Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

22. February '16 17:49 by Jørli Petersen

Ceed til alt det nære

Stor, rummelig, velkørende, supergaranti men også med en meget lille og meget tørstig maskine.

Stor, rummelig, velkørende, supergaranti men også med en meget lille og meget tørstig maskine.

Kia Ceed er halvvejs inde i sin levetid, og det betyder opdate, face-lift, opgradering, tid for at hælde lidt nyt på bilen, kort sagt, få bilen på omgangshøjde med den udvikling, der har fundet sted siden den nuværende model Ceed dukkede op hos forhandlerne.

Kia Ceed har fået en større omgang både ud- og indvendigt, designet er kommer på linie med det nyeste fra Kias ikke helt uefne designere, og indvendigt har man fået lavet klædelige ændringer i instrumentering og betjening.

Alt i alt er der tale om gode og gennemtænkte opdateringer, der er ikke foretaget andet end små tilpasninger i bilens opsætning, Ceed er stadig en af de meget velkørende biler i sin klasse, velafstemt med god føling med vejbanen, ganske god reaktion og føling med bilens styring, så generelt er der stor tilfredshed med den udgave af Ceed, som skal køre de næste par år, men opdateringen har også givet anledning til ændret teknik, og her er der betydelige ændringer, og vi er ikke helt sikre på, vi vil bruge betegnelsen forbedring.

3-benet turbo

Testbilen er den store nyhed i Ceed-programmet. En 1-liters motor med tre cylindre tilsat noget turbo lyder som en mere og mere almindelig opskrift, men selv om den bliver mere almindelig, får det ikke denne anmelder til at hyle højt af begejstring.

Udstyrsveniau kaldes GT-Line, der er mange smarte detaljer på nyeste Ceed, og den nye 1-liters motor fås i to varianter. Med 100 eller 120 HK.

Udstyrsveniau kaldes GT-Line, der er mange smarte detaljer på nyeste Ceed, og den nye 1-liters motor fås i to varianter. Med 100 eller 120 HK.

Motoren er en såkaldt GDI, det betyder direkte indsprøjtning af benzin i forbrændingskammeret, – den teknik man benytter i moderne dieselmotorer, forskellen er blot, at her er brændstoffet benzin, og når man stikket dysen helt ind i cylinderen, betyder det, at man har mere kontrol med den mængde benzin der skal til for at få den helt rigtige forbrænding, det eneste der suser ind når ventilerne åbner, er den luft der skal nære forbrænding, og med lidt spjæld, ventiler og iltmængdemåler, har man bedst muligt opsyn med den mængde iltatomer, der farer gennem de åbne ventiler.

GDI-motorerne er ikke ukendt på den koreanske fabrik. Det er en teknik man har benyttet sig af i flere år, men her ser vi GDI kombineret med turbo og begrænset antal kubik, og kort sagt er oplevelsen af Ceed SW en krydsning mellem stor, rummelig bil med lille, begrænset forbrændingsmotor.

Kun til nærtrafik

For kort tid siden var dieselmotorer altdominerende i Ceed-programmet. Pænt langt på literen og pænt kraftoverskud, det hele passede fornemt til en typisk dansk familiedyt, der skal klare det hele, men når Ceed skifter til 1-liter motor, som endda testes i kraftigste version, kniber det med et par ting.

Det er tydeligt, at den 1-liters motor er udfordret når den kører med læs og skal op ad bakke eller overhale. De 171 Nm ligger allerede ved 1500 omdrejninger, men trækkraften bliver kun vanskeligt afløst af lidt effektive heste, til gengæld går det ikke så dårligt med at få brugt noget brændstof.

Den korte og nedslående melding efter grundig test af rummelig, veludstyret og velkørende Ceed SW er 11,0 kilometer i snit på blandet landevejs- og motorvejskørsel. Fart dræber indholdet i din tegnebog, omskriver vi et tåbeligt budskab, så længe man kan få benzin til under en 10’er, går det, men den dag benzinen stiger til tidligere tidens højder, er denne form for Ceed et kostbart bekendtskab som pendlerbil.

Derfor: Ceed med 1-liters turbomotor er i særklasse bedst egnet til korte ture. Til byturen, til nærtrafik, til afhentning af unger, til indkøb, til at det lige rundt om hjørnet, til det hurtige besøg i nabobyen med ikke alt for meget landevej, for så snart man skruer lidt på tempoet, ryger der alt for meget benzin gennem systemet.

Vi kan sige rigtigt meget positivt om Kia Ceed i face-liftet udgave, men den lille 1,0 motor har sine åbenbare begrænsninger. Hvis der står Ceed på menukortet, så vær omhyggelig med dit valg af motor, og her gælder det gamle ordsprog med ”størrelse har betydning”. Jo større jo bedre, eller, jo flere kubik jo bedre.

Kia Ceed SW 1,0 GT-Line

Pris: fra 202.543 kr

Pris for testbil: 273.443 kr

Motor: 1,0-liter 3-cyl Turbo

6-trins man.

120 HK v. 6000 o/m

171 Nm v. 1500 o/m

0-100 km/t: 11,1 sek

Tophastighed: 187 km/t

ECE-snit: 19,2 km/l

Kørevægt: 1341 kg

Totalvægt: 1820 kg

Trailer: 600/1200 kg

CO-2: 120 g/km

Pin It on Pinterest