Cargo-smart
VW’s nye fuldt elektriske varebil er godt i gang med at skrabe titler til sig. Som varebil er ID.Buzz Cargo kåret som Van of the Year 2023, og når der til april skal findes en dansk vinder, ligner Buzz Cargo en så stor favorit, at Danske Spil sikkert ikke tager imod selv den mindste indsats, for feltet til næste Årets Varebil i Danmark ser noget tyndt ud et par måneder før det går løs.
VW havde sikkert også håbet på den europæiske titel for personbiler, men den gik ikke. Her blev ID.Buzz til manges overraskelse overhalet af en Jeep, som kan få dansk salgsstart nogenlunde samtidig med kåringen af den næste danske varebil, men Jeep Avenger har næppe nogen mulighed for at blive kåret som årets bedste nye danske varebil.
Vi må heller ikke glemme, at ID.Buzz er kåret som Årets Bil i Danmark 2023, men en ting er en kåring som personbil, noget ganske andet er at vinde som varebil, men når foråret er kommet, og vi sidder med et begrænset antal point, der skal fordeles blandt kandidaterne til den danske kåring af en varebil, vil vi se med noget anderledes øjne på Buzz Cargo, end vi så på ID.Buzz som personbil, da vi skulle pege på årets bedste nye personbil.
Last og batterier
Hvorfor denne forskel, kan den tænksomme læser finde på at spørge. Først har vi afsløret, at konkurrenterne både er færre målt i antal, dels er konkurrenterne ikke så nærgående som det ser ud netop nu, og så handler det om alt det praktiske, for Buzz Cargo hører hjemme i 3-ton klassen, den er i direkte konkurrence med biler som Trafic og selvfølgelig Transporter, men her er den afgørende forskel ikke kun elmotoren og den store bunke batterier i Buzz Cargo, det er noget så elementært som nyttelast, og her strækker den elektriske VW våben.
Der er lidt uenighed om kørevægten på en Buzz Cargo, alt efter hvor man søger oplysninger, men hvis vi siger 625, kg er det ikke meget forkert, men der er langt til de minimum 1100 kg, man får hvis man vælger traditionel Transporter, så Buzz Cargo er den klare taber på nyttelast, og det er generelt problemet med el-biler, især når man som VW vælger at smække en batteripakke på 82 kWh i en elektrisk varebil.
Til gengæld er den elektriske varebil jævnbyrdig på plads og udnyttelse af varerum. Med bare en smule omtanke, kan man indrette elektrisk varebil med samme læssehøjde som den traditionelle varebil, og ser vi på bilens anvendelse i virksomheden, vurderer vi en bil på en anden måde, end hvis det er standardbilen til en dansk familie.
Den professionelle bruger ved hvad bilen skal bruges til. Man vælger ikke el-bil, hvis man har virksomhed i Jylland, og har opgaver i hele landet, el-bilen er fortsat bilen til det nære brug, det er bilen til det kendte kørselsmønster, og på den måde ser vi med mere milde øjne på el-bilen, når den er en varebil til enten service eller last-mile, som det efterhånden hedder på moderne dansk.
Data og virkelighed
Indledningsvis har vi kaldet denne test for vinderdesign, og her har VW virkelig trukket en vinder. Det er en bil der vækker opsigt i gadebilledet, når man kommer rullende, og man har formået at få masser af retro ind i designet, samtidig med man har formået en stil, der peger fremad. Vi giver masser af point til det udvendige design, og hvis vi skal være helt ærlige, er det sikkert også bilens design, der henter titler, for teknisk er der ikke noget nyt. Overhovedet.
VW ID.Buzz Cargo er slet og ret en ID.3 med større batteri og et andet design. At vi så er meget mere begejstret for Buzz Cargo end for de andre ellerter fra VW, er en anden sag, men det er den helt klassiske Bosch el-motor på 204 HK, der ligger i bilen, og fremgangsmåden er næsten ualmindelig almindelig, når det gælder el-biler, mange bilmærker bruger netop denne motor, og mange har kun en enkelt el-pakke, som man så smider i hele modelprogrammet.
Eneste variant er batteripakken, og selv om Buzz Cargo har en pakke på 82 kWh, er det ikke så man falder i svime over rækkevidden, som officielt er på 414 km, igen med en del forskel på opgivne tal, alt efter hvor man søger information, men vi holder os til det VW selv skriver på deres datablad, selv om det selvfølgelig afviger betydeligt, fra det vi oplever i den virkelige verden, og for Buzz Cargo gælder det i særdeleshed, at man bør holde sig fra motorvej, for selv om VW har gjort meget for at give bilen et mere vindglat design, er det en stor firkant, der skal flytte mere vind end eksempelvis en vindglat Tesla, og det har stor betydning for rækkevidde.
En anden ting der blev ved med at gøre indtryk under testperioden. Buzz Cargo er større end man umiddelbart tror. Når man er tæt på bilen opdager man, at den rent faktisk er 194 høj, den er hele 199 cm bred uden sidespejle, så de der køber ID.Buzz som personbil, lærer at sætte pris på bilens skydedør, for mange steder er der så lidt plads på en dansk parkeringsplads, at man har god gavn af skydedørene, men det plus har man ikke i varebilen, så man lærer at tænke sig om, når der skal parkeres.
En bil med skærm
Akselafstanden er 299 cm, så på rene mål og formål kan Buzz Cargo direkte sammenlignes med Transporter, men så kommer vi til det indre, der er væsentligt anderledes. Her arbejder man igen med design, og her er vor mening ikke helt så positiv, som den er på det ydre. Igen har man trukket designet fra ID.3 med familie ind i Buzz-modellerne, og vi er ikke til det store skærmbrug uden knapper, der enten kan trykkes eller drejes til de mest almindelige funktioner.
Især den halvkolde håndværkerfinger efter fyraften, kan have problemer både med at ramme rigtigt på den store skærm, ligesom funktionen ikke altid er helt som man kunne ønske, så for at vende tilbage den kommende danske kåring, er det noget der trækker ned, men nok engang, vi anser Buzz Cargo som favorit til den danske titel, selv om det er en varebil med begrænset anvendelse og begrænset nyttelast i forhold til bilens størrelse, og så er der jo alt det med pris, for testbilen koster 377.000 kr før moms, og det er mange penge for en bil til firmaet, men ikke ualmindeligt for en el-bil, der er betydeligt dyrere end den traditionelle varebil.
VW ID.Buzz Cargo
Pris: fra 329.995 kr + moms
Pris testbil: 377.595 kr + moms
1 – aut
204 HK
310 Nm v. 0 o/m
0-100 km/t: 11,2 sek
Tophastighed: 145 km/t
Batteripakke 82 kWh
Spænding 400V
Rækkevidde 414 km
Kørevægt: 2373 kg
Totalvægt: 3000 kg
Trailer: 1000/750 kg
CO-2: 0 g/km