ting vi har til gode, er det Citroen kalder ekstra komfort i skikkelse af ekstra gode sæder. Vi har kørt flere versioner af ny Cactus, men stadig ikke med nye sæder, og da vi altid værdsætter god siddekomfort i biler, er det lidt ærgerligt, at vi til dato har ramt ved siden af de nye sæder, som hører til på listen over ekstraudstyr.

Herligt og meget rummeligt handskerum med gigantåbning det rigtige sted.

Andre specialiteter fra Cactus er de tidligere så tydelige side-bumps eller sorte madrasser på bilens sider. De er blevet meget mindre tydelige, de er sunket helt ned i bunden af døren, og vi er alt andet end utilfredse med den ændring – eller skal vi kalde det forbedring.

Kabinen giver den samme oplevelse i ny og let ældre udgave af Cactus, det er fortsat en anderledes og næsten spartansk instrumentering, og man henter ikke den vilde hjælp eller udvidelse i den relativt store skærm i midterkonsollen, som på grund af det strengente kabinedesign, kommer til at se større og mere dominerende ud end den er i virkeligheden.

Hvad mener vi så om ny Cactus? Vi siger ja og tak til den nye type undervogn. Den er en forbedring. Vi siger også pænt tak til det nye og mere venlige design, – vi er slet ikke utilfredse med ”madrassens død”, og selv om vi ikke kender Cactus fra benzinsiden, er vi næsten sikre på, at Cactus med dieselmotor er den mest egnede løsning til det blandede brug, hvis man har et helt almindeligt kørselsbehov.

Citroen C4 Cactus Blue HDi100

Cactus har masser af den oprindelige Citroen-sjæl, der er udviklet fra biler som Traction, La 22, 2CV, DS, Ami, Mehari, Dyane og mange flere.

Pris: fra 174.990 kr

Pris for testbil: 219.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

5-trins man

100 HK v. 3750 o/m

254 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 10,7 sek

Tophastighed: 184 km/t

ECE-snit: 29,4 km/l

Kørevægt: 1218 kg

Totalvægt: 1620 kg

Trailer: 575/950 kg

CO-2: 90 g/km

Pin It on Pinterest