Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. April '21 17:05 by Jørli Petersen

Caddy Classic

Dagens VW Caddy er nummer fem i rækken, og vi kalder bilen for Classic. Endda med stort, Og alt det med klassisk er ene og alene positivt.

Det er med stor sandsynlighed den sidste helt rene VW Caddy, så der er al mulig grund til at tage mere end et grundigt kik på den sidste lille VW varebil, der som altid fås med flere typer motor og i to længder.

Mindste Caddy har en akselafstand på 276 cm, og en totallængde på 450 cm. Hvis man vil køre lang Cargo, ryger der ekstra 35 cm på længden, mens akselafstanden øges med 21 cm, så selv om man vælger lang type Caddy, er det ikke kun et spørgsmål om større udhæng og dermed dårligere egenskaber, når bilen er lastet lidt kritisk, og den helt store overskrift i første store omgang med ny Caddy 5, er ikke så meget en række helt nye indtryk, det er mere en glæde over at finde en varebil i denne klasse, som er bygget på alle de klassiske principper, – og det skal i høj grad opfattes så positivt, som det kan.

Allerede efter ganske få kilometer, kan man næsten knus elske Caddy, og forklaring følger naturligvis.

Hurra for motorvalg

VW har meldt helt klart ud. Caddy kommer ikke som el-bil. På den måde overlader man banen til flere naturlige konkurrenter, men vi tror VW har set rigtigt. Tiden er stadig ikke moden til det store udtræk med rigtigt mange el-biler, som kun vil få meget begrænsede salgstal, alt afhængig af de tilskud eller krav, der måtte komme fra diverse myndigheder, for el-biler i det store udland sælger ikke sig selv.

Endda lidt nysseligt, har VW fået ud af dne bagerste del af en varebil, som må være en udfordring for alle designere.

Derfor holder VW sig til en benzinudgave og tre gange diesel, og testbilen er topmodellen med 122 HK.

Her kommer det første store og meget afgørende plus til ny Caddy. VW holder fast i en 2-liters motor, – vi kvitterer med både glæde og en stor tak. Det er her man for alvor kommer på fornavn med Caddy, det er her man finder ud af, at selv om det er diesel, kan en 2-liters VW diesel mere end en mindre motor fra en række konkurrenter, for selv om 122 HK ikke lyder af alverden, giver den 2-liters en smidighed og tilsvarende arbejdsindsats, som man ikke finder hos biler der mener, at mindre dieselmotorer er nøglen til den fagre fremtid.

Vi holdt selvfølgelig grundigt øje med bilens forbrug, og her er en lidt sjov, men ikke ualmindelig iagttagelse. På de officielle data får man nøjagtigt de samme forbrugstal for testbilen med 122 HK og den mindre udgave med 102. De kører lige langt på literen, derfor udleder de også den samme mængde CO2, og det officielle forbrug på lidt mere end 20 kilometer på en liter veltappet diesel, er ikke det store problem af genskabe i den virkelige hverdag.

Det er her det går galt i den nye Caddy. Næsten alle knapper og dimser er slet ikke håndværkervenlige.

Vi har efter en grundig gennemgang af gamle optegnelser fra snart mange test, en fiks ide der siger, at VW’s 2-liters Caddy motor anno 2021 er fuldt på højde med Renaults 1,5 liters diesel målt på forbrug, og kun på forbrug alene.

Og det siger rigtig meget om vores ikke specielt videnskabelige test, selv om vi må også indrømme, at det også er den berømte, nagende mistanke, der formes et eller andet sted bagerst i spekulatorboksen.

Bil til håndværkeren

Den samlede tekniske løsning i ny Caddy Cargo henter toppoint. Hvis vi alene skal vælge varebil i denne vægtklasse ud fra teknik, er vi slet ikke i tvivl. Cargo er klassevinder. Helt slut.

Vi har selvfølgelig også en opfattelse af automatgear til Caddy, og kører man mest af alt bykørsel, vil vi selvfølgelig anbefale VW’s automatgear, som er en 7-trins DSG til Caddy.

Desværre er merprisen på 23.000 kr før moms, og det må VW kunne gøre bedre. Eller er det på netop dette punkt, VW forsøger at hente lidt ekstra overskud til hele koncernen, så vi har endnu et råd til den kommende køber, kik din forhandler dybt i øjnene og spørg, om det nu også kan være helt rigtigt?

Tagantenne type hajfinne, – man har vel lov at være lidt moderne, selv om man er en lille varebil.

Designmæssigt er vi også med på de forbedringer, der er strømmet til ny generation Caddy. Bilen har fået en nydelig gang opdatering af design, vi er især positive overfor designet bag på bilen, noget som ellers er vanskeligt at ændre på en god måde, og det praktiske med adgang og varerum har ikke været et problem på tidligere modeller Caddy, og er det naturligvis heller ikke på ny model der er generation fem.

Til sidst har vi gemt den eneste gang kraftig kritik med tilhørende minuspoint til ny Caddy. Det praktiske i bilens daglige betjening.

Ny Caddy Caddy har arvet en række betjeningsfunktioner fra ny VW Golf. Sikkert fordi der ikke må være for stor forskel på Golf og Caddy som personbil, det hele skal ligne hinanden, men i en varebil er der ikke hensigtsmæssigt med små følsomme paneler og minimalistiske punkter, der skal berøres, i stedet for at smække en helt almindelige on/off knap op på en lang række.

Caddy i kort version kan akkurat ikke klare et nyt TV i type standard til stuen. Kassen skal stå på skrå.

Højden og andre fysiske mål i sidedøren er typisk for klassen.

Store håndværkerfingre, sommetider kolde, til andre tider ikke helt rene, andre gange lidt fedtede, endda også med vanter – her dur VW’s nye type kontakter slet og ret ikke, der er og bliver noget skrammel.

Vi har været efter VW, da vi testede ny Golf, heller ikke her kunne vi mande os på til positiv omtale, og det går helt galt, hvis man sætter det daglige arbejdslys på betjeningen i ny Caddy Cargo.

Er der så chance for at VW laver det om? Med stor sikkerhed: Nej. VW har ikke for vane at indrømme fejl eller dårligdomme, så hvis du vil have ny Caddy, må du leve med de daglige skavanker, der godt kan opfattes direkte dumme og irriterende.

VW Caddy Cargo 5 122 HK

Der er voldsomt mange pluspoint til den valgte teknik i ny Caddy. Generation er kort og godt bedst i sin klasse med 2-liters dieselmaskine.

Pris excl moms: 167.214 kr

Pris incl moms: 198.439 kr

Pris fra excl moms: 138.791 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6 – man

122 HK v. 2750-4250 o/m

320 Nm v. 1600-3500 o/m

0-100 km/t: 10,5 sek

Tophastighed: 185 km/t

Forbrug: 20,4 km/l

Kørevægt: 1528 kg

Totalvægt: 2200 kg

Trailer: 740/1500 kg

CO2: 127 g/km

Pin It on Pinterest